Diverse artiesten - The Harry Smith B-Sides22 november, 2020

Dust-to-Digital

Het is alweer bijna een kwart eeuw geleden dat de monumentale Anthology of American Folk Music uitkwam op drie dubbel-cd’s, geherbergd in een kloeke doos met de afmetingen van een lp. Het betrof een heruitgave van de compilatie die kunstenaar en alchemist Harry Smith in 1952 had samengesteld voor het roemruchte label Folkways van Moses Asch. Smith was daarvoor in zijn uitgebreide verzameling 78-toeren platen gedoken met commerciële opnamen die in de jaren twintig van de vorige eeuw vooral gemaakt waren in het zuiden en oosten van de Verenigde Staten. Die opnamen, waarop professionele musici te horen waren, waren bedoeld voor de bewoners van de regio’s waar de musici actief waren, een markt die toen sterk in opkomst was, maar na de beurskrach in 1929 instortte.
De Anthology was destijds een baanbrekende uitgave, onderverdeeld in drie thema’s en voorzien van Smiths eigenzinnige commentaar en symboliek. De verzameling werd, samen met de opnamen die John en Alan Lomax voor het Library of Congress maakten, bepalend voor het beeld van traditionele muziek uit het Amerikaanse heartland. De lp’s werden een bron van inspiratie voor een hele generatie folk- en rockmuzikanten, die vooral afkomstig waren uit de grote steden.
Er is nu een letterlijke tegenhanger van deze verzameling, uitgebracht door Dust-to-Digital. Het label is gespecialiseerd in bijzondere uitgaven, vooral van muziek uit de Verenigde Staten, al heeft het ook verzamelingen samengesteld met opnamen uit Afrika en Zuid-Oost Azië. Lance Ledbetter, de eigenaar van het label, liep al zo’n zestien jaar rond met het plan om een album het licht te doen zien met de keerzijden van de platen die Smith had geselecteerd voor zijn Anthology. Hij was op dat idee gebracht door twee cd-r’s die hij ontvangen had met een aantal B-kanten van die platen.
Een lange zoektocht om ze allemaal bijeen te brengen heeft geresulteerd in een prachtig doosje, dat wegheeft van een sigarenkistje van dik karton. Het bevat vier cd’s en een boekwerk met meer dan 140 pagina’s met beschouwingen over het werk van Harry Smith en korte inleidingen bij de tracks. Die zijn bovendien voorzien van beschrijvingen in de stijl van krantekoppen, zoals Smith dat bij zijn eigen verzameling ook gedaan had. Ledbetters uitgangspunt was dat die keerzijden artistiek gezien net zo sterk moesten zijn als de A-kanten.
Daarin word je niet teleurgesteld. Het is een verzameling geworden van schitterende uitvoeringen. Soms zijn ze van een ontstellende sentimentaliteit, maar wat mij betreft is dat geen enkel probleem. De opnamen klinken schoner en scherper dan de Anthology door verbeterde technieken. Drie B-kanten zijn overigens niet opgenomen in deze set omdat de teksten een racistische strekking hebben. Enige nadeel is dat de box niet buiten de Verenigde Staten gedistribueerd mag worden vanwege licenties. Wel kun je het album rechtstreeks bestellen bij het label zelf, of bij Forced Exposure. Niet goedkoop, maar zijn geld meer dan waard. Vind ik. (René van Peer)

https://dust-digital.com/shop/harry-smith-b-sides

https://www.forcedexposure.com/Catalog/va-the-harry-smith-b-sides-4cd-box-book/DTD.051CD.html
«« terug naar overzicht