World Music Charts - november 2015 1 november, 2015 In de World Music Charts Europe worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 48 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 25 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Live verslag Womex World Music Expo Boedapest Showcases en conferentie, 21-25 oktober 2015 23 oktober, 2015 Van 21-25 oktober 2015 vindt in Boedapest, Hongarije de Womex beurs plaats. Womex staat voor World Music Expo, een vierdaagse beurs waar de nieuwste world music 'verhandeld' wordt. Dat wil zeggen: boekers en managers doen aanbevelingen voor de acts die ze het komende jaar 'in de aanbieding' hebben, en een selectie van die honderden acts krijgt de gelegenheid zich 's avonds op podia in het splinternieuwe muziekpaleis Müpa te presenteren. Een live-verslag vanaf de Womex door de Mixed-redactie, inclusief live-video's vanaf de Womex.
World Music Charts - oktober 2015 1 oktober, 2015 In de World Music Charts Europe worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 48 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 25 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Albert Siebelink overleden De man die de zigeunermuziek een eigen podium bezorgde 1 oktober, 2015 Albert Siebelink, de drijvende kracht achter het International Gipsy Festival in Tilburg, overleed gisteren op 65-jarige leeftijd. Hij was al geruime tijd ziek.
Martin Fondse over ‘Rock in Rio’ met Lenine Nieuw album Lenine met bijdragen van het Martin Fondse Orchestra 27 september, 2015 Wat als een eenmalig project begon op Music Meeting 2013 in Nijmegen is voor Martin Fondse uitgegroeid tot een vaste waarde met een wereldwijde uitstraling. Met een van de grote sterren van de Braziliaanse muziek, Lenine, stonden hij en zijn Orchestra 18 september 2015 op een van ’s werelds grootste festivals, Rock in Rio, en zijn ze te horen op Lenine’s nieuwe album Carbono. We vroegen Fondse naar zijn ervaringen.
Buika presenteert nieuwe cd 21 oktober in Paradiso Het slangenmeisje van de nooit eindigende nacht 21 oktober, 2015 Eindelijk kan Paradiso weer eens een Latin Grammy-winnares verwelkomen. En wat voor een! De gitzwarte, beeldschone Concha Buika, in 1972 op het eiland Mallorca geboren als dochter van Afrikaanse vluchtelingen, zit vol Spaans Afrikaans vuur, en zal ongetwijfeld met haar bijzondere, indringende zang weer vele harten stelen. De elegante wildebras groeide op als een van de weinige zwarte bewoners in een achterbuurt van de hoofdstad, Palma de Mallorca. Date: woensdag 21 oktober, Paradiso, Amsterdam.
Highlife-legende Pat Thomas speelt vijf keer in oktober Opmerkelijke rentree met nieuw album Pat Thomas & Kwashibu Area Band' 20 september, 2015 Als er de afgelopen jaren één trend zichtbaar is in de Afrikaanse muziek- wereld, is het wel de comeback van Afrikaanse bands en muzikanten op leeftijd die albums uitbrengen op hippe westerse labels en uitgebreide tournees door Amerika en Europa doen. In deze trend past de terugkeer van de Ghanese zanger Pat Thomas, die in oktober een aantal concerten komt geven. Eerst op 7 oktober in de AB in Brussel, gevolgd door vier avonden in Nederland: LantarenVenster, Rotterdam (15-10), De Oosterpoort, Groningen (16-10), Rasa, Utrecht (17-10) en Paradiso Noord, Amsterdam (18-10).
Schots Weekend - Alden Biesen - Bilzen 2015 14 september, 2015 Jazz Bilzen is het fameuze festival dat de Vlaamse stad Bilzen vanaf 1965 tot 1981 prominent op de kaart zette. Groten als Ornette Coleman, Dizzy Gillespie, Sonny Rollins, Charles Mingus, Larry Coryell, John McLaughlin en Keith Jarrett traden er met regelmaat op. Maar sinds die tijd is het zeker niet stil gebeleven in deze pittoreske omgeving. Het Emotions Festival, Biesenrock, Vespa Days zorgen sindsdien voor een breed aanbod, net als het jaarlijks terugkerende Schots Weekend dat inmiddels bijna dertig jaar bestaat.
The Seoul Connection Koreaanse muziekvernieuwers op het snijvlak van traditie en moderniteit 11 september, 2015 Nergens ter wereld gaan eeuwenoude traditie en hypermoderniteit zo moeiteloos samen als in Zuid-Korea. In de hoofdstad Seoul staan antieke tempels en gedurfde staaltjes eigentijdse architectuur kriskras door elkaar. Koreaanse muziekvernieuwers laten zich even graag inspireren door traditionele muziekstijlen als p’ansori en sanjo als door de razend populaire K-pop. Onder de noemer The Seoul Connection presenteert Korzo op 18 september een aantal van de meest toonaangevende Koreaanse podiumkunstenaars van het moment.
Sysmo Amsterdam start wekelijkse percussieavonden in Mezrab Bezetting maakt zich op voor eerste shows in oktober 10 september, 2015 Sysmo is het internationale percussiefenomeen dat vanaf 7 oktober wekelijks in Mezrab Amsterdam te zien zal zijn. De audities voor deze shows zijn inmiddels achter de rug en de Sysmo bezetting maakt zich nu op voor de repetities en de eerste shows. Een bijzonder project overgewaaid uit Buenos Aires en Brussel!
Vaudou Game's Peter Solo over voodoo Concert op het Voodoo To Go Festival in Rasa 18 september 2015 10 september, 2015 Neem de broeierige soul en funk van James Brown, voeg er flinke scheuten Orchestre Poly Rythmo de Cotonou, ethiofunk en Talking Heads aan toe, en maak het af met de harmonieuze vocalen van West-Afrikaanse voodooceremonies. Zie daar het recept van de Frans-Togolese band Vaudou Game, die vrijdag 18 september optreedt op het Voodoo To Go Festival in Rasa, Utrecht. Afgelopen zomer gaf Vaudou Game al een ijzersterk concert op Afrikafestival Hertme en op North Sea Jazz. Een interview met de Togolese zanger en gitarist, Peter Solo.
Vicente Amigo speelt 'Elke dag, vele uren' Concert dinsdag 27 oktober 2015, Carré, Amsterdam 18 september, 2015 Toen Vicente Amigo op jonge leeftijd begon met gitaar spelen, had hij geen idee dat hij later zou uitgroeien tot een van de grootste flamencohelden sinds zijn grote voorbeeld Paco de Lucía. Voorafgaand aan het concert in Carré, Amsterdam, dinsdag 27 oktober, sprak Kevin Pasman met hem.