De verzamelde artiesten van Morgenland
Het Tessera Ensemble
Tony Overwater met Rima Kcheich
Morgenland keert terug naar Amsterdam Muzikale dialoog tussen Oost en West zaterdag 3 september, 2016

Na een succesvolle pilot in 2015 krijgt het Morgenland Festival uit Osnabrück een volwaardig 'filiaal' in Amsterdam. De eerste editie vindt van 14 tot 18 september plaats in het Bimhuis, Splendor en de Tolhuistuin. En er staan unieke combi's op het programma, zoals die van Toumani Diabaté uit Mali met Kayhan Kalhor uit Iran. Tubabeest Michel Godard treedt in dialoog met de beroemde zanger Alim Qasimov uit Azerbeidzjan.


De actualiteit vraagt dringend om een ‘reality check' van de positieve en negatieve clichés waarmee de zogenoemde oosterse culturen geassocieerd worden. Morgenland Festival Amsterdam wil een bijdrage leveren aan dit proces.
In het hart van het festival staan de schoonheid en rijkdom van muziek uit het Midden- en Nabije Oosten én de dialoog met de westerse muziekcultuur. Daarnaast nodigt een verdiepings- programma uit tot reflectie, nuance, en debat. Dit programma heeft dit jaar de thematische focus ‘Heimat‘.

Opening
Het festival start op 14 september in de Tolhuistuin met de Nederlandse première van de internationaal geprezen performance Home Within, een gezamenlijk project van de Syrische klarinettist Kinan Azmeh en de Syrische beeldend kunstenaar Kevork Mourad. In deze indringende live-performance delen zij hun gevoelens van onmacht en verbeelden en verklanken zij hun persoonlijke verhouding tot de situatie in hun thuisland.

Broedplaats Splendor
Van 14 - 18 september fungeert Splendor als ontmoetingsplaats voor gevluchte muziekstudenten uit oorlogsgebieden en Nederlandse conservatoriumstudenten. Zij volgen daar een workshop o.l.v. ûdspeler Nizar Rohana. Het resultaat is te horen tijdens een slotconcert op 18 september in Splendor.
In dezelfde periode komt ook het speciaal voor het festival samengestelde Tessera Ensemble in Splendor bijeen. Musici Bram van Sambeek, Tineke Postma, Tony Overwater, Ahmad Al Khatib, Kinan Azmeh, Rima Khcheich, Jasser Haj Youssef, Moslem Rahal en Bodek Janke gaan (o.l.v. Tony Overwater & Kinan Azmeh) met elkaar in muzikaal conclaaf.
Tessera (Byzantijnse oorsprong: ‘het kleinste onderdeel van een mozaïek‘) beschrijft perfect waar dit ensemble voor staat: de topmusici laten hun individualiteit horen en ontwikkelen samen een nieuw muzikaal geluid. Dit is te horen tijdens het concert op 17 september in het Bimhuis.

The Art of Duo
De intiemste vorm van dialoog is via het duo. Morgenland heeft voor deze editie twee bijzondere duo’s samengesteld. Op 15 september zijn dat Alim Qasimov (zang) & Michel Godard (tuba / serpent), op 16 september Toumani Diabaté (kora) & Kayhan Kalhor (kamanche). Allen zijn meesters op hun instrument en Qasimov wordt door The New York Times geëerd als ‘one of the greatest voices alive’.

Film
Naast muziek en performance presenteert Morgenland Festival de Nederlandse première van The Music of Strangers, een documentaire van Morgan Neville (Oscarwinnaar met zijn documentaire 20 Feet from Stardom) over het Silkroad Ensemble van Yo-Yo Ma.

Literaire middag
Onderdeel van het programma is tevens een een literaire Heimat namiddag met de auteurs Rasha Abbas (Syrie / D), Asis Aynan (NL) en Meltem Halaceli (NL) in samenwerking met het Goethe Instituut Amsterdam en Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA). De drie schrijvers buigen zich vanuit een persoonlijk perspectief over het thema Heimat: alle drie leven zij met en tussen verschillende culturen.

Overzicht
14 sept - Home Within, Tolhuistuin. Tickets
15 sept - Heimat (literaire middag), Tolhuistuin. Tickets
15 sept - Art of the Duo: Michel Godard & Alim Qasimov, Bimhuis. Tickets
16 sept - Art of the Duo: Toumani Diabaté & Kayhan Kalhor, Bimhuis. Tickets
17 sept - Tessera Ensemble, Bimhuis. Tickets
17 sept - The Music of Strangers (film), Bimhuis. Tickets
18 sept - Slotconcert, Splendor

 

 

 


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 juni, 2023
Verslagen vanaf het festivalterrein dit pinksterweekend
zondag 28 mei, 2023
Drie dagen lang intieme concerten, interviews en films op de All Ears Area
zondag 21 mei, 2023
Pinksterweekend, 27, 28 en 29 mei 2023
zaterdag 20 mei, 2023
'Meester van de Melancholie'
vrijdag 19 mei, 2023
Eeuwenoude traditie van drums en dans
dinsdag 16 mei, 2023
Ahl Nana- L’Orchestre National Mauritanien (Radio Martiko, 2023)
vrijdag 12 mei, 2023
Drijvende kracht achter On The Roof onverwacht overleden
maandag 1 mei, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 mei, 2023
Sterke en gevarieerde optredens van latinzangeres en gitariste
maandag 10 april, 2023