Ustad Saami – Pakistan Is For The Peaceful10 december, 2020

Glitterbeat / Xango

Met de serie Hidden Musics brengt het label Glitterbeat minder bekende, in het veld opgenomen muziektradities van de wereld uit. Voor de tweede maal in deze serie is het de beurt aan de Pakistaanse zanger Ustad Saami. Op Pakistan Is For The Peaceful wordt Ustad Saami begeleid door zijn vier zoons op harmonium, tambura's, tabla en zang. Maar let wel, het is geen gemakkelijke kost die hier wordt opgediend. Continu stromend als de benedenloop van de brede, machtige Indus glijdt Ustad Saami's sonore stem traag voorbij. In langgerekte frasen, zonder versnellingen, met nauwelijks vocale versieringen, slechts met af en toe wat extra stemmen en, alleen in Prayer for a Saint, een spaarzame tabla ter afwisseling. Toch weet Ustad Saami de aandacht vast te houden, mede omdat zijn volhardende vocalen zijn ingebed in een onophoudelijke kerkorgelige harmoniumdrone, waarover de twee tambura's een trance inducerend subliminaal boventonentapijt draperen.
Ustad Saami's stijl doet denken aan de plechtigheid en de gestrengheid van de Noordindiase dhrupad-zang, maar tegelijkertijd neigen zijn sporadische vocale versieringen ook weer naar de iets lichtere khayal, een andere klassieke zangstijl van het Indische subcontinent. Het is in ieder geval intrigerend. Volgens het compacte hoestekstje is Ustad Saami de laatste nog levende surti-meester (waarbij surti als voorloper van de hier bekendere muziekstijl qawwali wordt gezien). Daarnaast beheerst hij een toonschaal van 49 microtonen en is hij de enige uitvoerder hiervan ter wereld. Of dit klopt? Geen idee. Het kan evengoed een mooi marketingverhaal zijn.
Begrijp me niet verkeerd. Het is al heel moedig van Glitterbeat om dit soort 'hardcore etno' uit te brengen. Maar om dergelijke muziek, 'hidden music' immers, alléén vergezeld te laten gaan van een korte hoestekst, dat vind ík een gemiste kans. Een ingesloten boekje met meer culturele achtergrond, context en muzikale verbanden zou zeer welkom zijn. Maar laat je door deze kleine kritische noot vooral niet afschrikken. Pakistan Is For The Peaceful is voor de jachtige, westerse mens een heerlijk contemplatief driekwartiertje; een prima vorm van muzikale meditatie om het immer overprikkelde brein weer even helemaal te resetten, en het gevoel van standje rusteloos op standje vredig te zetten. (Francis de Souza)

«« terug naar overzicht