World Music Charts Europe - mei 2016 1 mei, 2016 In de World Music Charts Europe (deze maand sinds 25 jaar!) worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 49 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 25 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
In Memoriam Jan Laurens Hartong De vader van Nederlandse latinjazz scene op 74-jarige leeftijd overleden 2 mei, 2016 Zonder Jan Laurens Hartong zou de latinmuziek in Nederland er ofwel niet geweest zijn, ofwel heel anders uit hebben gezien. Onder zijn supervisie hebben inmiddels generaties musici zich - zowel door hun opleiding bij hem, als in de praktijk samen met hem - opgewerkt tot latinmuzikanten op wereldniveau. In 1983 richtte hij Nueva Manteca op, de formatie die tot op de dag van vandaag onder zijn leiding actief was. In oktober 2015 bracht de band nog het album Crime uit. Hartong was dé man van de latin opleiding aan Codarts in Rotterdam. Op 1 mei 2016 is Jan Laurens Hartong overleden. Hij werd 74 jaar.
Musiques Singulières Home Records lanceert eigen festival in Luik 27 april, 2016 Het kleine maar fijne Belgische label Home Records - bekend vanwege zijn fraaie akoestische plaatopnamen in diverse stijlen en genres - organiseert op 4 mei in thuisstad Luik een festival met artiesten uit de eigen stal, waaronder een aantal interessante primeurs.
Syrian Big Band Codarts Union Oorlog slaat onverwachte brug tussen muzikale werelden 25 april, 2016 De oorlog in Syrië veroorzaakt onnoemelijk veel leed, maar helpt soms op bizarre wijze ook iets bijzonders tot stand brengen. De Syrian Big Band - ooit de eerste in zijn soort binnen de Arabische wereld - viel in 2011 vanwege de oorlog uit elkaar, waarna een aantal leden op diverse plekken in Europa belandde. The Hague Jazz Days nodigde hen uit naar Nederland te komen en samen met studenten van het Codarts Conservatorium in Rotterdam een gelegenheidsformatie te vormen. Eind april, begin mei zijn ze te zien in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam.
Viva Brasil Festival opent met Ivete Sangalo in HMH Donderdag 26 mei groot concert van de koningin van de Braziliaanse axé 26 mei, 2016 Ivete Sangalo komt voor een exclusief concert naar de Heineken Music Hall in het kader van de Opening Night van het Viva Brasil Festival, donderdag 26 mei. Ze was voor het laatst in Nederland in 2006, toen ze een geweldig concert gaf in een uitverkochte Heineken Music Hall. Nu, tien jaar later, komt ze voor een eenmalig optreden opnieuw naar dit podium, dit keer in het kader van de Opening Night van het Viva Brasil Festival 2016.
De lichtstraal van Izaline Calister Afro-antilliaanse roots met samples en elektronica 17 mei, 2016 Op haar nieuwe album 'Rayo di Lus' (Lichtstraal) put de Curaçaos-Nederlandse zangeres Izaline Calister rijkelijk uit het afro-antilliaanse erfgoed. Ze ging echter ook op zoek naar een nieuw geluid en werd daarbij geholpen door haar broer Roël en producer Ward Veenstra. Het resulteerde in een spannende kruisbestuiving van Curaçaose stijlen, elektronica en samples. Bijzonder is haar versie van Willeke Alberti’s ‘Telkens Weer’, volgens Calister een van de mooiste Nederlandstalige liedjes ooit. Om haar nieuwe album te promoten, tourt ze de komende maanden door ons land.
20 jaar Gipsy Festival in Tilburg Vertrouwd maar ook vernieuw(en)d 17 mei, 2016 Voor de twintigste editie van het Gipsy Festival in Tilburg wordt dit jaar een tandje bij gezet, al was het maar om een passend eerbetoon te brengen aan Albert Siebelink, de man die twee decennia geleden het initiatief nam en het festival tot een internationaal succes maakte. Op twee nieuwe locaties treden op 28 mei zowel verrassende nieuwkomers als oude bekenden op, met als zinderend hoogtepunt de regerende vorstin van de sevdah, de Bosnische zangeres Amira Medunjanin.
World Music Charts Europe - april 2016 1 april, 2016 In de World Music Charts Europe worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 49 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 25 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Verslag BabelMed 2016 Multiculturele kruisbestuiving in hippe havenstad 30 maart, 2016 Gedurende drie dagen in het voorjaar is de bruisende Zuid-Franse havenstad Marseille een mekka voor wereldmuziekliefhebbers. Dan vindt namelijk het wereldmuziekforum Babel Med Music, kortweg BabelMed, plaats. Overdag krioelen festivaldirecteuren, programmeurs, boekingsagenten, managers, artiesten en vertegenwoordigers van de media door elkaar heen tussen de vele stands in de beurshal. Overdag kunnen deze professionals deelnemen aan conferenties en speed meetings. ’s Avonds is het tijd voor showcases, die voor iedereen toegankelijk zijn. De 12e editie, die gehouden werd van 15 t/m 18 maart, was muzikaal gezien misschien niet de meest opwindende, maar zoals altijd heeft BabelMed wel een paar verrassingen in petto. Een terugblik.
The Unthanks naar Zaandam Britse folk-supersterren terug in Nederland 30 maart, 2016 Twee jaar geleden waren ze dé verrassing van MusicMeeting in Nijmegen met hun eigenzinnige behandeling van de volksmuziek uit hun geboortestreek Northumbria. Waar anderen de folkmuziek verhaspelen tot pop, draaien zij de rollen graag om en lijven popklassiekers in bij de folkcanon. Door the Unthanks vertolkt, klinken songs van Robert Wyatt en Antony Hegarty alsof ze een rijpingsproces van eeuwen achter de rug hebben. Aanstaande zondag zijn Rachel en Becky Unthank met hun vaste begeleiders te zien in het Zaantheater.
World Music Charts Europe - maart 2016 1 maart, 2016 In de World Music Charts Europe worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 48 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 25 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Het hele pinksterweekend Music Meeting in Nijmegen! Met tal van concerten, films, parkpret en Mixed Media Lounge: listen & dance! 13 mei, 2016 Konono No.1 meets Batida, daar zien we naar uit! Typisch een samenwerkingsproject die de festivalnaam Music Meeting eer aandoet. Het volledige programma van het driedaagse festival op 14, 15 en 16 mei tijdens het pinksterweekend in Nijmegen kun je vinden in dit artikel. En je kan je in-luisteren met onze Spotify Playlist. Ook het programma van de de Mixed Media Lounge is bekend, waar de redacteuren van MixedWorldMusic live-interviews met de festivalartiesten doen, en mini-concerten zullen worden gegeven.