Kries Selo Na Okuke / Village Tracks21 december, 2017

Riverboat / Music & Words

Niet voor mietjes, deze stoere muziek uit de Balkan. Een snerpend gitaartje, beukende troms en bulderende mannenstemmen zetten meteen de toon. Fijn om weer eens diep resonerende borstregisters te horen. De acht mannen zijn onmiskenbaar van de straat. Voor de groepsfoto binnenin het klaphoesje is dan ook nauwelijks geposeerd.
Dat ze naast Kroatisch en Hongaars in diverse andere slavische talen zingen, zal buiten de regio menigeen ontgaan, maar dat dondert ook niet. De diepe band met de traditie is ook zonder dat voelbaar.
De knoestigheid van de muziek blijkt gaandeweg steeds meer een ruwe bolster om een veel genuanceerdere pit. Zo is de meerstemmige samenzang een stuk subtieler dan je bij oppervlakkige beluistering misschien zou denken.
Pas in het vierde stuk op de plaat nemen de heren wat gas terug en hoor je zowaar een lieflijke zangpartij, zoals steeds gedragen door een golvende instrumentatie voor repetitieve elementen, wat het geheel een bezwerend karakter geeft. Het instrumentarium van de groep is een allegaartje van traditioneel (doedelzak, kaval), exotisch (djembé) en modern (gitaar en elektrische bas). Behalve door oude veldopnamen van traditionele muziek hebben ze zich ook laten inspireren door bands als Radiohead en The Velvet Underground.
Je zou misschien denken dat het voortdurende gebeuk op de trommelvliezen de luisteraar vermoeit, maar het tegendeel is waar. Na een dik halfuur Kries ga je met een nieuwe lading bruisende energie de rest van de dag in. (Ton Maas)

«« terug naar overzicht