Doek valt definitief voor RASA in Utrecht De wereldmuziek verliest haar laatste 'eigen' podium donderdag 29 september, 2016

Vorige week is bekend gemaakt dat het college van de gemeente Utrecht het advies van de commissie Van Dockum over de verdeling van cultuursubsidies in de periode 2017-2020 volgt. Daarmee neemt de gemeente het advies over om de subsidie aan de Stichting RASA te beŽindigen. Hiermee valt het doek voor RASA als laatste gespecialiseerde podium voor niet-westerse muziek in Nederland.


Het college onderschrijft wel dat het van belang is om de programmering van niet-westerse muziek voor de stad te waarborgen en vindt dat wereldmuziek op alle podia een plek zou moeten krijgen. De gemeente heeft het Utrechts Muziek Overleg (het overlegorgaan van muziekpodia en -festivals in de stad) gevraagd een plan te maken voor een stedelijke programmeringsinstantie die wereldmuziek in Utrecht gaat programmeren. Daarvoor reserveert de gemeente de komende twee jaar € 100.000,- per jaar.

Commentaar RASA
Jan Ravesteijn, voorzitter van de Raad van Toezicht van RASA, vindt het advies van de cultuurcommissie nog steeds onbegrijpelijk. “Het hierboven genoemde besluit van het college repareert dit in beperkte mate. Per definitie betekent dit een aderlating voor de wereldmuziek”.

Niet-westerse muziek
RASA is ten dele verheugd dat de programmering van niet-westerse muziek in ieder geval niet verdwijnt uit de stad, maar vindt het wel zorgelijk dat het budget hiervoor fors minder is dan het programmabudget dat RASA tot nu toe daarvoor kon inzetten. Samen met het Utrechts Muziek Overleg wil RASA onderzoeken hoe de kennis en het netwerk van RASA optimaal ingezet kan worden om de continuïteit en kwaliteit van programmering van niet-westerse muziek en het daarbij behorende publieksbereik voor de stad te waarborgen.


meer nieuws
Cuban Country Queens
dinsdag 13 september, 2022
Meer dan 60 showcases staan geprogrammeerd
dinsdag 6 september, 2022
zaterdag 3 september, 2022
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 september, 2022
Alaa Wardi, Black Pencil, Ladysmith Black Mambazo, Boban Markovic en vele anderen!
woensdag 31 augustus, 2022
maandag 29 augustus, 2022
zondag 28 augustus, 2022
zondag 28 augustus, 2022
maandag 22 augustus, 2022