Mahsa Vahdat & Coskun Karademir Endless Path28 maart, 2018

Kirkelig / Xango

De Iraanse zangeres Mahsa Vahdat kiest meestal niet voor de makkelijkste weg. Om als solist te kunnen optreden, moet ze bijvoorbeeld telkens weer haar vaderland verlaten, aangezien dat daar voor een vrouw verboden is. Noorwegen, het land van haar ‘ontdekker’, inmiddels goede vriend en producer Erik Hillestad, is inmiddels haar springplank naar de rest van de wereld. Hij was het die haar wist te strikken voor zijn album Lullabies From the Axis Of Evil en haar vervolgens voor twee uiterst succevolle albums koppelde aan de Amerikaanse soulzanger Mighty Sam McClain.
Na een tweetal soloprojecten gaat Vahdat opnieuw de samenwerking aan, nu met de Turkse zanger en luitspeler Coskun Karademir. Die bespeelt vooral de kleine kopuz, waardoor zijn subtiele getokkel vaak sterk doet denken aan dat van zijn inmiddels wereldberoemde langenoot Erkan Ogur. De rest van de begeleiding is eveneens onmiskenbaar Turks van toon, met de cello-achtige yaili tanbur, ney (rieten fluit) en raamtrommel.
Net als bij Mahsa’s albums met Sam McClain wisselen de zangstemmen elkaar af. Hier alleen niet in hetzelfde nummer, maar om en om. Daardoor ontstaat een fraaie contrastwerking tussen twee klassieke zangtradities uit het Midden Oosten die allebei hun eigen verfijnde microtonale versierkunst kennen. Het maakt Endless Path tot een oorstrelende ervaring. (Ton Maas)

«« terug naar overzicht