Oumar Konate - I Love You Inna20 september, 2019

Clermont / Xango

Onze correspondent in West-Afrika, Bram Posthumus, destijds medewerker bij de Wereldomroep, onderkende Oumar Konaté's prille talent jaren geleden al. Inmiddels is de veelbelovende gitarist uit Gao toe aan zijn vijfde album. Vanaf de openingstrack Houndia, over al de 'pretty girls' in zijn noordoostelijk gelegen Malinese geboortestad, neemt hij iedereen mee op een nimmer versagende muzikale gitaarreis door Mali.
Omringd door onder meer bassist/gitarist Dramane Touré (bekend van Khaira Arby), snellen de kamelngoni en venijnige violen te hulp als strijdmiddelen om zijn woede, dansdriftaansporingen en zijn oproep tot wederopbouw van Mali flink smoel te geven.
Zijn gitaarspel beperkt zich niet alleen tot slepende desertblues uit de streek rondom Niafunke, Ali Farka Toures terroir, die hij uiteraard ook beheerst en met verve vertolkt.   De man is een kolkend amalgaam van instrumentale en vocale emoties. Als Konate zich opwindt - waarover dan ook - verheft ’ie zijn stem, gaat de gitaar in overdrive en komt er overrompelend wahwahgeweld los, zoals in het verzengende Koima Djine, waar de geesten van Koima worden aangeroepen om voor regen te zorgen. Daarna nemen de spirits van Hendrix en Lobi Traore (the late great gitariste Malienne) het over, met gierende en zwaar vervormde, bijtende grungy blueslicks. Naast een triest verhaal in Bisigne, over de vader van de bruid en diens opoffering van zijn favoriete koe, maakt hij zich in Almounakaf, dat vreemd genoeg eindigt met jazzy pianospel, ook loeiend kwaad over de destructrieve krachten die Mali naar konijnestijn aan het helpen zijn .
De krachtige, groovy en vaak superfunky sound met Oumars bezeten zang gaat nu al tot aan het gaatje op de podia van Bamako en de verre regio. Binnenkort misschien ook in Amsterdam en omstreken! (Pieter Franssen)«« terug naar overzicht