Valentin Clastrier & Steven Kamperman Fabulosieres6 december, 2016

Home Records

Voor wie bekend is met het werk van de Franse draailierpionier Valentin Clastrier, zal het openingsnummer van deze cd in eerste instantie vertrouwd in de oren klinken. De gruizige ademstoten waarmee de kenmerkende groove van Et La Roue De La Vie wordt ingezet, zijn uit duizenden herkenbaar. Bovendien is het stuk sinds jaar en dag zijn ‘signature piece’. Maar dit keer is ook rietblazer Steven Kamperman van de partij en dat zullen we weten! Zodra diens jubelende saxofoon zich aandient, ontstaat een muzikale conversatie die je op het puntje van je stoel houdt. Na het ijle Fabulo 1 Éthérique (de naam zegt het al) keren de instrumenten terug naar aardse sferen, al zorgt de parallelle toonsafstand tussen de snaren van Clastriers draailier voor een vervreemdend effect. De inzet van Kampermans sopraansax markeert het moment waarop alles begint te zwieren en buitelen, de luisteraar ademloos achterlatend.
Voor wie de aloude draailier nog steeds associeert met middeleeuwse of volkse klanken, is Fabuloseries een effectieve remedie. De man die het van oorsprong middeleeuwse instrument decennia geleden uit de mottenballen verloste, laat zich muzikaal niet ringeloren. Hij breidde de draailier uit met extra speel- en resonantiesnaren en voegde er bovendien een imposante elektronische trukendoos aan toe. Bovendien omringt hij zich het liefst met improvisatoren van formaat, zoals eerder tubavirtuoos Michel Godard en accordeonist Jean-Louis Matinier, en nu dan rietblazer Steven Kamperman, een van de avontuurlijkste muzikale geesten die ons land rijk is.
Dat de vrienden aan elkaar gewaagd zijn, is een understatement. Hier wordt gemusiceerd op het scherpst van de snede. Bovendien spat het plezier uit de spreekwoordelijke groeven. Dat wil overigens niet zeggen dat het ons als luisteraars gemakkelijk wordt gemaakt. Fabuloseries is een fraai voorbeeld van wat de Britse filosoof Collingwood bedoelde toen hij zijn visie gaf op het verschil tussen amusement en kunst: het ene glijdt naar binnen maar laat je achter met een gevoel van leegte; voor het andere moet je weliswaar moeite doen, maar die inspanning wordt rijkelijk beloond. Voor mij de plaat van het jaar! (Ton Maas)

«« terug naar overzicht