AKB in actie
met gast Lilian Vieira
Job en Alec tijdens de try-out
AKB XL: nog één keer hossen op bas & drums zaterdag 20 december, 2014

Amsterdam Klezmer Band vond zich dit jaar opnieuw uit met de plaat Blitzmash en een xl-formatie, waarmee ze op Oerol, ITGWO, Lowlands, Zwarte Cross, Babel Med en Sziget stonden. Op zaterdag 27 december sluit de groep de tour af in Tivoli, met special guests Gregor Engelen (Antwerp Gipsy Ska Orkestra) en het Pauni Trio. Om op 2 januari te beginnen met de Benja-tour.


door Dieter van den Bergh

'Jullie zullen wel denken: die Amsterdam Klezmer Band speelt met allerlei effecten en drums. Wat moet dat? Maar we zweren de ouderwetse polka niet af hoor', aldus Job Chajes vrijdagavond in 013 Tilburg in onvervalst (sloom) Amsterdams, om vervolgens meteen  Op een Goppe in te zetten.

Amsterdam Klezmer Band presenteerde dit jaar Blitzmash - een verbond met producer Jori Collignon (Skip & Die, Nobody Beats the Drum, C-mon & Kypski) en speelde in XL-versie, aangevuld tot negental, met toetsenist/dj Adam Bar-Pereg en drummer Mischa Porte.
In de praktijk betekent dit niet heel veel meer dan een extra aangezette bas en beat, en wat elektronica, maar het geeft net even die extra dansvibe waardoor het nog lekkerder hossen is op de muziek van de band.
Ook werd er opgetreden in XXL-formatie met speciale gasten, zoals Kyteman, Cata ‘Skip & Die’ Pirata of Zuco-zangeres Lilian Vieira, zoals gisteren in 013. Die laatste combi is niet altijd een succes, bleek ook in Tilburg, want hoe verfrissend haar podiumverschijning ook is, het Braziliaanse repertoire is (te) ver gezocht in combinatie met de (balkan)klezmer van AKB. Maar als Vieira meezingt in Vodka en Op je Hoede - krakers van Blitzmash - werkt het juist wél.

In een mix van stijlen - (dub)reggae, ska, jazz, oriëntaalse coceks, pure klezmer - grossiert AKB in virtuositeit (zie de solo’s van trompettist Gijs Levelt, klarinettist Janfie van Strie en de even lyrische als groovende accordeon van Theo van Tol), maar verzandt soms ook in meligheid. De quasi-dronken logica van de Oekraïense zanger en troef Alec Kopyt kunnen we hebben, maar de introducties en Mokumse raps van zanger/saxofonist Chajes schieten soms wel erg ver door in olijkheid. Van humor moet straffe muziek het doorgaans niet hebben (of je moet Luc De Vos heten).

Op 2 januari presenteert Amsterdam Klezmer Band tijdens het nieuwjaarsconcert in het Amsterdamse Bimhuis de nieuwe cd Benja. Gangsters & Entertainers, gebaseerd op verhalen van de Russisch-Joodse schrijver Isaak Babel uit Odessa.

AKB-oude-stijl, het zal weer even wennen zijn.


meer nieuws
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024
KV Express en Tref begeleiden Balfolk in Amsterdam e.o.
woensdag 17 januari, 2024
Dubbelconcert Dareyn Q.7 en Tony Overwater’s Spirits ft. Rima Khcheich
maandag 15 januari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 januari, 2024