Ross Daly & Kelly Thoma Lunar20 juni, 2018

eigen label / Xango

Je mag hem gerust een levende legende noemen: Ross Daly, de Ier die lang geleden neerstreek op het Griekse eiland Kreta en inmiddels waarschijnlijk ook door de autochtone bevolking als Kretenzer wordt beschouwd. Of dan toch op z’n minst als ereburger, want niemand heeft de afgelopen decennia meer gedaan voor de emancipatie en verbreiding van de Kretenzische muziek dan Daly.
Daly’s instrument is de lyra, een vedel die rechtop wordt bespeeld – meestal op schoot - en duidelijk verwant is aan de Turkse kemenche.
Op dit album met Kelly Thoma gebruikt Daly een uitgebreider instrumentarium. Naast lyra horen we hem op Afghaanse rebab en Indiase tanpura, maar ook op de moderne tarhu, ontwikkeld door de Australische instrumentbouwer Peter Biffin, die we eerder zagen in handen van Michalis Kolevas en Kayhan Kalhor. Een enkele keer komt hij zelfs tokkelend voorbij, met in zijn handen een Turkse baglama.
Thoma neemt op de meeste tracks van dit dubbelalbum de sopraanvariant van de lyra voor haar rekening, terwijl Saam Schlamminger en Marija Katsouna afwisselend tekenen voor de ritmische ondersteuning op bendir of cimbaal. Het merendeel van de statige, breed uitgesponnen stukken, is van de hand van Daly, twee zijn traditioneel en een is afkomstig van Talip Özkan, de overleden grootmeester van de Ottomaanse tanbur. (Ton Maas)


«« terug naar overzicht