Dani de Moron
Diego del Morao met Israel Fernandez
Daniel García Diego Trio
La Reina del Metal
Flamenco Biënnale 2023 gaat 20 januari van start - 9 producties in 6 steden Van rauwe traditie tot ritmisch elektro-experiment zaterdag 24 december, 2022

De negende editie van de Flamenco Biënnale toont van 20 januari tot 10 februari 2023 de vele gezichten van de hedendaagse flamencokunst met de internationale flamencotop. In Amsterdam, Arnhem, Brussel, Rotterdam, Tilburg en Utrecht.


Grote sterren, jong talent en eigenzinnige makers presenteren op de 9de Flamenco Biënnale hun nieuwste producties. De voorstellingen worden omlijst door films, artist talks, lezingen en een tweedaags contextprogramma over Flamenco Identities De Balie Amsterdam.

Na de covid-dubbeleditie in 2021 met een live-  én online programma gestreamd uit Spanje keert de biënnale in 2023 in januari terug naar de thuisbasis in het Muziekgebouw en BIMHUIS Amsterdam en reist vandaar door naar Utrecht, Rotterdam, Arnhem, Tilburg en Brussel.

Danseres Vanesa Aibar jaagt met percussionist Enric Monfort in een surround-soundscape van het Nederlandse collectief 4D een frisse wind door de flamenco met La Reina del Metal. Een elektro-flamenco experiment en eigen biënnale productie die op het festival in wereldpremière gaat.
zaterdag 21 januari (17.00 en 20.15), Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Een nieuwe generatie dansmakers dient zich aan met María Moreno, Florencia Oz, Alfonso Losa, Concha Jareño: zij zoeken naar nieuwe vormen en een eigen persoonlijke flamencotaal, met de eeuwenoude traditie als onuitputtelijke bron.

De traditie zelf fonkelt deze biënnale met danser ‘Farruquito’, icoon van de Roma ‘gitano’ stijl en de zinnenstrelende zang van sterren in opkomst als zanger Israel Fernández.
zondag 5 februari, Stadsschouwburg, Utrecht

De jazz-flamenco uit Madrid en Barcelona komt naar Nederland met het Daniel García Diego Trio (26-1 Rotterdam, 27-1 Tilburg, 28-1 Amsterdam) en het Los Aurora kwintet (2-2 Amsterdam).


Gitaristen Diego del Morao, Dani de Morón en Yerai Cortés, herijken de gitaartraditie met ongekende verbeeldingskracht.  

 

Diego Del Morao is een van de belangrijkste gitaristen van de hedendaagse flamencoscene. Hij vertaalt de zigeunerswing (soniquete) van zijn familie uit Jerez de la Frontera naar verrassende harmonieën, in een onmiskenbare eigen signatuur. Dusdanig dat hij door Paco de Lucía als het grootste talent van de nieuwe generatie werd bestempeld. Hij begeleidt de nieuwe flamencoster Israel Fernández op het openingsconcert van de Flamenco Biënnale,
vrijdag 20 januari, Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam.Gitarist Eduardo Trassiera kun je gaan zien in o../o../.o/o./o. (soleá) van María Moreno (22-1, Amsterdam), Yerai Cortés begeleidt de legendarische Farruquito (5-2, Utrecht) en Francisco Vinuesa is te horen in de slotvoorstelling Espacio Creativo van Alfonso Losa in het Musis Stadstheater Arnhem, op 9 februari.


Gitarist Dani de Moró komt zijn vierde album ‘Creer Para Ver’ presenteren, 27-1 in het Bimhuis, Amsterdam en 28-1 in Paradox, Tilburg.

Op 29-1 doet hij een masterclass in Amsterdam (info@terremoto.nl). Geboren en getogen in Morón de la Frontera, Andalusische gitaarstad bij uitstek, weet hij op basis van de traditionele alzapúa (de duim swingend op de lage snaren) de prachtigste nieuwe harmonieën en stemmingen aan zijn snaren te ontlokken.

Check de site van de Flamenco Biënnale voor informatie over alle voorstellingen. 

 

flamencobiennale.nl


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zondag 1 oktober, 2023
Tula en Juliet - mijn overgrootmoeder, de slavin
maandag 25 september, 2023
Concertserie seizoen 2023-2024 met Meral Polat Trio, Chieko Collective, Boi Akih, Las Lloronas, Emine Bostanci & Dareyn en Marmoucha Orchestra
woensdag 20 september, 2023
zondag 17 september, 2023
Hoe het Gnawa Festival onverwacht veranderde in een benefiet-evenement
zondag 10 september, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 september, 2023
Er gloort licht op het dak!
dinsdag 22 augustus, 2023
In Zeist doen ze het gewoon!
woensdag 16 augustus, 2023
Gitarist Will Bernard over Sky en Anahita
woensdag 16 augustus, 2023
Afscheidsconcert van het Tropicalia-icoon in Het Concertgebouw
zaterdag 12 augustus, 2023