Aziza Brahim op tournee ‘De Stem van de Sahrawi’ doet de Benelux aan donderdag 29 september, 2016

Zangeres Aziza Brahim werd in Algerije geboren in een vluchtelingenkamp van de Sahrawi, de oorspronkelijke bewoners van de Westelijke Sahara. Dit woestijngebied, ooit een Spaanse kolonie, werd in 1975 door Marokko bezet en is tot op de dag van vandaag geannexeerd. Brahim woont tegenwoordig in Spanje en zingt over het onrecht dat haar volk is aangedaan. Haar aangrijpende songs over leed, verzet en bevrijding doen denken aan de desert blues van Tinariwen , maar ook zijn invloeden uit de Spaanse en Malinese muziek hoorbaar. Komende week tourt ‘De Stem van de Sahrawi’ door de Benelux.


(foto's: Piet Kuijten en Guillem Moreno)

Aziza Brahim (1976) groeide onder zware omstandigheden op in een Sahrawi vluchtelingenkamp in de Tindouf regio in Algerije, waar haar moeder zich in 1975 gevestigd had, op de vlucht voor de Marokkaanse bezetting. Haar vader bleef achter in Westelijke Sahara, waar hij later overleed zonder zijn dochter ooit gezien te hebben. Muziek bleek voor Aziza Brahim een middel ter ontspanning en een natuurlijke manier om zich uit te drukken. Op elfjarige leeftijd vroeg ze een beurs om muziek te gaan studeren in Cuba, maar deze werd afgewezen.

Verhuizing naar Spanje
In 2000 vestigde Aziza Brahim zich in Spanje, waar ze haar professionele muziekcarrière begon. In 2008 debuteerde ze met haar eerste ep Mi Kanto. Sinds 2009 tourt Brahim regelmatig door Europa, waarbij ook ons land eerder werd aangedaan. In 2012 verscheen haar eerste volledige album Mabruk, een hommage aan haar grootmoeder. In 2014 werd Brahims derde cd Soutak uitgebracht door Glitterbeat, dat dit jaar voor de derde opeenvolgende keer de WOMEX Label Award ontvangt.

Soutak
Op dit akoestische album, waaraan werd meegewerkt door muzikanten uit Barcelona en Mali, smelt de traditionele muziek van de Sahrawi samen met Malinese, Spaanse, Cubaanse en Afro-Amerikaanse invloeden. Het album prijkte in 2014 drie maanden lang op de eerste plaats van de World Music Charts Europe. In 2015 gaf Brahim een sterke showcase op de WOMEX in Boedapest.

Abbar El Hamada
Begin dit jaar verscheen het album Abbar El Hamada, dat lovend gerecenseerd werd in het blad LustforLife: 'Haar hoge, loepzuivere stem klinkt klagend en is de weerslag van veertig jaar onderdrukking. De begeleiding van elektrische gitaar, basgitaar en percussie is summier maar juist daardoor krijgt Brahim’s aanklacht alle aandacht. Met sterke composities als het afrocubaans getinte La Cordillera Negra, het elegante El Canto Del La Arena en de rauwe ballade Mani, met de Malinese gitarist Samba Touré, vraagt Brahim op indringende wijze aandacht voor haar volk.'


Speellijst
7 okt - De Doelen, Rotterdam
8 okt - 30CC, Leuven (B)
9 okt - Korzo, Den Haag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


meer nieuws
Cuban Country Queens
dinsdag 13 september, 2022
Meer dan 60 showcases staan geprogrammeerd
dinsdag 6 september, 2022
zaterdag 3 september, 2022
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 september, 2022
Alaa Wardi, Black Pencil, Ladysmith Black Mambazo, Boban Markovic en vele anderen!
woensdag 31 augustus, 2022
maandag 29 augustus, 2022
zondag 28 augustus, 2022
zondag 28 augustus, 2022
maandag 22 augustus, 2022