Terez Sliman – When the Waves18 juni, 2020

Kirkelig KV – Xango

In eigen land is de Palestijnse singer-songwriter Terez Sliman al geruime tijd een bekende figuur. Eerder werkte ze samen met artiesten uit andere ‘walks of life’, onder wie rappers, deejays, theatermakers en dichters. Zo was ze in 2011 te horen op de single Green Revolution, opgedragen aan de Tunesische volksopstand, en vormde ze samen met de Portugese Sofia Portugal in 2015 de groep Mina World Music.
When the Waves kwam tot stand in Noorwegen en dat is te horen. Toen ik begon te luisteren, was er afgezien van het Arabisch waarin ze zingt, maar weinig dat me aan het Midden-Oosten deed denken. Het eerste waar deze wonderlijke crossover me deed denken, was het werk van Mari Boine. Deels komt dat door de prominente rol van percussionist Helge Norbakken, oudgediende in de begeleidingsband van Boine, maar iets van het timbre van de Sami-joiker klinkt ook beslist door in de stem van de Palestijnse. De Noorse gitarist Eivind Aarset – specialist in ijle klanken - drukt eveneens zijn onmiskenbare stempel op het geheel.
Fijn dat de teksten in het Engels vertaald zijn, maar jammer dat je daarvoor eerst in de weer moet met een onhandig vouwblad. Dat zal te maken hebben met de tekening op de achterzijde, maar die was voor mij niet nodig geweest.
Verder valt er overigens echt niets te klagen. De negen nummers zijn stuk voor sterk en stilistisch afwisselend zonder dat de samenhang zoek raakt. Ondanks de triobezetting met bassist Raymond Haddad is het klankbeeld rijk en gevarieerd en de stem van Sliman houdt je moeiteloos bij de les, ook al versta je haar niet. (Ton Maas)

«« terug naar overzicht