International Gipsy Festival naar nieuwe locatie 20e editie naar Heuvelse kerk en 013 in Tilburg 10 maart, 2016 Op zaterdag 28 mei vindt de 20e editie van het Internationaal Gipsy Festival plaats in Tilburg. Het festival verlaat dit jaar de Interpolistuin en biedt een eendaags festival aan in het Veemarktkwartier Tilburg, een dag waarop het verhaal van de Roma en Sinti centraal staat op een nieuwe locatie met de vertrouwde en grenzeloze zigeunerklanken.
NanŠ Vasconcelos overleden Een van BraziliŽ's grootste muzieklegendes 15 maart, 2016 De vermaarde Braziliaanse percussionist NanŠ Vasconcelos overleed woensdag 9 maart 2016 op 71-jarige leeftijd aan longkanker. Hij was al geruime tijd ziek.
Mbongwana Star terug in de Benelux Broeierige dansmuziek uit stadsjungle Kinshasa 8 maart, 2016 Meng Congolese soukousgitaren en rumbavocalen met spacey elektronica, rock, funk en reggae, en je krijgt Mbongwana Star. Deze Congolese zevenmansformatie herrees uit de as van Staff Benda Bilili, de deels uit gehandicapte straatmuzikanten bestaande groep uit de Congolese hoofdstad Kinshasa, die in 2013 uitelkaar spatte. Twee voormalige muzikanten van Staff Benda Bilili, de aan rolstoelen gekluisterde zangers Coco Ngambali en Theo Nsituvuidi, vormden een nieuwe groep: Mbongwana Star. Verleden jaar zorgde dit gezelschap al voor de nodige muzikale opwinding in Bimhuis, Rasa en Music Meeting, terwijl concerten op het Afrikafestival en Roots Open Air op het laatste moment werden afgezegd wegens ziekte. Eind maart/begin april is Mbongwana Star terug in de Benelux voor een serie concerten.
Tal National binnenkort in Nederland en BelgiŽ Rauwe gitaarmuziek uit Niger 7 maart, 2016 Een van de meest opwindende Afrikaanse bands van het moment is de groep Tal National uit Niger, een terra incognita op de muzikale kaart van Afrika. Met hypnotiserende gitaarriffs, pompende baspartijen, scheurende vocalen, complexe polyritmes en furieuze slagen op de tama (talking drum) verbinden deze zes muzikanten diverse Afrikaanse muziekstijlen. Tal National is razend populair in eigen land, waar concerten van vijf uur of langer geen uitzondering zijn. Liefhebbers van rauwe, door gitaren gedomineerde dansmuziek kijken dan ook reikhalzend uit naar hun aanstaande tournee door de Benelux.
Autobiografie Fernando Lameirinhas verschenen Een fado voor mijn vader 4 maart, 2016 Zanger, gitarist en songwriter Fernando Lameirinhas, die ooit als eerste artiest onderscheiden werd met de Dutch World Music Award, hield afgelopen weekend zijn autobiografie ten doop in de afgeladen koffiebar van platenzaak Concerto in Amsterdam. Lameirinhas ontving het eerste exemplaar uit handen van trompettist Eric Vloeimans, die vertelde hoe vereerd hij zich had gevoeld om zijn trompet te mogen mengen met Lameirinhas' stem. Fernando haalde meteen zijn broer Antonio naar voren om te delen in de eer, evenals Frank van Herk, die Lameirinhas' verhalen optekende en het boek samenstelde.
Woestelingen met strijkstokken Violons Barbares doet Korzo aan 20 februari, 2016 Met hun enerverende optreden in de Clubtent (fijnproeverspodium) was het Bulgaars/Mongools/Franse trio Violons Barbares in 2010 dť sensatie van het Sfinks Festival in Boechout bij Antwerpen. Dat 'barbaarse' is natuurlijk een geuzennaam, want denk maar niet dat Dimitar Gougov (gadulka) en Dandarvaanchig Enkhjargal (morin khuur) hun strijkinstrumenten in enig opzicht minderwaardig of minder verfijnd vinden ten opzichte van de westerse viool. Ook slagwerker Fabien Guyat is niet te beroerd om een enkele keer de strijkstok ter hand te nemen voor een gevoelige streek langs een bekken.
