Randi Tytingvag Trio - The Light You Need Exists24 januari, 2020

KKV / Xango

Gevalletje wereldmuziek vanwege de herkomst, want singer-songwriter Randi Tytingvag is afkomstig uit Noorwegen. Engels is de voertaal, wat tot gevolg heeft dat we uiteindelijk te maken hebben met wat je 'kwaliteitspop' zou kunnen noemen. Het zijn de hardingfele - Noorwegens nationale instrument: een viool met extra resonantiesnaren - en de aloude psalmenpomp die het geheel een iets meer exotisch karakter geven.
Het album opent weinig zinneprikkelend, maar meteen daarna volgt een nummer dat speels alludeert naar het werk van Tom Waits, compleet met 'primitief' getokkelde banjo. In tegenstelling tot de Amerikaanse brombeer houdt Randi de stemming lichtvoetig, met speelse tweestemmige koorzang door haar begeleiders.
Fraai zinderend is iets later het intro van Heliotropic, verzorgd door meestergitarist Knut Reiersrud op slide. Dat Randi inderdaad 'is leaning lowards the sun', zoals ze hier zingt, kan je je gezien haar coördinaten goed voorstellen.  Voor de rest kabbelt het album helaas vrijwel ongemerkt voorbij. Dat licht van haar zal best bestaan, maar je merkt er hier te weinig van. (Ton Maas)

«« terug naar overzicht