Drietrapsraket op het dak zondag 17 september, 2023

Al het goede komt in drieën, zo wil het gezegde. En bij On The Roof was dat afgelopen vrijdagavond zelfs driewerf het geval. Want op het uit drie onderdelen bestaande programma van het laatste van de drie concerten die na het onverwacht overlijden van oprichter en programmeur Felix Hildenbrand plaatsvonden, gaven ook nog eens drie trio’s acte de présence (hoewel eentje met extra gast).

Origineel en afwijkend maar perfect passend
Gitarist David Golek en slagwerker Henning Luther, die eerder samen met Felix een trio vormden, vonden in contrabassist Cord Heineking een waardige vervanger om een nieuw project te realiseren: Monk Meets The Beatles. Ondanks de geraffineerde harmonische verhaspelingen die Golek aan zijn snaren ontlokte, was het onmiskenbaar de Beatlesklassieker Girl die als warm bad uit de speakers stroomde. Sprakeloos was ik toen Something In The Way She Moves door Luther van een volstrekt origineel en totaal afwijkend maar niettemin perfect passend ritmisch fundament werd voorzien. Zó funky heeft het viertal uit Liverpool toch echt nooit geklonken! Ter afronding was gekozen voor het fraaie en ingetogen In My Life, dat we van Golek best mee mochten zingen.

Tandje erbij met opgestroopte hemdsmouwen
Na deze ijzersterke eerste trap was het aan Ears Wide Open om nog een tandje bij te zetten. Ook hier werd de voormalige rol van Felix als bassist met verve waargenomen door Heineking, die er zelfs de hemdsmouwen voor had opgestroopt. Speciaal voor de gelegenheid was violist Oene van Geel aangetrokken, specialist in de ZVI (Zeer Vrije Improvisatie). Sparrend met pianist Jurriaan Berger hielp Van Geel de zaak in vuur en vlam te zetten, terwijl slagwerker Achim Heine elk potentieel los eindje afhechtte met akelig precies hang- en sluitwerk.

Ongewild een traantje wegpinken
Eenmaal in een wat rustiger omloopbaan aangekomen was het pad geëffend voor het emotionele hoogtepunt van de avond, het optreden van Trio Lembranças met zangeres Femke Smit en gitarist Daniel de Moraes. Hier werd Felix op verrassende wijze ‘vervangen’ door niemand minder dan mondharmonicavirtuoos Hermine Deurloo. De MPB (Braziliaanse populaire muziek), bossa nova en samba van Lembranças zijn een perfect vehikel voor weemoed om een traantje bij weg te pinken. Smit deed dat zelf ongewild toen ze het lied aankondigde dat ze had gezongen in haar favoriete bar in Brazilië, de avond waarop ze had gehoord dat Felix was overleden. Het publiek hing al aan haar lippen, maar toen ze zelf volschoot was er geen houden meer aan.

On The Roof gaat hoe dan ook door!
Een van de bestuursleden van de stichting achter de jaarlijkse concertreeks op het dak van HoogtIJ in Amsterdam Noord sprak overigens meteen bij aanvang het verlossende woord: dat besloten is om hoe dan ook door te gaan met het organiseren van concerten. In welke vorm precies is nog niet duidelijk, maar stoppen vond men eigenlijk geen optie.

Klik hier om foto's van de optredens te bekijken.


meer nieuws
Als altijd vol avontuurlijke muzikale verrassingen
zondag 9 juni, 2024
Zangeres uit Westelijke Sahara in kleine zaal Concertgebouw
dinsdag 4 juni, 2024
Nieuwe reeks zomerconcerten in Amsterdam-Noord
dinsdag 4 juni, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zaterdag 1 juni, 2024
Hartverwarmende muziek uit de hele wereld in Amersfoort
dinsdag 28 mei, 2024
Meer dan 50 Indiase concerten en optredens
dinsdag 28 mei, 2024
Nieuwe klanken met eeuwenoude wortels
zondag 26 mei, 2024
Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes
woensdag 15 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024