Michiel Braam – El XYZ de Son Bent Braam13 april, 2020

Braam

Op dit album met maar liefst 26 stukken grijpt jazzpianist en componist Michiel Braam terug op eigen werk dat hij 25 jaar geleden maakte met The XYZ of Bik Bent Braam, waarmee hij toentertijd een sterk statement maakte in de Nederlandse jazzmuziek. Braam ziet het herschrijven als zeer leerzaam en heeft er een latin twist aan gegeven. Zijn ervaring met trio Nos Otrabanda (Antilliaanse muziek) en het European Danzón Orchestra is hem daar goed bij van pas gekomen.
De opnames voor El XYZ de Son Bent Braam werden eind 2019 gemaakt tijdens een optreden op het Stranger Than Paranoia Festival in Tilburg. De band is een mix van ervaren musici en jong talent. Op het volledig instrumentale album spelen de blazers een belangrijke rol. Zoals onder anderen Ilja Reingoud (trombone), Efraïm Trujillo (sopraansax, klarinet en fluit), Angelo Verploegen (trompet), Frank Nielander (tenorsax) en Bart Van der Putten (altsax). De laatste treedt in Kuratela sterk op de voorgrond. Percussionisten Martin Gort, André Groen en Danny Rombout zorgen voor de juiste latin grooves in tracks als onder meer Bienestar, Duelo, Tragedia en la Feria, en Ultra, waarin Braam zich heeft laten inspireren door mambokoning Pérez Prado. Uptempo stukken prevaleren, maar er zijn ook rustiger nummers als Chachachando, en Reposadamente met een belangrijke rol voor bassist Aty de Windt. Een compositie als Electricidad heeft niets met latin te maken en zou je eerder kunnen omschrijven als improjazz, waarna in Fugazmente weer een zwoele latin swing weerklinkt. Hipsifobia (Hoogtevrees) is een stuk dat goed in een theatervoorstelling zou passen.
Improvisación is een inventieve mix van latin en jazz waarin Braam zelf flink uitpakt. Die inventieve melange van latin en jazz is een kenmerk van veel composities op dit album. Erg sterk zijn Marcha, Noisettes en Obeso. In feite overstijgt Michiel Braam met El XYZ de Son Bent Braam de gebruikelijke kaders van de latinjazz. Je kunt vele latinritmes voorbij horen komen, van son tot mambo en cha cha cha tot rumba, maar ze zijn allemaal toch sterk in de improjazzachtige arrangementen verweven en dat is wat dit album zo bijzonder sterk maakt. (Rik van Boeckel)

 
«« terug naar overzicht