Je moet wel lef hebben om een nieuw label op te richten in deze tijd waarin de omzetcijfers van fysieke geluidsdragers al jarenlang gestaag dalen, en al helemaal om daarmee uitsluitend nog vinyl uit te brengen. Toch is dat precies wat German Popov onlangs heeft gedaan. Samen met etnomusicoloog Fred Gales hield hij zijn nieuwste project vorige week ten doop in de nog maar net geopende Russische thee- en cultuurclub Moychay aan de Rozengracht in Amsterdam.
door Ton Maas (tekst en foto’s)
German Popov, beter bekend als OMFO (Our Man From Odessa), is een man van uitersten. Zijn voornaam German – hij werd door zijn ouders vernoemd naar de tweede Russische kosmonaut German Titow – doet hij eer aan door zich te laten inspireren door de sterrenhemel, maar hij is ook een traditionalist in hart en nieren, die Centraal Azië doorkruiste op zoek naar authentieke klanken van de steppe en daar vervolgens verslingerd raakte aan de schrale keyboardsound van restaurantorkestjes in Tasjkent.
Een droom wordt werkelijkheid
Tijdens een theeproeverij in de splinternieuwe Russische thee- en cultuurclub Moychay vertelde Popov, sinds 1989 woonachtig in Amsterdam, dat met de oprichting van Tropos Records een oude droom in vervulling is gegaan: die van volledige controle over zijn eigen werk als musicus. Hij nam vervolgens nog even de denkbeeldige hoed af voor Maxim Shaposhnikov, die in 1998 pionierswerk verrichtte met zijn Kidnap Records en als eerste allerlei belangrijke artiesten uit Centraal-Azië naar Nederland haalde.
Twee van de eerste vier
De eerste release van Tropos Records bestaat uit Popovs eigen album Kosmotropos, gevuld met eigen werk, en Land of Three Fogs, een langspeelplaat met veldopnamen die Fred Gales maakte bij verschillende bergvolken in Zuid-Oost Azië. Moychay-uitbater Sergey Shevelev, van wie een volgend Tropos-album met muziek uit Altai op dit moment in productie is, voegde aan de opsomming van al die volken glimlachend toe dat hij ze toevalligerwijs ook zelf allemaal heeft bezocht vanwege de thee die er geproduceerd wordt. Een vierde album dat op stapel staat, is er een met opnamen die Popov maakte van bijzondere geluiden uit de natuur, zoals het ‘zingen’ van de cicaden in het afgelegen gebied in Japan waar hij regelmatig verbleef en dat van bultruggen bij Hawaii.
Niks digitaal
De albums verschijnen uitsluitend op transparant vinyl van hoge kwaliteit (180 grams). Bovendien worden de opnamen zo ‘schoon’ mogelijk overgezet naar de matrijs waarmee de platen worden geperst, zodat karakter en kwaliteit behouden blijven. Cd’s zullen er niet verschijnen. Na de nodige discussie is bovendien besloten om ook af te zien van digitale downloads. Tropos richt zich dus uitsluitend op liefhebbers die in het bezit zijn van een platenspeler. Maar, zo voegde Popov aan die opmerking met een brede glimlach toe: ‘We hopen natuurlijk dat onze platen ertoe zullen leiden dat meer mensen een platenspeler gaan aanschaffen!’
De albums van Tropos zijn verkrijgbaar bij Moychay.
Klik hier voor meer informatie over Tropos Records.