Nueva Manteca jaren tachtig
Nueva Manteca nu
In Memoriam Jan Laurens Hartong De vader van Nederlandse latinjazz scene op 74-jarige leeftijd overleden maandag 2 mei, 2016

Zonder Jan Laurens Hartong zou de latinmuziek in Nederland er ofwel niet geweest zijn, ofwel heel anders uit hebben gezien. Onder zijn supervisie hebben inmiddels generaties musici zich - zowel door hun opleiding bij hem, als in de praktijk samen met hem - opgewerkt tot latinmuzikanten op wereldniveau. In 1983 richtte hij Nueva Manteca op, de formatie die tot op de dag van vandaag onder zijn leiding actief was. In oktober 2015 bracht de band nog het album Crime uit. Hartong was dé man van de latin opleiding aan Codarts in Rotterdam. Op 1 mei 2016 is Jan Laurens Hartong overleden. Hij werd 74 jaar.


door Erk Willemsen 

Voor mij bereikte de latinjazz van Nederlandse bodem haar superieure status in 1991 toen het album Bluesongo van Nueva Manteca, uitgebracht door het EMI-sublabel Lucho, uitkwam. Ter nagedachtenis aan Jan Laurens Hartong de track You and the Night and the Music van die plaat, dat begint met een stemmig piano-intro, waarna de band heerlijk loos gaat.  Eind vorig jaar bracht Nueva Manteca nog het album Crime uit, met tunes van thrillers verlatiniseert, als dat een goed woord is. Dat was in ieder geval de grote kunde van Jan Laurens Hartong, het arrangeren van bekende standards en tunes naar latinjazz. Porgy & Bess, West Side Story en Miles Davis-klassiekers, hij heeft ze in zijn arrangementen allemaal een latin twist meegegeven. 

Hier een live-uitvoering van The GodfatherRuim een maand geleden speelde Hartong nog dit concert met Frans van Geest, bas en Willem Romers, drums.
Nueva Manteca was het levenswerk van Jan Laurens Hartong. Hun succes in het buitenland spreekt boekdelen. Zie hier een descarga op het Puerto Rico Jazzfest, waarbij Michel Camilo en Paquito d'Rivera de band komen versterken. 

 

Tot aan zijn overlijden was Jan Laurens Hartong verbonden aan het Codarts conservatorium in Rotterdam. Daar was hij in 1990 verantwoordelijk voor de oprichting van de wereldmuziekafdeling, die talloze musici heeft afgeleverd, nationaal en internationaal. Zijn ensemblelessen hebben de basis gelegd voor talloze bands die nu in het latincircuit furore maken.

Jan Laurens Hartong was wetenschapper, docent, componist, arrangeur en uitvoerder tegelijk, alles met evenveel verve, en altijd anderen inspirerend. 

R.I.P. Jan Laurens Hartong from Michel BAM Grens on Vimeo.
meer nieuws
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024
KV Express en Tref begeleiden Balfolk in Amsterdam e.o.
woensdag 17 januari, 2024
Dubbelconcert Dareyn Q.7 en Tony Overwater’s Spirits ft. Rima Khcheich
maandag 15 januari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 januari, 2024