M.I.A. - /\/\ /\ Y /\ (Maya)22 juli, 2010

XL Recordings / V2

Parental advisory, explicit content! Yes, eindelijk vuige taal op MixedWorldMusic. Dankzij Mia. Niet de vrouw van de bakker, maar de activistische Sri Lankaans-Britse zangeres en kunstenares M.I.A., ofwel Missing In Action, ofwel Maya, in het geboorteregister van Londen bekend als Mathangi Arulpragasam (1977). M.I.A. maakt onder meer grimmige grime, een afsplitsing van de al even duistere dubstep. Wat ze doet in een wereldmuziekmagazine? M.I.A. kleurde de Engelse variant van de gangstarap in met ragga, dancehall, oosterse muziek en bailefunk tot een kleurrijke multiculti Tamil-, Spaans- en Jamaicaanstalige cocktail en groeide uit de ‘spreekbuis van het global getto’. De reden bijvoorbeeld dat Festival Mundial haar afgelopen editie maar al te graag op het podium had gezien.
M.I.A. is bovendien een dame met een boodschap, zij het een nogal controversiële. Zo schuift de dochter van Tamilactivist Arul Pragasam haar sympathie voor de Tamil Tijgers niet onder stoelen of banken. Controverse en boycots bleven haar achtervolgen: van songs waarin ze het openlijk opneemt voor onder meer de PLO tot haar geloofwaardigheid (denk: groot huis in een chique wijk van Los Angeles, privésuite in een chic ziekenhuis waar ze beviel).
Op Maya, haar derde album, is het weer raak. Te beginnen met de snoeiharde militante song Born Free, gebaseerd op een nummer van postpunkers Suicide. Of beter, de (geboycotte) clip daarvan: een extreem gewelddadige film waarin het oppakken van alle roodharigen (door Amerikaanse doodseskaders) het absurde van genocide moet aantonen.
Dan de artiest. M.I.A., op Maya. Die laveert tussen strakke grime en technorock en kille raggahiphop en electro. De exotische randjes blijken er afgesleten, al zijn de beats zo nu en dan nog lekker tribal. Zoals in hoogtepunt Teqkilla, volgestouwd met bliepjes, symptomatisch voor haar inventieve, grillige knip- en plakwerk. Dieptepunt: de kitscherige discodance op XXX0. Curiosum: It Takes a Muscle, een cover van een hitje uit 1982 van het Nederlandse synthpopbandje Spectral Display. Lopen die tenminste ook een beetje binnen. Net als vrijheidstrijder/megaster M.I.A.. (Dieter van den Bergh)

M.I.A. staat 6 augustus op de Lokerse Feesten
 
«« terug naar overzicht