Guan Go
Michel van Achter, de man...
... en zijn gereedschap
Musiques Singulières Home Records lanceert eigen festival in Luik woensdag 27 april, 2016

Het kleine maar fijne Belgische label Home Records - bekend vanwege zijn fraaie akoestische plaatopnamen in diverse stijlen en genres - organiseert op 4 mei in thuisstad Luik een festival met artiesten uit de eigen stal, waaronder een aantal interessante primeurs.


door Ton Maas (tekst en foto's)

Michel van Achter is een man met een missie. Dwars tegen de heersende mode in begon hij ruim tien jaar geleden een label met eigenzinnge opvattingen over opnametechniek. Bij Home Records geen 'dode', steriele opnamestudio, maar een goed klinkende ruimte met veel hout en een aangenaam huiselijke sfeer. Het huiselijke van Home Records komt bovendien tot uitdrukking in het appartement boven de studio, waarin artiesten tijdens de opnameperiode kunnen verblijven. Digitale afwerking - zoals mixing en mastering - is eigentijds en state-of-the-art, maar het opnemen zelf gaat op ouderwets ambachtelijke wijze: live, met alle muzikanten in dezelfde ruimte, zonder schotjes en aparte hokjes. Het echte vakwerk schuilt in de nauwkeurige plaatsing van de microfoons, die allemaal rondom gevoelig zijn, zodat de akoestiek van de ruimte zijn heilzame 'werk' kan doen. Het is een zorgvuldig werkje dat veel tijd in beslag neemt, maar bij Home Records gaat kwaliteit voor alles. Richtmicrofoons komen er bij Van Achter niet in, omdat ze volgens hem geen natuurlijk klankperspectief op de geluidsbron bieden.

Geluidskwaliteit
Met de eerste lichting albums van onder meer Turlu Tursu, Dazibao, Karim Baggili en Aurélia zette Van Achter een standaard neer die niet onopgemerkt bleef. Niet alleen de artistieke kwaliteit van de muziek, maar ook de geluidskwaliteit werd in recensies veelvuldig geroemd. Dat trok op zijn beurt weer artiesten aan die hun eigen werk graag met zoveel zorg zagen vastgelegd. De stal van Home Records werd uitgebreid met artiesten als Deux Accords Diront, Ambrozijn, Les Tisserands, Didier François, Klezmic Zirkus en Turdus Philomelos.

Totaalpakket
Van Achter bedacht ook een manier om te ontsnappen aan de malaise in de muziekindustrie, die door ongebreideld illegaal downloaden heel wat inkomsten misliep. In zijn visie is het tijperk van de cd in feite passé. De toekomst is volgens hem aan de live-muziek, met cd'tjes als souvenir bij concerten en als marketinginstrument. Dus biedt hij zijn artiesten niet alleen plaatopnamen aan, maar verzorgt ook het uitgeven van hun composities, promotie en marketing en zelfs het boeken van optredens in clubs en theaters en op festivals. Met nu dan als logisch vervolg een eigen festival.

Eigen festival
Op 4 mei vindt in Luik het eerste Home Records Festival plaats met als titel Musiques Singulières. Er zijn optredens van nieuwkomers als eRno le Mentholé en Dan Barbenel, maar ook van oudgedienden als Didier François, Wouter Vandenabeele en Didier Laloy, die alledrie een voorpremière geven van nieuwe projecten. De Turkse luitist Emre Gültekin, die bekend werd door zijn bijzondere samenwerking met de Armeense dudukspeler Vardan Hovanessian, presenteert een nieuw project met de Chinese erhuvirtuoos Guan Go.

 4 mei • Musiques Singulières • Cité Miroir • Place Xavier Neujean • Liège (B)


meer nieuws
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024
KV Express en Tref begeleiden Balfolk in Amsterdam e.o.
woensdag 17 januari, 2024
Dubbelconcert Dareyn Q.7 en Tony Overwater’s Spirits ft. Rima Khcheich
maandag 15 januari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 januari, 2024