RIP Amjad Sabri Zoon van legendarische qawwalizanger vermoord 23 juni, 2016 Amjad Sabri, zoon van Ghulam Farid Sabri en sinds het overlijden van diens broer Maqbool Ahmed Sabri leider van het door de broers opgerichte familie-ensemble The Sabri Brothers, is gisteren in Karachi op klaarlichte dag doodgeschoten in zijn auto.
Festival Mundial in Tilburg - 24-25 juni 2016 Tinraiwen, Shantel, Hindi Zahra, Hanggai, Pat Thomas, Nneka, Calypso Rose en vele anderen 22 juni, 2016 De lineup van Mundial is dit jaar indrukwekkend: veel aanstormend talent maar ook geheide publiekstrekkers als Shantel, Tinariwen, Hanggai en Pat Thomas. En dan hebben we het alleen nog maar over de world acts die aantreden op een van de 11 podia aan de Spoorzone in Tilburg. Komend weekend is het daar raak.
Africa Express speelt 'In C Mali' op HF Proms Holland Festival - zaterdag 25 juni - Het Concertgebouw in Amsterdam 25 juni, 2016 Zes concerten van topartiesten op één dag in het Concertgebouw, van drie uur ’s middags tot half één ’s nachts. Het idee: staanplaatsen voor een tientje per concert en zitplaatsen op balkon en podium. Tussendoor chillen bij de mini-concerten in de foyers. Dat zijn de Holland Festival Proms op zaterdag 25 juni in Amsterdam. Met onder meer het Kronos Quartet, een doorlopend gnawa ritueel en het bijzondere project Africa Express Presents: Terry Riley's In C Mali.
Verslag Mixed Media Lounge op Houtfestival Inclusief video's van interviews en miniconcerten 20 juni, 2016 Het Houtfestival in Haarlem werd 19 juni 2016 voor 31ste keer gehouden. Een innovatief gratis evenement met een divers aanbod aan groepen en artiesten op drie podia: Houtpodium, Familietent en Grenzeloos. Bovendien zijn er concerten en voorstellingen op het veld en worden er verhalen verteld in de Verhalen Buzz – een oude Amerikaanse stadsbus die dient als luisterpodium.
Mixed World Music was er dit jaar ook weer bij met een eigen plek op het festival in muziektent De Koepel, waar groepen in de Mixed Media Lounge werden geïnterviewd door de muziekjournalisten Ton Maas en Jaïr Tchong.
Pionieren wordt afgestraft Cultuurnota's van de vier grote steden bekend 25 juni, 2016 Nu de vier grote steden hun adviezen hebben uitgebracht voor de komende cultuurperiode (2017-2020) is het tijd voor een balans. Voorlopige conclusie: alarm voor de avontuurlijke muziekprogrammering!
Youssou N’Dour & Super Étoile de Dakar in Hertme Afrikaanse veteranen en aanstormend talent op Afrikafestival 25 juni, 2016 De Senegalese superster Youssou N'Dour is de headliner op het 28ste Afrikafestival in Hertme, dat op zaterdag 2 en zondag 3 juli gehouden wordt in het plaatselijke Openluchttheater. Ook veteranen als Pat Thomas, Sam Mangwana, Orlando Julius, Orchestre Les Mangelepa en nieuwkomers Songhoy Blues, Moh! Kouyaté en Karyna Gomes staan op het ijzersterke affiche. Het Afrikafestival behoort volgens het toonaangevende Engelse wereldmuziektijdschrift Songlines tot de beste 25 wereldmuziekfestivals op onze planeet. Alle reden dus om in het eerste weekend van juli af te reizen naar het idyllisch gelegen dorpje in Twente.
Wouter Swets overleden Nestor van de wereldmuziek in Nederland 8 juni, 2016 Jongere lezers kennen zelfs zijn naam misschien niet, maar voor wereldmuziekliefhebbers 'van zekere leeftijd' was Wouter Swets een begrip. Maandelijks schreef hij in muziekblad Luister over nieuw verschenen platen, bij voorkeur met muziek uit de door hem zo geliefde Balkan. Maar ook de klassieke tradities uit Turkije, de Arabische wereld en Centraal-Azië konden rekenen op zijn warme belangstelling. Wouter Swets overleed op 25 mei. Hij werd 86 jaar oud.
Houtfestival in de Haarlemmerhout in Haarlem met Mixed Media Lounge - 19 juni 2016 Met Tabanka, De Kift, Pixvae, Bazzookas en vele anderen 1 juni, 2016 Het Houtfestival in het Haarlemmerhout park in Haarlem vindt plaats op zondag 19 juni 2016 van 12.00 - 20.30 uur! Als altijd muziek op vier podia, waarvan er een gereserveerd is voor de Mixed Media Lounge: de muziektent waar de festivalartiesten na afloop van hun concert naar toe komen voor een live-interview door de journalisten van MixedWorldMusic en een intiem, akoestisch miniconcert. Lees hier alles over het programma op alle vier de podia en in de Mixed Media Lounge.
Amsterdam Roots festival vanaf 30 juni Open Air terug in Oosterpark 3 juli 2016 26 juni, 2016 Amsterdam Roots begint net als ieder jaar 'binnen', met vijf concerten in vijf verschillende zalen tussen 30 juni en 2 juli. Het festival wordt 'buiten' afgesloten op zondag 3 juli, dit jaar weer op de oude vertrouwde locatie van het geheel vernieuwde Oosterpark. Lees hier alles over het programma, en luister naar de audio- en videoplaylists die we samenstelden.
World Music Charts Europe - juni 2016 1 juni, 2016 In de World Music Charts Europe (vorige maand sinds 25 jaar!) worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 49 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 25 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Verslag 20ste editie Gipsy Festival in Tilburg Jubilerend evenement maakt geslaagde doorstart 29 mei, 2016 Zonder oprichter en artistiek directeur Albert Siebelink en zonder de vertrouwde ambiance van de Interpolistuin met zijn gazons, waterpartijen en intieme hoekjes was de twintigste editie van het enige festival voor zigeunernuziek in ons land er niettemin een om nooit te vergeten. Naast de bekende cliché's van snel-sneller-snelst (bij de gitaristen) en hard-harder-hardst (bij de blazers) waren er verrassende en kwalitatief hoogwaardige optredens, zowel door oudgedienden als nieuwkomers. Met als betoverend hoogtepunt het optreden van een artiest die eigenlijk een beetje uit de toon viel.
4 juni-10 juli The Hague African Festival Afrikaanse zomer in Den Haag met muziek, film en schilderkunst 28 mei, 2016 Net als voorgaande jaren staan ook deze zomer Afrikaanse muziek en film centraal op de achtste editie van het The Hague African Festival. De opening vindt plaats op zaterdag 4 juni in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen met een concert van de Portugees-Kaapverdische zangeres Carmen Souza en bassist Theo Pascal in samenwerking met het Residentie Orkest. Zondag 10 juli is grote festivaldag op het Spuiplein met optredens van onder meer de Kaapverdische band Rabasa, koravirtuoos Zoumana Diarra uit Mali en de Zimbabwaanse topband Mokoomba. Verder is er een tentoonstelling met Afrikaanse schilderkunst en een Afrikaanse filmavond. Je hoeft je deze zomer dus beslist niet te vervelen in de Residentie.