Melodie Gimard – Numen4 november, 2020

OneWorld / Xango

De laatste twee topalbums uit de zich immer vernieuwende muziekscene van Barcelona zijn afkomstig van zangeres Nakany Kante met energieke mandingo-pop en van de klassiek geschoolde pianiste Melodie Gimard, afkomstig uit het Franse Perpignan. Op haar flamboyante flamenco-jazzalbum Numen mengt de voormalige danseres en meermaals bekroonde componiste klassiek klavierwerk met jazz en flamencostijlen.
Aan beide projecten werd meegewerkt door de jonge Cubaanse trompettist Carlos Sarduy (voorheen onder meer Ojos de Brujo), die met zijn lyrische spel een verbindende rol vervult. Op Numen doet hij dat bijvoorbeeld in het Cubaans getinte Vida Mia, dat zich via flamenco en zwierige touches en arpeggio’s ontpopt tot een uitbundige guajiras.
Gimard en haar kwartet krijgen op dit album bijval van de gepassioneerde zang van Ana en Naike, Alfredo en met name Matias de Lopez Exposito, die zich in vier stukken helemaal blootgeeft met rauwe emoties. Gimards intrigerende composities, gelardeerd met klassieke frasen, raken nauw aan alegrias, bulerias, farucca, solea en zambra. Met ondersteuning van percussie, palmas, bas, drums, trompet en dwarsfluit ontvouwen zich keer op keer nieuwe, glinsterende verrassingen. Dit verbluffend sterke album wordt geschraagd door meanderend pianospel, waarin klassieke motieven mooi geïntegreerd doorsijpelen in stukken als Que Seria? en Deja Vivir. De twee hommages aan legendarische flamencohelden – stergitarist Moraito de Jerez en gran cantaor Manolo Cara uit Sevilla – worden op indringende wijze vertolkt. Jairo Cabrera voegt met zijn lyrische trompet- en dwarsfluitspel een extra laagje toe aan dit toch al aan alle kanten glanzende prachtalbum, gemaakt door een nieuwe generatie muzikanten die op subtiele wijze de nieuwste techieken zoals elektro-pads in de armen sluit. Bravissimo! (Pieter Franssen)

«« terug naar overzicht