Festival Voodoo To Go in Rasa, Utrecht - 18-20 september 2015 Hear That Long Snake Moan 6 september, 2015 Bij voodoo denken we helaas maar al te vaak aan een akelig soort toverij met spelden in poppetjes, en realiseren we ons niet hoe belangrijk deze religie (en dus cultuur) is geweest voor vrijwel alle populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Met vlammende pen beschrijft Michael Ventura in zijn essay 'Hear that Long Snake Moan' hoe de voodoo die rond 1800 meekwam met vluchtelingen uit Ha´ti uiteindelijk zou leiden tot het ontstaan van jazz en rock 'n' roll. Maar niet zonder conflict: voodoo werd van oudsher vooral fysiek beleefd, terwijl de dominante protestantse moraal in de zuidelijke staten juist was gericht op het afzweren van de 'lusten des vlezes'. Eenmaal ge´nternaliseerd zou dit conflict een ongelofelijk vruchtbare, creatieve voedingsbodem opleveren, met als belangrijkste vrucht de rock 'n' roll. Over de rockers van het eerste uur schrijft Ventura met ontzag: 'They had all been raised to think this was the Devil's music, and they pretty much believed that. They had all been raised to be deeply bigoted, and they believed in that too. Yet they sat at the feet of blacks whom they wouldn't sit with at a lunch counter, because they couldn't get enough of black music.' (uit: Michael Ventura - Shadow Dancing in the USA, Los Angeles, 1985)
World Music Charts - september 2015 1 september, 2015 In de World Music Charts Europe worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 48 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 25 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
World Music Charts - augustus 2015 1 augustus, 2015 In de World Music Charts Europe worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 47 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 25 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
North Sea Jazz World Verslag van de worldy acts op het 40ste North Sea Jazz festival 12 juli, 2015 World heeft een mooie plek op het North Sea Jazz festival, met de focus op die world music acts die vanzelfsprekend een jazzy inslag hebben. Improvisatievermogen, grooves die hun roots in de jazz hebben, dus uiteindelijk in Afrika, en via Afrika weer in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. En dan is de keus natuurlijk lekker groot. Wij genoten op North Sea Jazz 2015 van Kasai All Stars, Vaudou Game, en Spok Frevo Orchestra. Anouar Brahem bracht ons aan het begin van het festival in de juiste, relaxte mood om drie dagen festival goed aan te kunnen.
F°rdefestival 2015 Veel dwarsverbanden, maar liever geen scherpe randjes. 8 augustus, 2015 De 26ste editie van het sympathieke festival voor folk en wereldmuziek in het Noorse F°rde was zoals gebruikelijk een tot in de puntjes verzorgd vijfdaags evenement waar ruim 300 artiesten optredens verzorgden op niet minder dan 30 podia, zowel in F°rde zelf als ver daarbuiten. Ton Maas reisde voor MixedWorldMusic af naar Noorwegen en maakte de volgende impressie.
Roots Open Air live verslag We volgen de slotdag van Amsterdam Roots 2015 4 augustus, 2015 Het 18de Amsterdam Roots festival sluit zondag 5 juli af met Roots Open Air, dit jaar in Park Frankendael, in de Watergraafsmeer, Amsterdam. Het festival heeft dit jaar onder meer de volgende acts op het programma staan: La-33, Kasai Allstars, Chouk Bwa LibŔte, Tabanka, Caravane Culturelle de la Paix, Bargou 08, en Ema Yazurio & Quilombo Sorono. Een live verslag vanaf het festival. (tekst, foto's en video door Erk Willemsen)
World Music Charts - juli 2015 1 juli, 2015 In de World Music Charts Europe worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 47 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 25 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Viva Brasil in Muziekgebouw aan 't IJ en Bimhuis Op 18 en 19 juli met Carla Visi, Maria Gad˙, Alceu Valenša, Vanessa Moreno & Fi Marˇstica, Fabiana Cozza en DJ Mamá 1 juli, 2015 Het Viva Brasil Festival werd 25 juni geopend met een historisch concert van Caetano Veloso en Gilberto Gil. Het festival wordt vervolgd in het weekend van op 18 en 19 juli in Muziekgebouw aan 't IJ en Bimhuis. Op 18 juli speelt de crŔme de la crŔme van de huidige Braziliaans populaire muziek in de grote zaal van het Muziekgebouw. Op 19 juli is er overdag in en om het Muziekgebouw de Praca Viva Brasil en zijn er Ĺs avonds in het Bimhuis twee concerten, gevolgd door de closing party met dÚ dj van Rio, DJ Mam. Lees er in dit artikel alles over, beluister onze Spotify playlist en bekijk de live-video's bij wijze van voorproefje.
Houtfestival in de Haarlemmerhout in Haarlem met Mixed Media Lounge - 21 juni 2015 Met S÷nd÷rg÷, Khaira Arby, Vardan Hovanissian & Emre GŘltekin, Gerardo Rosales en meer 1 juni, 2015 Het Houtfestival in het Haarlemmerhout park in Haarlem viert haar 30ste editie, zondag 21 juni 2015 van 12.00 - 21.00 uur! Als altijd muziek op vier podia en dit jaar voor het eerst ook, in de Buzz van Bazz, de Mixed Media Lounge, waar de festivalartiesten voorafgaand aan hun concert naartoe komen voor een live-interview door de journalisten van MixedWorldMusic en een intiem, akoestisch miniconcert. Lees hier alles over het programma op alle vier de podia en in de Mixed Media Lounge.
Sinti Jazz Guitar Camp in Nuenen Primeur in de Nederlandse hoofdstad van de gypsy jazz 8 juni, 2015 Hoewel de gypsy jazz van Sintimuzikanten als de Rosenbergs inmiddels gemeengoed is, vindt de opleiding van jonge muzikanten meestal plaats in de beslotenheid van de eigen gemeenschap binnen het kamp. Gitarist Paul Schńfer nam het initiatief tot een nieuw evenement: een vierdaagse serie workshops op het Sinti kamp in het Brabantse Nuenen. Het 'guitar camp' duurt van 17 tot 20 juni en is op vrijdagavond 19 juni toegankelijk voor een beperkte groep toeschouwers.
World Music Charts - juni 2015 1 juni, 2015 In de World Music Charts Europe worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 47 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 25 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
19de Gipsy Festival Tilburg Wie de weergoden trotseerde, werd rijkelijk beloond 2 juni, 2015 De negentiende editie van het Gipsy Festival in Tilburg had een andere opzet dan voorheen gebruikelijk. Op de eerste festivaldag was de Interpolistuin - sinds vele jaren de vaste stek - gratis toegankelijk. Het sterke programma van dag twee was het entreegeld overigens dubbel en dwars waard. Alleen daalde toen heel wat hemelwater neer over de kleine schare aanwezigen. Ton Maas was als altijd voor MixedWorldMusic van de partij en doet verslag.