Sean Bellaviti & Conjunto Lacalu - Toronto Mambo2 december, 2017

Lulaworld / Xango

Salsa uit Canada, wat moet je dáár nou van verwachten? Sean Bellaviti lijkt overigens qua achternaam eerder van Italiaanse dan van latijnsamerikaanse huize en die voornaam kreeg hij naar alle waarschijnlijk in geboortestad Toronto. Niet dat ‘ie daar geheimzinnig over doet, want anders zou hij dit album zeer waarschijnlijk een andere titel hebben meegegeven.
Uit alles blijkt dat hij en zijn muzikanten niet weinig trots zijn op hun muzikale prestaties en de eerlijkheid gebied op te tekenen dat daar ook alle reden voor is. Als je tenminste bevindelijk bent voor onversneden salsa zonder pretenties. Vanaf het allereerste intro domineert de hitsige kronkelswing van de salsa het klankbeeld, met stuwend klavierspel van de leider als aanjager voor puntige timbales en strakke koortjes in vraag-en-antwoordvorm op de nonchalante lead vocals.
Maar wacht even: Aangekomen bij track drie – Caballo Viejo – blijkt er toch meer aan de hand in de orkestraties dan de stereotypen voorschrijven. Schetterend koper zet met harmonisch kantelende riffs de melodielijn op scherp.
Slimme zet van Bellaviti om de muziek gaandeweg steeds avontuurlijker te maken. De luisteraar eerst binnenloodsen met lekker in het gehoor liggende niemendalletjes, om gaandeweg de eisen op te schroeven en de artistieke lat hoger te leggen. Een briljantje dat al groeit bij de eerste kennismaking. Chapeau! (Ton Maas)


«« terug naar overzicht