Dutch Delta Sounds festival en conferentie in Amsterdam Grensoverschrijdende muziek van Nederlandse bodem 7 september, 2016 Op 7 en 8 september viert World Music Forum NL zijn tienjarig bestaan met festival Dutch Delta Sounds, dat plaatsvindt in het Bimhuis en de Tolhuistuin in Amsterdam. Overdag presenteert het forum op beide dagen een conferentieprogramma voor muziekprofessionals uit binnen- en buitenland. ’s Avonds op beide dagen krijgen veertien geselecteerde world music acts uit Nederland de gelegenheid om zich middels een showcase te presenteren een internationaal gezelschap. Op donderdagmiddag 8 september tussen 1 en 6 is er bovendien in de IJzaal van Tolhuistuin een vrij toegankelijke Mixed Media Lounge: live-interviews met de festivalartiesten, omlijst door mini-concerten.
Walter Slosse overleden De man achter De Wandelende Tak 7 augustus, 2016 Afgelopen zondag overleed radio-icoon en wereldmuziekpionier Walter Slosse op 69-jarige leeftijd onverwacht aan een hartaanval. Hij was op pad in Lübeck, in het kader van een van zijn vele projecten. MixedWorldMusic vroeg antropoloog, wereldmuziekkenner en radiomaker Fred Gales, die veelvuldig met Walter samenwerkte, om een terugblik op diens leven en werk.
Music Meeting gered Fonds Podiumunsten wijst meerjarige subsidie toe 3 augustus, 2016 Music Meeting in Nijmegen ontvangt voor een periode van vier jaar een subsidie van jaarlijks € 125.000. Daarmee is het voortbestaan van dit voor de wereldmuziek zo belangrijke evenement voorlopig verzekerd.
Crossroads en Colours Culturele diversiteit in labyrint van staal en bakstenen 2 augustus, 2016 Ooit was Ostrava, de op twee na grootste stad van Tsjechië, een belangrijk mijnbouwcentrum. Ruim twintig jaar geleden sloot de laatste mijn en inmiddels is ook de metaalindustrie grotendeels verdwenen. Om deze voormalige industriestad vlak bij de Poolse grens nieuw en vooral cultureel leven in te blazen, worden ieder jaar in juli twee festivals gehouden: 'Czech Music Crossroads' (sinds 2014) en 'Colours of Ostrava' (sinds 2002). Het twee dagen durende Crossroads richt zich vooral op de muziek uit Tsjechië, Slowakije, Polen en Hongarije (de Visegradlanden), terwijl Colours vier dagen lang uitpakt met een breed, international muziekprogramma. Een terugblik op de edities van 2016.
World Music Charts Europe - augustus 2016 1 augustus, 2016 In de World Music Charts Europe - sinds 25 jaar! - worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 49 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 25 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Glatt und Verkehrt 2016 - Dag 5 Van echte tot gedroomde gypsies 1 augustus, 2016 De laatste van de vijf avonden waarmee de twintigste editie van Glatt und Verkehrt werd afgesloten, stond in het teken van de 'Gypsy Spirit'. Goed gekozen, want van de vele artiesten die gisteren het podium van Winzer Krems bevolkten, behoorde slechts een enkeling tot het volk van de Roma. Toch begon de avond veelbelovend, zo bericht Ton Maas, die voor MixedWorldMusic in Oostenrijk is en dagelijks verslag doet vanuit Krems a/d Donau.
Glatt und Verkehrt 2016 - Dag 4 Schoonheid en perfectie op de avond van de gitaar 31 juli, 2016 Als één instrument het muzikale 'gezicht' van de twintigste eeuw heeft bepaald, is het wel de onvolprezen gitaar in al zijn verschijningsvormen. De vierde van de vijf slotavonden van Glatt und Verkehrt in Oostenrijk was er geheel aan gewijd, al luisteren twee van de drie deelnemende instrumenten naar een andere naam. Ton Maas is voor Mixed van de partij in Krems a/d/ Donau en liet zich gisteravond in vervoering brengen.
Glatt und Verkehrt 2016 - Dag 3 Inhoud en buitenkant 30 juli, 2016 Voor de tweede dag op rij kon het avondprogramma van Glatt und Verkehrt in Krems niet worden uitgevoerd zoals vooraf aangekondigd. Dit keer gooide een ziektegeval roet in het eten, want kort voor aanvang van het festival bleek dat een van de zangeressen van het Georgische Trio Mandili in het ziekenhuis was beland. Hun plaats werd ingenomen door de inmiddels veelgeprezen groep DakhaBrakha uit Oekraïne. Ton Maas is in Oostenrijk en doet dagelijks verslag van het festival.
Glatt und Verkehrt 2016 - Dag 2 Meesterschap proeven tussen de wijngaarden 29 juli, 2016 De tweede avond van de vijfdaagse slotronde van Glatt und Verkehrt 2016 stond in het teken van instrumentaal meesterschap. De eerste van de drie geprogrammeerde groepen loste die belofte meteen in, terwijl de laatste koos voor geleidelijk opvoeren van de spanning. Het middendeel was weliswaar minder enerverend, maar fungeerde daardoor als moment om even te ontspannen. Ton Maas doet wederom verslag vanuit Krems a/d Donau in Oostenrijk.
Glatt und Verkehrt 2016 - Dag 1 Overvloed en onbehagen aan de Donau 28 juli, 2016 Glatt und Verkehrt, een van de avontuurlijkste festivals van Europa, ging gisteren daverend (en ook galmend) van start in een bomvolle Winzer Krems, die tot op de laatste van de duizend stoelen was uitverkocht. Maar er hing ook een donkere wolk boven het festivalterrein. Ton Maas is voor de vierde maal namens MixedWorldMusic in Oostenrijk om de twintigste editie van Glatt und Verkehrt (recht en averecht) bij te wonen.
North Sea Jazz - world verslag Edmar Castaneda - Arturo O'Farrill - Gal Costa - Ibrahim Maalouf 9 juli, 2016 Ook in 2016 stonden er op het North Sea Jazz Festival een aantal fantastische world-acts! Op de eerste dag onder meer Ibrahim Maalouf, dit jaar artist in residence, en Gal Costa, de 70-jarige diva uit Brazilië op het programma. De tweede en de derde dag kozen we voor Arturo O'Farrill & Afro Latin Jazz Orchestra, de grensverleggende Colombiaanse harpist Edmar Castaneda en de highlife van Pat Thomas. Een verslag van Charlie Crooijmans.
Afrika in Hertme, al bijna dertig jaar een succesverhaal 28ste editie Afrikafestival: vertrouwd en toch weer spannend 8 juli, 2016 Het Afrikafestival dat nu al bijna drie decennia lang plaatsvindt in een piepklein Twents dorp, is uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waar je als serieuze liefhebber van Afrikaanse muziek simpelweg niet omheen kunt. Zelfs al omvat de programmering vertrouwde gezichten of zelfs oude bekenden, dan nog kan kan je er zeker van zijn dat de sfeer en het enthousiaste publiek de artiesten zullen aansporen om nét iets verder te gaan, dieper te graven of hoger te reiken.