Liveverslag Womex World Music Expo Santiago de Compostela Showcases en conferentie 19-23 oktober 2016 26 oktober, 2016 Van 19 tot 23 oktober 2016 vond in Santiago de Compostela, Galicië, Spanje, de Womex beurs plaats. Via dit artikel hebben we jullie van donderdag 20 tot en met zondag 23 oktober op de hoogte gehouden van wat er allemaal op ons af kwam, vanaf het beursterrein, maar vooral vanaf de zeven podia waar Womex de muziek presenteert. Lees de verslagen en bekijk de livevideo’s van de showcases van H'Sao, Trio da Kali, Black String, Delgres, Mehdi Nassouli, Edmar Castaneda, Calypso Rose, Bargou 08, Jupiter Okwess, Noura Mint Seymali, Narf & Timbila Muzimba, Adnan Joubran, Pascuala Ilabaca y Fauna, Kondi Band, Vassvik, Ponk, DJ Rachael, Throes + The Shine, Bella Ciao, Mehdi Nassouli, Derek Gripper, Bareto, Nakany Kanté, Maria Arnal & Marcel Bagés, Talabarte, Carmen Paris, en Kepa Junkera!
Vicente Amigo eind oktober in Nederland Wereldberoemde flamencogitarist presenteert nieuw album 14 oktober, 2016 In 1983 trad de toen nog zeer jeugdige flamencogitarist Vicente Amigo solo op in de populaire talkshow van Sonja Barend. Zij introduceerde deze protégé van Paco Peña als volgt :’Hij is nog maar net 16 jaar, kan geen noot lezen en is nu al beter dan alle leraren die hij gehad heeft’. Wat volgde waren ontroerende beelden van een timide puber die. tijdens zijn allereerste tv-optreden ooit. een demonstratie gaf van zijn toen al fabelachtige techniek. Sindsdien is Vicente Amigo uitgegroeid tot een van de grootste flamencogitaristen van deze tijd. Eind oktober geeft deze snaarvirtuoos twee concerten in Nederland om zijn nieuwste cd Memoria de los Sentidos te presenteren.
Verslag van het Mekudeshet festival Een opmerkelijk festival in Jeruzalem 7 oktober, 2016 Mixed-medewerker Charlie Crooijmans werd vorige maand uitgenodigd door Jerusalem Season of Culture (JSOC) om deel te nemenaan een zesdaagse persreis naar Jeruzalem ter gelegenheid van het Mekudeshet festival. Aangezien de laatste tijd veel fantastische Israëlische muzikanten zoals Avishai Cohen, Shai Maestro, Ester Rada, A-Wa en Omer Klein ons land aandoen, leek het haar een goed idee om zelf maar eens poolshoogte te nemen. Hier is haar verslag.
Le Guess Who? Jubileumeditie met Braziliaanse samba, Estse folk en Ethiopische pianomuziek 8 november, 2016 Experiment, avontuur en muzikale grensverlegging vormen de uitgangspunten van Le Guess Who?, een van de meest veelzijdige muziekfestivals die ons land rijk is. Dit jaar viert het festival zijn tiende editie van 10 t/m 13 november op diverse locaties in de binnenstad van Utrecht. Voor deze jubileumeditie stelden vier curatoren (Wilco, Savages, Julia Holter en Suuns) een boeiend programma samen, variërend van experimentele pop en jazz tot hiphop en folk. Ook zijn diverse wereldmuziekacts geprogrammeerd, zoals de Braziliaanse sambakoningin en protestzangeres Elza Soares, de Malinese n’gonimeester Bassekou Kouyaté en de Estse zangeres Maarja Nuut.
Eerste editie Ud Festival binnenkort van start Arabische luit verbindt Oost en West tijdens nieuw festival 2 oktober, 2016 Met het Ud Festival is ons land weer een splinternieuw festival rijker. De eerste editie, georganiseerd door het Amsterdams Andalusisch Orkest in samenwerking met Theater De Meervaart, wordt van 14 oktober tot 13 november gehouden op diverse podia in Amsterdam, Utrecht en Den Bosch. Het boordevolle programma bevat naast optredens van Nederlandse ûdspelers en collega muzikanten uit Griekenland, Palestina, Turkije, Marokko en België ook een concert van de Tunesische zanger, componist en virtuoos Dhafer Youssef, die zijn nieuwste cd 'Diwan Of Beauty And Odd' zal presenteren in het Concertgebouw in Amsterdam. Een vooruitblik.
