mystere
mystere
myst
myst
myste
De wereld een grabbelton zaterdag 18 november, 2017

myste

Het succes van festivals als Le Guess Who? heeft voor programmeurs van gerenommeerde wereldmuziekpodia van weleer, zoals Tropentheater en Rasa, ongetwijfeld een wrange bijsmaak. Jarenlang hebben zij immers moeite gedaan om muziek uit verre uithoeken van de wereld van context te voorzien en bij voorkeur in samenhang te presenteren, om vervolgens door pers en subsidiënten te worden afgedaan als stoffig en weinig relevant.

En dat terwijl Le Guess Who? niet alleen volle zalen trekt - wat niemand ze zal misgunnen - maar bovendien in alle toonaarden bejubeld wordt in de pers. Dat Robert van Gijssel daarbij in een voorbeschouwing in de Volkskrant over Le Mystère des Voix Bulgares klakkeloos het verhaal volgens (de erven) Marcel Cellier overneemt zonder ook maar een woord vuil te maken aan diens 'cultuurroof' van Bulgaarse kunstmuziek, waardoor de scheppers van dit fraais - de componisten Nikolai Kaufmann en Filip Kutev - gedwongen waren hun werk onder nieuwe namen als 'Bulgarian Voices Angelite' te slijten, getuigt van een wel heel weinig kritische blik.

In NRC doet Leendert van der Valk nauwelijks onder voor Van Gijssel, als hij hetzelfde Les Mystères omschrijft als 'traditioneel' Bulgaars vrouwenkoor. Ook daar blijkbaar geen notie van het feit dat het hier om kunstmuziek gaat - weliswaar geworteld in traditie, maar wel degelijk gecomponeerd en gearrangeerd.

Al die moeite om bij het programmeren van 'exotische' muziek te zorgen voor extra achtergrondinformatie en broodnodige nuance, was blijkbaar overbodig - in elk geval waar het de waardering vanuit pers en subsidiënten betreft. Het tijdperk van de wereldmuziek lijkt te worden opgevolgd door dat van de wereld als grabbelton.


meer nieuws
Meridian Brothers, Los Van Van, Gaye Su Akyol en Massada
dinsdag 9 oktober, 2018
World music showcases, beurs en seminars
maandag 8 oktober, 2018
Verrassende Catalaanse visie op balkanmuziek
zaterdag 6 oktober, 2018
Plus de Transglobal World Music Charts top-40
maandag 1 oktober, 2018
Colombiaanse muziek en cultuur in de spotlight
zondag 30 september, 2018
Eliza en Martin Carthy strelen oren in Zaandam
zondag 16 september, 2018
Concerten van Zakir Hussain, Cuca Roseta, Ladysmith Black Mambazo, Maria Rita, Master Drummers of Burundi en vele anderen
dinsdag 4 september, 2018
Plus de Transglobal World Music Chart top-40
zaterdag 1 september, 2018
maandag 27 augustus, 2018
Zangeres in Bamako overleden
vrijdag 24 augustus, 2018