Ammar 808 – Global Control/Invisible Invasion10 september, 2020

Glitterbeat / Xango

'Bass! How low can you go?!' rapte Chuck D alweer ruim dertig jaar geleden. Die vraag moet Sofyan Ben Youssouf, de Belgische electronische producer en toetsenist van Tunesische komaf, zich ongetwijfeld ook dikwijls gesteld hebben. Na het geluid bepaald te hebben van het veel te vroeg ter ziele gegane Bargou 08, is hij nu actief onder zijn alias Ammar 808. Een constante in zijn sound zijn de volle lage bassen en de ritmes uit zijn analoge drumcomputer TR-808. Was de aandacht op de debuutplaat nog gericht op de muziek uit de Maghreb, op Global Control/Invisible Invasion laat Ammar 808 zich inspireren door de Karnatische muziektraditie uit Zuid-India. En hoe!
Opgenomen te Chennai tezamen met een keur aan Zuidindiase artiesten word je als luisteraar direct vanaf Marivere Gati, het eerste nummer, bij de kladden gegrepen; in dit geval door de zalvende, verleidelijke melismatische zang van Susha, ondersteund door krachtige percussie en door de zware pulserende synthbas. Het blijkt de opmaat te zijn tot niks minder dan een neo-Karnatische trip waarin de eeuwenoude maar tegelijkertijd tijdloze gebeden, gezangen en tekstpassage's uit epen als de Mahabharata voorzien worden van een hedendaagse muzikale inkleuring. De nadruk ligt op zang en op de complexe ritmes op instrumenten als kanjira (tamboerijn), thavil (tweezijdige, tonvormige drum) en mridangam (tweezijdige trom, equivalent van de Noordindiase tabla), beiden belangrijke aspecten in de Karnatische muziektradities van Kerala en Tamil Nadu.
Sofyann Ben Youssouf knalt daar als een soort nieuwe incarnatie van de Vedische stormgod Indra zijn donderende electronische baslijnen doorheen, zonder de essentie van de Karnatische muziek geweld aan te doen. Hij geeft het geheel gewoon extra ballen. Regelmatig klinken die baslijnen alsof er een op hol geslagen kudde olifanten op je afgestormd komt zoals bijvoorbeeld in Ey Paavi of Duryodhana (zeker met dat getrompetter op de nadaswaram, een soort hobo en equivalent van de Noordindiase shenai). Hypnotiserend. Pompend. Beukend. Maar... altijd in dienst van. Op de productie van Global Control/Invisible Invasion valt eveneens weinig af te dingen. Het klinkt nergens modderig of mistig, het totaalgeluid is ruimtelijk en kristalhelder. Elke noot is raak. Dit is global bass op zijn best. Ik weet niet welke vorm van Mahadevi (de moedergodin) vanaf de voorkant van de hoes onverstoorbaar de wereld in staart. Maar of het nou Saraswati of eventueel Durga is, de beschermende zegen die haar hand vanaf de achterkant aangeeft, dat moet haast wel haar uitdrukking zijn van goddelijke goedkeuring aan deze fantastische plaat van Ammar 808. (Francis de Souza)

«« terug naar overzicht