Videotrailers van de Womex showcases 2016 De Womex-selectie Santiago de Compostela, 19-23 oktober 2016 19 oktober, 2016 Als ieder jaar verhuist de redactie van MixedWorldMusic medio oktober naar de Womex World Music Expo. Waarom? Omdat daar alles en iedereen die iets met world music te maken heeft aanwezig is, en een deskundige jury 33 acts heeft uitgekozen om zichzelf te presenteren aan dat vakpubliek. Het zijn stuk voor stuk artiesten en bands van wie verwacht wordt dat ze komend jaar de wereld over gaan, dus ook in Nederland en België zullen gaan optreden. In onderstaand artikel laten we die acts vast zien en geven we een beeld van welke Nederlandse en Belgische artiesten zich presenteren aan de Womex-gangers. Tijdens Womex, van 19 tot 23 oktober zal het MixedWorldMusic-team verslag doen vanaf de beurs, die dit jaar plaatsvindt in Santiago de Compostela.
World Music Charts Europe - oktober 2016 1 oktober, 2016 In de World Music Charts Europe worden (sinds 25 jaar!) de twintig beste albums van de maand gekozen door 46 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Nieuw Boi Akih project Liquid Songs Bekijk de documentaire video over Liquid Songs 23 oktober, 2016 Op zondag 30 oktober presenteert Boi Akih, het duo van zangeres Monica Akihary en Niels Brouwer, hun nieuwe album Liquid Songs, in het Bimhuis, Amsterdam. In dit nieuwe project treden ze aan in kwartetvorm, met basklarinettist Tobias Klein en slagwerkster Ryoko Imai. Lees in onderstaand artikel over het project en bekijk de korte documentairevideo, voorafgaand aan de tour die hen naar Amsterdam, Utrecht, Haarlem, Heiloo, Zaandam en Maastricht brengt.
Transglobal World Music Chart oktober 40 beste albums van dit moment gekozen door 50 journalisten uit de hele wereld 1 oktober, 2016 MixedWorldMusic is een samenwerking aangegaan met de Transglobal World Music Chart, een maandelijkse lijst met de 40 beste wereldmuziekplaten van dat moment, gekozen door een 50-tal journalisten vanuit de hele wereld, waaronder Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans van MixedWorldMusic. Deze chart geeft net weer een andere blik op de actuele stand van zaken van de world music dan de World Music Charts Europe, die we al vele jaren maandelijks publiceren.
Gouden Kalf voor Alex Simu Filmmuziek 'Beyond Sleep' is de Beste! 1 oktober, 2016 Klarinettist Alex Simu - bij velen bekend als lid en mede-oprichter van de succesvolle groep Arifa - is sinds kort actief als componist van soundtracks. En met succes, want met de muziek voor 'Beyond Sleep', gebaseerd op de roman 'Nooit Meer Slapen' van W.F. Hermans, sleepte hij meteen een gouden kalf in de wacht tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht.
Aziza Brahim op tournee ‘De Stem van de Sahrawi’ doet de Benelux aan 29 september, 2016 Zangeres Aziza Brahim werd in Algerije geboren in een vluchtelingenkamp van de Sahrawi, de oorspronkelijke bewoners van de Westelijke Sahara. Dit woestijngebied, ooit een Spaanse kolonie, werd in 1975 door Marokko bezet en is tot op de dag van vandaag geannexeerd. Brahim woont tegenwoordig in Spanje en zingt over het onrecht dat haar volk is aangedaan. Haar aangrijpende songs over leed, verzet en bevrijding doen denken aan de desert blues van Tinariwen , maar ook zijn invloeden uit de Spaanse en Malinese muziek hoorbaar. Komende week tourt ‘De Stem van de Sahrawi’ door de Benelux.
Doek valt definitief voor RASA in Utrecht De wereldmuziek verliest haar laatste 'eigen' podium 29 september, 2016 Vorige week is bekend gemaakt dat het college van de gemeente Utrecht het advies van de commissie Van Dockum over de verdeling van cultuursubsidies in de periode 2017-2020 volgt. Daarmee neemt de gemeente het advies over om de subsidie aan de Stichting RASA te beëindigen. Hiermee valt het doek voor RASA als laatste gespecialiseerde podium voor niet-westerse muziek in Nederland.