Buika presenteert nieuwe cd 21 oktober in Paradiso Het slangenmeisje van de nooit eindigende nacht 21 oktober, 2015 Eindelijk kan Paradiso weer eens een Latin Grammy-winnares verwelkomen. En wat voor een! De gitzwarte, beeldschone Concha Buika, in 1972 op het eiland Mallorca geboren als dochter van Afrikaanse vluchtelingen, zit vol Spaans Afrikaans vuur, en zal ongetwijfeld met haar bijzondere, indringende zang weer vele harten stelen. De elegante wildebras groeide op als een van de weinige zwarte bewoners in een achterbuurt van de hoofdstad, Palma de Mallorca. Date: woensdag 21 oktober, Paradiso, Amsterdam.
Highlife-legende Pat Thomas speelt vijf keer in oktober Opmerkelijke rentree met nieuw album Pat Thomas & Kwashibu Area Band' 20 september, 2015 Als er de afgelopen jaren één trend zichtbaar is in de Afrikaanse muziek- wereld, is het wel de comeback van Afrikaanse bands en muzikanten op leeftijd die albums uitbrengen op hippe westerse labels en uitgebreide tournees door Amerika en Europa doen. In deze trend past de terugkeer van de Ghanese zanger Pat Thomas, die in oktober een aantal concerten komt geven. Eerst op 7 oktober in de AB in Brussel, gevolgd door vier avonden in Nederland: LantarenVenster, Rotterdam (15-10), De Oosterpoort, Groningen (16-10), Rasa, Utrecht (17-10) en Paradiso Noord, Amsterdam (18-10).
Schots Weekend - Alden Biesen - Bilzen 2015 14 september, 2015 Jazz Bilzen is het fameuze festival dat de Vlaamse stad Bilzen vanaf 1965 tot 1981 prominent op de kaart zette. Groten als Ornette Coleman, Dizzy Gillespie, Sonny Rollins, Charles Mingus, Larry Coryell, John McLaughlin en Keith Jarrett traden er met regelmaat op. Maar sinds die tijd is het zeker niet stil gebeleven in deze pittoreske omgeving. Het Emotions Festival, Biesenrock, Vespa Days zorgen sindsdien voor een breed aanbod, net als het jaarlijks terugkerende Schots Weekend dat inmiddels bijna dertig jaar bestaat.
The Seoul Connection Koreaanse muziekvernieuwers op het snijvlak van traditie en moderniteit 11 september, 2015 Nergens ter wereld gaan eeuwenoude traditie en hypermoderniteit zo moeiteloos samen als in Zuid-Korea. In de hoofdstad Seoul staan antieke tempels en gedurfde staaltjes eigentijdse architectuur kriskras door elkaar. Koreaanse muziekvernieuwers laten zich even graag inspireren door traditionele muziekstijlen als p’ansori en sanjo als door de razend populaire K-pop. Onder de noemer The Seoul Connection presenteert Korzo op 18 september een aantal van de meest toonaangevende Koreaanse podiumkunstenaars van het moment.
Sysmo Amsterdam start wekelijkse percussieavonden in Mezrab Bezetting maakt zich op voor eerste shows in oktober 10 september, 2015 Sysmo is het internationale percussiefenomeen dat vanaf 7 oktober wekelijks in Mezrab Amsterdam te zien zal zijn. De audities voor deze shows zijn inmiddels achter de rug en de Sysmo bezetting maakt zich nu op voor de repetities en de eerste shows. Een bijzonder project overgewaaid uit Buenos Aires en Brussel!