Vierde Celtic & Balfolk Night in Rotterdam Blaasbalgen zetten de toon 12 februari, 2016 Wegens succes geprolongeerd: de Celtic & Balfolk Night in de Rotterdamse Doelen. Wat in 2013 een gedurfd experiment leek - wie durfde toen in de Randstad nog het woord 'folk' in de mond te nemen? - is inmiddels uitgegroeid tot een massaal bezocht evenement met concerten, workshops, proeverijen en natuurlijk balfolk! Of je nu rustig wilt genieten van virtuoos tokkel-, trek- en strijkwerk of uit je dak wilt gaan op de dansvloer - iedereen wordt op z'n wenken bediend. Naast publiekstrekker Fairport Convention brengt de vierde editie ook weer een aantal belangrijke vernieuwers.
World Music Charts Europe - februari 2016 1 februari, 2016 In de World Music Charts Europe worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 48 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 25 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Bixiga 70 Dampende Afro-Braziliaanse smeltpot naar ons land 26 januari, 2016 Na het overlijden van de Nigeriaanse muzikant/politiek agitator Fela Anikulapo Kuti, kortweg Fela Kuti, in 1996 dreigde zijn afrobeat een museaal genre te worden, maar het tegendeel geschiedde. Tegenwoordig is afrobeat hipper en populairder dan ooit en overal ter wereld spelen jonge muzikanten in de geest van The Black President, zoals Kuti liefkozend genoemd werd. Uit de Braziliaanse metropool S„o Paulo komt Bixiga 70, een uitermate swingende 10-mans formatie die zich laat inspireren door Nigeriaanse afrobeat maar ook muziek uit Guinee, Senegal en Ghana gretig omarmt. Begin februari komt Bixiga 70 voor drie concerten naar ons land.
Sranan Gowtu - Surinaams Goud Herwaardering Surinaamse muziek in volle gang 3 januari, 2016 Onder de naam ĎSurinaams Goudí brengt showcasefestival Noorderslag op 16 januari een fraaie hommage aan de Surinaamse muziek. Tijdens deze revue in de Grote Zaal van de Groninger Oosterpoort zal een keur aan Surinaamse artiesten optreden, onder wie Kenny B, Edgar ĎTrafassií Burgos, Ronnie Flex, Oscar Harris en Sabrina Starke. Deze show past in de recente herwaardering van de Surinaamse muziek, waarvoor het label Top Notch de aanzet gegeven heeft. Naast een cd-serie met Surinaamse artiesten bracht dit label onlangs het boek Sranan Gowtu (ĎSurinaams Goudí) uit, dat de geschiedenis van de Surinaamse muziek behandelt.
World Music Charts - januari 2016 1 januari, 2016 In de World Music Charts Europe worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 48 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 25 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Putumayo viert 15-jarig bestaan met zes nieuwe cd's Nooit schurend, altijd melodieus 22 december, 2015 In de hoogtijdagen van de cd-verkoop gingen de uitgaven van het Amerikaanse label Putumayo als zoete broodjes over de toonbank. Tussen het grote aanbod aan wereldmuziek vielen de releases van Putumayo op door hun kleurrijke, folkloristische hoesjes, ontworpen door Nicola Heidi. Voor de zich nog oriŽnterende wereldmuziekliefhebber waren de compilaties, gewijd aan een bepaald land of genre, geliefde instap-cdís. Hoewel de verkopen de afgelopen jaren drastisch gedaald zijn, brengt Putumayo nog regelmatig compilaties uit, zoals recentelijk Vintage Latino en Afro-Caribbean Music. Een overzicht van dit jaar verschenen cdís.