Leyla McCalla – Capitalist Blues28 februari, 2019

JazzVillage / Pias

Leyla McCalla begon haar opnamegeschiedenis uitgesproken literair, met een album dat was geïnspireerd door de poëzie van Langston Hughes, maar op deze derde cd gaat ze voor de verandering lekker arbeideristisch van start. De New Yorkse met Haïtiaanse roots verhuisde zeven jaar geleden naar New Orleans, waar ze blijkens de platen die ze sindsdien maakte, haar muzikale bestemming heeft gevonden. Voor Capitalist Blues omringde McCalla zich met muzikanten uit Louisiana, die het old-timey karakter van haar muziek eens te meer benadrukken. De cello die eerder haar handelsmerk leek, is verdwenen. Zelf bespeelt Leyla op haar nieuwe plaat vooral banjo en neemt een enkele keer de elektrische gitaar ter hand.
Ondanks de pittige kritiek die ze heeft op de kapitalistische samenleving, is de toon verrassend opbeurend. ‘A dog is better than you’, zingt ze in Money is King, maar de zonnige melodie tovert onwillekeurig een glimlach op je gezicht.
Echt heftig wordt het pas in Aleppo, een felle aanklacht tegen vuisten die geheven worden uit naam van ‘liefde’. Nu is het bittere ernst, wat nog eens onderstreept wordt door bijtend spel op de elektrische gitaar.
De ongedwongen huiskamersfeer van de voorgaande tracks keert terug in Mize Pa Dous, het enige stuk dat ze op deze cd in Creools Frans zingt. Meteen daarna is het feest: op de vleugels van de zydeco verklaart McCalla de liefde aan haar partner Daniel Tremblay, die op haar derde album een weliswaar minder prominente rol vervult, maar wel degelijk van de partij is. Voor het sluitstuk van Capitalist Blues wordt zelfs een heuse marching band van stal gehaald. Dan wordt er ook voor het eerst hoorbaar gesleuteld aan de opname en krijgt McCalla een onverwacht galmpje achter haar stem. Dat doet overigens niets af aan het onopgesmukte karakter van deze aangenaam naturel klinkende plaat. (Ton Maas)

concerten
22 mrt - De Warande, Turnhout
23 mrt - Ancienne Belgique, Brussel
24 mrt - LantarenVenster, Rotterdam
25 mrt - Bitterzoet, Amsterdam
«« terug naar overzicht