Kronos Quartet & Friends – Long Time Passing8 december, 2020

Smithsonian Folkways / Music&Words

Zo ‘volks’ als in de openingsmaten van hun nieuwe cd heeft het prestigieuze Kronos Quartet eigenlijk pas een keer eerder geklonken. Om precies te zijn drie jaar geleden, toen hun album Folk Songs verscheen. Dit keer brengen ze een eerbetoon aan een van de grootste folkartiesten die de VS ooit gekend heeft: Pete Seeger. Deze zanger en activist, die zes jaar geleden op 94-jarige leeftijd overleed, heeft het collectief geheugen verrijkt met liedjes als We Shall Overcome, Where Have All The Flowers Gone en Turn Turn Turn, steevast met een politieke ondertoon of zelfs boodschap. Allemaal kregen ze van het Kronos Quartet een vorstelijke behandeling, die fraai contrasteert met de meer volkse aanpak van de vocalisten. Lee Knight, die het spits afbijt met Which Side Are You On?, doet qua timbre en stijl al meteen denken aan de oude meester. De uit Ethiopië afkomstige Meklit pakt het heel anders dan en vertolkt The President Sang Amazing Grace met aanmerkelijk meer drama, gedragen door een arrangement dat de melodie onverwachte bedding geeft. De vocale cast omvat verder folkvernieuwer Sam Amidon, die If I Had a Hammer onder handen mocht nemen. Hij verrast met een terloopse intensiteit en sonoriteit die onwillekeurig aan Nick Drake doet denken. De meest ‘sophisticated’ onder de vocalisten is zonder meer Aoife O’Donovan, voormalig frontvrouw van de groep Crooked Still. Zij boog zich over Kisses Sweeter Than Wine en zet er een dynamische en aanstekelijke interpretatie van neer.
Problematisch is eigenlijk alleen het ruim zestien minuten lange Storyteller, een instrumentaal stuk dat gelardeerd is met samples van Pete Seeger. Waarom diens stem in eerste instantie zo nodig van een krakende 78-toerenplaat moet komen, zal vast een goede reden hebben, maar het voelt allemaal nogal geforceerd.
Opvallend fris en fruitig is dan weer de meerstemmige vertolking van Mbube (Wimoweh – ook wel bekend als The Lion Sleeps Tonight), die perfect illustreert waar de kracht van dit album in schuilt: door de jaren heen grijs gedraaide en sleets geworden wijsjes worden dankzij de inventieve orkestraties weer opwindend en sprankelend. (Ton Maas)

«« terug naar overzicht