Shtetl Band Amsterdam - Roots and Shoots (live)29 augustus, 2015

Eigen label / Xango

‘Oh mooie boom, wat ben je wonderschoon’, zongen de onvolprezen Boegies in 1988 in hun lied Mooie Boom. Liedjes over bomen zijn zeldzaam, maar Shtetl Band Amsterdam voegt er een toe aan de schaarse verzameling. De Amsterdamse klezmergroep eert de Aesculus hippocastanum, de witte paardenkastanje. Niet zomaar een witte paardenkastanje, maar de Anne Frank-boom bij het Achterhuis aan de Prinsengracht, in 2010 dramatisch aan z’n einde gekomen door een windvlaag. De freygish-melodie wordt ingeluid door beiaardier Boudewijn Zwart van de Westertoren. Zwart mag in een toegift het lied nog een keer helemaal in z’n eentje spelen.
SBA, niet te verwarren met de progressievere AKB (Amsterdam Klezmer Band), speelt pure ‘village klezmer’, met de viool als aanjager. Muziek zoals die klonk in de orthodox-joodse gemeenschappen, de shtetls, van Roemeens Moldavië, Oekraïne en Polen, weer salonfähig gemaakt door groepen als Budowitz en Di Naye Kapelye. Twee violen, accordeon, contrabas, mandoline en lichte percussie en - normaal gesproken - geen blazers. Maar voor deze live-opname (in De Verbeelding in Zeewolde) werd een uitzondering gemaakt door klarinettist Christian Dawid uit Berlijn in te vliegen. Dawid neemt tevens de (Jiddische) vocalen voor zijn rekening.
Het Amsterdamse ‘dorpsorkest’, dat volgend jaar zijn tienjarig jubileum viert, speelt ballads, maar ook veel bruiloftsmuziek. A Jewish wedding in an nutshell, dat is een midtempo-begin, een snelle, euforische dans in het hart van het feest, en een langzame melodie om de gasten naar huis te escorteren.
Roots and shoots is - mede door de retestrakke opnames van Ben Mendes - een van de sterkste traditionele Nederlandse klezmercd’s van de laatste jaren. (Dieter van den Bergh)

«« terug naar overzicht