Vaudou Game's Peter Solo over voodoo Concert op het Voodoo To Go Festival in Rasa 18 september 2015 10 september, 2015 Neem de broeierige soul en funk van James Brown, voeg er flinke scheuten Orchestre Poly Rythmo de Cotonou, ethiofunk en Talking Heads aan toe, en maak het af met de harmonieuze vocalen van West-Afrikaanse voodooceremonies. Zie daar het recept van de Frans-Togolese band Vaudou Game, die vrijdag 18 september optreedt op het Voodoo To Go Festival in Rasa, Utrecht. Afgelopen zomer gaf Vaudou Game al een ijzersterk concert op Afrikafestival Hertme en op North Sea Jazz. Een interview met de Togolese zanger en gitarist, Peter Solo.
Vicente Amigo speelt 'Elke dag, vele uren' Concert dinsdag 27 oktober 2015, Carré, Amsterdam 18 september, 2015 Toen Vicente Amigo op jonge leeftijd begon met gitaar spelen, had hij geen idee dat hij later zou uitgroeien tot een van de grootste flamencohelden sinds zijn grote voorbeeld Paco de Lucía. Voorafgaand aan het concert in Carré, Amsterdam, dinsdag 27 oktober, sprak Kevin Pasman met hem.
Festival Voodoo To Go in Rasa, Utrecht - 18-20 september 2015 Hear That Long Snake Moan 6 september, 2015 Bij voodoo denken we helaas maar al te vaak aan een akelig soort toverij met spelden in poppetjes, en realiseren we ons niet hoe belangrijk deze religie (en dus cultuur) is geweest voor vrijwel alle populaire muziek van de afgelopen honderd jaar. Met vlammende pen beschrijft Michael Ventura in zijn essay 'Hear that Long Snake Moan' hoe de voodoo die rond 1800 meekwam met vluchtelingen uit Haïti uiteindelijk zou leiden tot het ontstaan van jazz en rock 'n' roll. Maar niet zonder conflict: voodoo werd van oudsher vooral fysiek beleefd, terwijl de dominante protestantse moraal in de zuidelijke staten juist was gericht op het afzweren van de 'lusten des vlezes'. Eenmaal geïnternaliseerd zou dit conflict een ongelofelijk vruchtbare, creatieve voedingsbodem opleveren, met als belangrijkste vrucht de rock 'n' roll. Over de rockers van het eerste uur schrijft Ventura met ontzag: 'They had all been raised to think this was the Devil's music, and they pretty much believed that. They had all been raised to be deeply bigoted, and they believed in that too. Yet they sat at the feet of blacks whom they wouldn't sit with at a lunch counter, because they couldn't get enough of black music.' (uit: Michael Ventura - Shadow Dancing in the USA, Los Angeles, 1985)
World Music Charts - september 2015 1 september, 2015 In de World Music Charts Europe worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 48 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 25 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
World Music Charts - augustus 2015 1 augustus, 2015 In de World Music Charts Europe worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 47 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 25 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
North Sea Jazz World Verslag van de worldy acts op het 40ste North Sea Jazz festival 12 juli, 2015 World heeft een mooie plek op het North Sea Jazz festival, met de focus op die world music acts die vanzelfsprekend een jazzy inslag hebben. Improvisatievermogen, grooves die hun roots in de jazz hebben, dus uiteindelijk in Afrika, en via Afrika weer in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. En dan is de keus natuurlijk lekker groot. Wij genoten op North Sea Jazz 2015 van Kasai All Stars, Vaudou Game, en Spok Frevo Orchestra. Anouar Brahem bracht ons aan het begin van het festival in de juiste, relaxte mood om drie dagen festival goed aan te kunnen.
Førdefestival 2015 Veel dwarsverbanden, maar liever geen scherpe randjes. 8 augustus, 2015 De 26ste editie van het sympathieke festival voor folk en wereldmuziek in het Noorse Førde was zoals gebruikelijk een tot in de puntjes verzorgd vijfdaags evenement waar ruim 300 artiesten optredens verzorgden op niet minder dan 30 podia, zowel in Førde zelf als ver daarbuiten. Ton Maas reisde voor MixedWorldMusic af naar Noorwegen en maakte de volgende impressie.