Arp Frique & Family
San Salvador
Maurino
Nkumba System
El Khat
Sensationele formatie Bab’l Bluz op Roots Open Air - Amsterdam Roots Festival gaat door! 30 juni tot 4 juli – Zondag 4 juli apotheose met Roots Open Air in Oosterpark zaterdag 26 juni, 2021

En opeens kan het allemaal weer! Zo ook Amsterdam Roots. Met een aantal concerten en evenementen vanaf 30 juni op diverse podia in de stad, en een afsluitend Roots Open Air in het Oosterpark, zondag 4 juli.Dit jaar is voor Roots Open Air een timeslot-ticket van € 7,50 nodig en dien je een vaccinatiebewijs of Testen voor Toegang bewijs te overleggen. Je krijgt er veel voor terug! Wat ons betreft met als absoluut hoogtepunt het optreden van Bab L’Bluz, het Frans-Marokkaanse powerkwartet dat afgelopen jaar zo’n indruk maakte met het album Nayda!, wat leidde tot de zevende plek in de
MixedWorldMusic Top 10 van 2020


Klik hier voor tickets Amsterdam Roots Festival
(als je nog geen vaccinatiebewijs hebt kun je je gratis laten testen bij tal van Testen voor Toegang locaties in Amsterdam, of in of rondom je woonplaats; zo gepiept, uitslag snel binnen ook!)
 

30 juni opening
Voorafgaand aan Roots Open Air vinden er een aantal evenementen plaats elders in Amsterdam stad. Woensdag 30 juni opent het festival in de expositieruimte van Framer Framed in Oostpoort met een multidisciplinair programma over ‘kwetsbaarheid’, het thema van deze editie Amsterdam Roots. Het tijdschrijft Zine wordt gepresenteerd, er zijn gesprekken en lezingen en muziek is er van Kourosh: met zijn teksten en beats levert Kourosh een mix van trap, hiphop en r&b.


João Selva in Bimhuis en meer

Van 1 tot 4 juli plaats vindt in het Joods Historisch Museum Sites of Memory plaats: kunstenaars uit Zuid-Afrika en Nederland geven in zang, poëzie, dans, beeldende kunst, en theater hun visie op Future for the Past 2021; een reis door de tijd naar het koloniale verleden.

In het Tapastheater vinden van 1 tot 4 juli theatervoorstellingen plaats.
In het Bimhuis geeft João Selva twee concerten op 2 juli. Opgegroeid in Rio, nu woonachtig in Lyon, brengt hij in een mix van funk, samba, soul, jazz, alles wat Brazilië te bieden heeft. Luister naar Navegar, een ware een ode aan de Creoolse cultuur en Tropicália.


Bab L'Bluz op Roots Open Air 

Zoals gezegd, de formatie Bab L’Bluz is voor ons het hoogtepunt van Roots Open Air op zondag 4 juli, kort na 19.00 uur. Frontvrouw Yousra Mansour groeide op in het Marokkaanse El Jadida en speelde al op jonge leeftijd gitaar. Haar helden Fairouz, Janis Joplin, Oumou Sangaré en Erykah Badu klinken nog altijd door in haar stijl. Bab L’Bluz bevindt zich in het kielzog van de Nayda-jeugdbeweging: een soort new wave van artiesten en muzikanten die, geïnspireerd door lokale tradities, de vrijheid bezingen in het Darija dialect. Hun album hebben ze dan ook naar deze beweging vernoemd. Door stuwende Arabische vocalen, groovy bassen en funky ritmes klinkt de band zowel historisch als gloednieuw.


Blokkenschema Roots Open Air

Bekijk hieronder het blokkenschema van Roots Open Air, waarin ons verder de optredens opvallen van het altijd originele en dynamische Arp Frique, de Occitaanse polyfonische samenzang van San Salvador uit Frankrijk, dat poëzie met hypnotische, meerstemmige harmonieën en percussie combineert, de combinatie van muzikanten uit Kameroen, Cuba en Colombia in Nkumba System uit Marseille, El Khat, die zich heeft verdiept in de Jemenitisch-Israëlische muziek, de future latin van Maurino, de eclectische grooves Étoiles Électriques, de oud die centraal staat in het project Nawras Altaky & Dyar, en het bijzondere tar-duo van vader en zoon Reza & Shahram Mirjalali.


Festivalthema kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid is het thema van het Amsterdam Roots Festival 2021: “We verbergen onze kwetsbaarheid als mens namelijk maar al te graag. Maar we zijn elkaar het afgelopen jaar ook een beetje kwijtgeraakt; we trokken ons allemaal terug in onze eigen bubbel. Om elkaar weer te vinden, moeten we onderzoeken hoe we samen op een veilige manier kwetsbaar kunnen zijn. En misschien is gemeenschappelijke kwetsbaarheid juist wel een verbindende kracht, die ons in staat stelt elkaar beter te leren kennen als we haar toelaten. Tijdens Amsterdam Roots willen we deze vragen samen met jou onderzoeken, en wordt kwetsbaarheid vanuit een veelheid aan perspectieven belicht.”

www.amsterdamroots.nl 


meer nieuws
woensdag 22 november, 2023
Nieuwe en onbekende geluiden op allerlei locaties in Utrecht
woensdag 15 november, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 november, 2023
Showcases en conferentie, 25-29 oktober 2023
zaterdag 28 oktober, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zondag 1 oktober, 2023
Tula en Juliet - mijn overgrootmoeder, de slavin
maandag 25 september, 2023
Concertserie seizoen 2023-2024 met Meral Polat Trio, Chieko Collective, Boi Akih, Las Lloronas, Emine Bostanci & Dareyn en Marmoucha Orchestra
woensdag 20 september, 2023
zondag 17 september, 2023
Hoe het Gnawa Festival onverwacht veranderde in een benefiet-evenement
zondag 10 september, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 september, 2023