Autobiografie Fernando Lameirinhas verschenen Een fado voor mijn vader 4 maart, 2016 Zanger, gitarist en songwriter Fernando Lameirinhas, die ooit als eerste artiest onderscheiden werd met de Dutch World Music Award, hield afgelopen weekend zijn autobiografie ten doop in de afgeladen koffiebar van platenzaak Concerto in Amsterdam. Lameirinhas ontving het eerste exemplaar uit handen van trompettist Eric Vloeimans, die vertelde hoe vereerd hij zich had gevoeld om zijn trompet te mogen mengen met Lameirinhas' stem. Fernando haalde meteen zijn broer Antonio naar voren om te delen in de eer, evenals Frank van Herk, die Lameirinhas' verhalen optekende en het boek samenstelde.
Woestelingen met strijkstokken Violons Barbares doet Korzo aan 20 februari, 2016 Met hun enerverende optreden in de Clubtent (fijnproeverspodium) was het Bulgaars/Mongools/Franse trio Violons Barbares in 2010 dé sensatie van het Sfinks Festival in Boechout bij Antwerpen. Dat 'barbaarse' is natuurlijk een geuzennaam, want denk maar niet dat Dimitar Gougov (gadulka) en Dandarvaanchig Enkhjargal (morin khuur) hun strijkinstrumenten in enig opzicht minderwaardig of minder verfijnd vinden ten opzichte van de westerse viool. Ook slagwerker Fabien Guyat is niet te beroerd om een enkele keer de strijkstok ter hand te nemen voor een gevoelige streek langs een bekken.
Vierde Celtic & Balfolk Night in Rotterdam Blaasbalgen zetten de toon 12 februari, 2016 Wegens succes geprolongeerd: de Celtic & Balfolk Night in de Rotterdamse Doelen. Wat in 2013 een gedurfd experiment leek - wie durfde toen in de Randstad nog het woord 'folk' in de mond te nemen? - is inmiddels uitgegroeid tot een massaal bezocht evenement met concerten, workshops, proeverijen en natuurlijk balfolk! Of je nu rustig wilt genieten van virtuoos tokkel-, trek- en strijkwerk of uit je dak wilt gaan op de dansvloer - iedereen wordt op z'n wenken bediend. Naast publiekstrekker Fairport Convention brengt de vierde editie ook weer een aantal belangrijke vernieuwers.
World Music Charts Europe - februari 2016 1 februari, 2016 In de World Music Charts Europe worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 48 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 25 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Bixiga 70 Dampende Afro-Braziliaanse smeltpot naar ons land 26 januari, 2016 Na het overlijden van de Nigeriaanse muzikant/politiek agitator Fela Anikulapo Kuti, kortweg Fela Kuti, in 1996 dreigde zijn afrobeat een museaal genre te worden, maar het tegendeel geschiedde. Tegenwoordig is afrobeat hipper en populairder dan ooit en overal ter wereld spelen jonge muzikanten in de geest van The Black President, zoals Kuti liefkozend genoemd werd. Uit de Braziliaanse metropool São Paulo komt Bixiga 70, een uitermate swingende 10-mans formatie die zich laat inspireren door Nigeriaanse afrobeat maar ook muziek uit Guinee, Senegal en Ghana gretig omarmt. Begin februari komt Bixiga 70 voor drie concerten naar ons land.
Sranan Gowtu - Surinaams Goud Herwaardering Surinaamse muziek in volle gang 3 januari, 2016 Onder de naam ‘Surinaams Goud’ brengt showcasefestival Noorderslag op 16 januari een fraaie hommage aan de Surinaamse muziek. Tijdens deze revue in de Grote Zaal van de Groninger Oosterpoort zal een keur aan Surinaamse artiesten optreden, onder wie Kenny B, Edgar ‘Trafassi’ Burgos, Ronnie Flex, Oscar Harris en Sabrina Starke. Deze show past in de recente herwaardering van de Surinaamse muziek, waarvoor het label Top Notch de aanzet gegeven heeft. Naast een cd-serie met Surinaamse artiesten bracht dit label onlangs het boek Sranan Gowtu (‘Surinaams Goud’) uit, dat de geschiedenis van de Surinaamse muziek behandelt.
World Music Charts - januari 2016 1 januari, 2016 In de World Music Charts Europe worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 48 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 25 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Putumayo viert 15-jarig bestaan met zes nieuwe cd's Nooit schurend, altijd melodieus 22 december, 2015 In de hoogtijdagen van de cd-verkoop gingen de uitgaven van het Amerikaanse label Putumayo als zoete broodjes over de toonbank. Tussen het grote aanbod aan wereldmuziek vielen de releases van Putumayo op door hun kleurrijke, folkloristische hoesjes, ontworpen door Nicola Heidi. Voor de zich nog oriënterende wereldmuziekliefhebber waren de compilaties, gewijd aan een bepaald land of genre, geliefde instap-cd’s. Hoewel de verkopen de afgelopen jaren drastisch gedaald zijn, brengt Putumayo nog regelmatig compilaties uit, zoals recentelijk Vintage Latino en Afro-Caribbean Music. Een overzicht van dit jaar verschenen cd’s.
2015 - Het jaar van de MixedWorldMusic medewerkers Extra's bij de jaarlijsten 2015 24 december, 2015 De medewerkers van MixedWorldMusic publiceren jaarlijks wat zij het beste van het voorafgaand jaar vonden. Sommige van de redacteuren lichten hun keus toe, of memoreren de voor hen belangwekkendste concerten en festivals van het afgelopen jaar, een onvergetelijke muziekdocumentaire, of een bijzondere re-release. Ook kijken ze af en toe vooruit naar het jaar 2016.

Top 15 van 2015 - Ballaké Sissoko & Vincent Segal's Musique de Nuit is nummer 1 MixedWorldMusic-medewerkers kiezen beste world music albums van 2015 25 december, 2015 De MixedWorldMusic.com Top 15 van 2015 is samengesteld door de medewerkers van MixedWorldMusic. Zij stelden ieder hun eigen lijst op, wat opgeteld resulteerde in een gezamenlijke Top 15 van 2015. de nummer 1 van 2015 is het album Musique de Nuit van Ballaké Sissoko & Vincent Segal. In dit artikel vind je alle Top 15's van de MixedWorldMusic-medewerkers, geïllustreerd door Spotify-streams.
Cuca Roseta op tournee Jonge fadista keert terug op Nederlandse podia 1 december, 2015 De 34-jarige Portugese zangeres Isabel ‘Cuca’ Roseta wordt algemeen beschouwd als een van de nieuwe sterren van de fado. Ze werd ontdekt in de prestigieuze Clube de Fado in Lissabon, is inmiddels een beroemdheid in eigen land en staat volgens insiders aan de vooravond van een grote internationale carrière. Roseta is gezegend met een krachtige, loepzuivere stem en schrijft al haar nummers zelf, een unicum in de wereld van de fado. Voorafgaand aan haar eerste tournee door ons land in het voorjaar van 2014 sprak Bas Springer uitgebreid met Cuca Roseta, die deze maand opnieuw naar ons land komt voor vijf concerten.
World Music Charts - december 2015 1 december, 2015 In de World Music Charts Europe worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 48 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 25 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.