Youssou N’Dour – History11 december, 2019

Naive

Youssou N’Dour’s album History begint met een eerbetoon aan de in 2018 overleden bassist Habib Faye, de architect van N’Dour’s muziek. Met hem werkte Youssou N’Dour al vanaf zijn band Le Super Étoile de Dakar samen, en Faye produceerde vanaf 1984 zijn albums. De inmiddels zestigjarige N’Dour droeg dit album aan hem op. De eerste track heet dan ook Habib Faye.
Met History kijkt de Senegalese zanger terug op het verleden, maar richt hij zich ook op de toekomst door vooral met jonge Afrikaanse muzikanten samen te werken. In Birima, een song afkomstig van zijn album Joko (2000), zingt hij met de jonge Zweeds-Gambiaanse zangeres Seinabo Sey. Youssou N’Dour’s verleden klinkt sterk door in het nog steeds zeer pakkende Salimata, dat al eerder werd uitgebracht op Jamm (1989). De beste tracks zijn Ay Coono La en het ontroerende My Child dat hij virtueel zingt met de Nigeriaanse percussionist wijlen Babatunde Olatunji (1927-2003), wiens stem ook te horen is in het pittige Takuta, een echte danskraker! Zo brengt hij een mooi eerbetoon aan Olatunji. My Child is zo’n song die je een paar keer achter elkaar afspeelt.
History is een erg goed album. Zingend in het Wolof, Frans en Engels weet N’Dour op inspirerende wijze verleden en toekomst met elkaar te verbinden. (Rik van Boeckel)

 
«« terug naar overzicht