Riccardo Tesi & Banditaliana Argento22 juli, 2018

Visage / Xango

Met slechts één personeelswissel in twintig jaar mag je Banditaliana, het muzikale geboefte rond trekharmonicaspeler en componist Riccardo Tesi, met recht een hechte vriendenclub noemen. Het kwartet heeft bovendien met knoppendoos, saxofoons, gitaar en percussie een droombezetting waarmee je alle kanten op kunt. Als componist heeft Tesi een trefzeker gevoel voor onweerstaanbare en opbeurende melodieën, altijd weer gevat in sprankelende arrangementen vol onverwachte wendingen, waarbij vooral het uitgekiende ensemblespel een glansrol heeft. Het leeuwendeel van de stukken is gewoontegetrouw instrumentaal, maar Gigi Biolcati, die enkele jaren geleden als percussionist toetrad, laat ook steeds vaker vocaal van zich horen, naast oudgediende Maurizio Geri.
Het album opent met verrassende stijlcitaten uit de hiphop, waarbij zelfs gerapt wordt. Een stukje verderop krijgt Giri een heus funkintro. Daarna treden enkele speciale gasten aan: trompettist Paolo Fresu slingert omfloerste lijnen rond de praatzang van Geri in Polvere Di Gesso en in Donna Guerriera horen we twee van Italië’s beroemdste zangeressen: Lucilla Galeazzi en Elena Ledda.
Da’s fijn allemaal, maar ook zonder gasten zou dit een muzikaal feestmaal zijn geweest om je vingers bij af te likken. Vier vrienden die elkaar de wereld gunnen. En in de verste verte geen ego te bekennen, alleen gedeelde passie voor de muziek! (Ton Maas)

«« terug naar overzicht