World Music Charts Europe - februari 2017 1 februari, 2017 In de World Music Charts Europe worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 46 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Ballaké Sissoko en Vincent Ségal op tournee Malinese korameester ontmoet Franse cellist 24 januari, 2017 De virtuoze Malinese koraspeler Ballaké Sissoko en de Franse cellist Vincent Ségal spelen al jarenlang samen. Hun instrumentale melange van traditionele West-Afrikaanse klanken en kamermuziek op het album 'Chamber Music' (2009) werd wereldwijd met superlatieven overladen. Op de opvolger 'Musique de Nuit' halen beide muzikanten opnieuw het allerbeste in elkaar naar boven op een verbluffend mooi album, dat door de medewerkers van MixedWorldMusic.com werd gekozen tot beste cd van 2015 . Begin februari komt het duo voor vier optredens naar Nederland en België. Het beloven sprankelende concerten vol improvisaties en tempowisselingen te worden. Bas Springer blikt vooruit.
Mahsa Vahdat, verboden stem uit Iran Muziek laat zich niet onderdrukken 19 juni, 2017 Een van de artiesten die ruim twaalf jaar geleden meewerkten aan de cd Lullabies from the Axis of Evil, een project van de Noorse dichter, platenbaas en cultuuractivist Erik Hillestad, was de Iraanse zangeres Mahsa Vahdat. Twee Perzische wiegeliedjes zong ze toen, waarvan een samen met haar zus Marjan. Het project was geïnspireerd door de beruchte speech van president George W. Bush, waarin hij een hele trits landen op een hoop veegde onder de noemer As van het Kwaad. Het inspireerde Hillestad om met een DAT-recorder de wereld in te trekken om een andere kant van deze eeuwenoude culturen te laten zien, in de gedaante van wiegeliedjes. Een van de landen die hij bezocht, was uiteraard Iran. De vondst die hij daar deed, zou de aftrap vormen voor een opmerkelijke carrière. Onlangs was Hillestad samen met Mahsa Vahdat een paar dagen in Amsterdam en Ton Maas maakte van de gelegenheid gebruik om de zangeres nader aan de tand te voelen over haar achtergrond en haar diverse projecten.
Transglobal World Music Chart januari 40 beste albums van dit moment gekozen door 50 journalisten uit de hele wereld 1 januari, 2017 MixedWorldMusic is een samenwerking aangegaan met de Transglobal World Music Chart, een maandelijkse lijst met de 40 beste wereldmuziekplaten van dat moment, gekozen door een 50-tal journalisten vanuit de hele wereld, waaronder Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans van MixedWorldMusic. Deze chart geeft net weer een andere blik op de actuele stand van zaken van de world music dan de World Music Charts Europe, die we al vele jaren maandelijks publiceren.
World Music Charts Europe - januari 2017 1 januari, 2017 In de World Music Charts Europe worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 46 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Flamenco Biënnale VI van 13 t/m 29 januari Internationale flamencotop in acht Nederlandse steden 13 januari, 2017 In vijf voorgaande edities heeft de Flamenco Biënnale nationaal en internationaal naam gemaakt als festival dat de nieuwste ontwikkelingen in de flamenco toont en eigenzinnige makers, grote sterren en jong talent presenteert. Flamenco op het scherpst van de snede vormt opnieuw het uitgangspunt van de zesde editie die van 13 januari tot en met 29 januari 2017  in acht steden gehouden wordt. Het programma van meer dan veertig voorstellingen bevat grote namen als Rocío Molina, Rocío Márquez, José Valencia en Pepe Habichuela; een indrukwekkende line up waar flamencoliefhebbers en -professionals ongetwijfeld reikhalzend naar uit zullen kijken. Lees er hier alles over, bekijk de video's, beluister de Spotify playlist en krijg vat op de enorme hoeveelheid voorstellingen met de 'van dag tot dag agenda' onderaan dit artikel.
2016 - Het jaar van de MixedWorldMusic medewerkers Extra's bij de jaarlijsten 2016 11 december, 2016 De medewerkers van MixedWorldMusic publiceren jaarlijks wat zij het beste van het voorafgaand jaar vonden. Sommige van de redacteuren lichten hun keus toe, of memoreren de voor hen belangwekkendste concerten en festivals van het afgelopen jaar, een onvergetelijke muziekdocumentaire, of een bijzondere re-release. Ook kijken ze vooruit naar het jaar 2017. Lees hier hun opinies!
Top 10 van 2016 - Elza Soares nummer 1 MixedWorldMusic-medewerkers kiezen beste world music albums van 2016   12 december, 2016 De MixedWorldMusic.com Top 10 van 2016 is samengesteld door de medewerkers van MixedWorldMusic. Zij stelden ieder hun eigen lijst op, wat opgeteld resulteerde in een gezamenlijke Top 10 van 2016. De nummer 1 van 2016 is het album The Woman At The End Of The World (A Mulher Do Fim Do Mundo) van de 79-jarige Braziliaanse zangeres Elza Soares. In dit artikel vind je alle Top 10nen van de MixedWorldMusic-medewerkers, geïllustreerd door Spotify-streams. In een ander uitgebreid artikel op MixedWorldMusic kun je de terugblikken lezen die de redacteuren over het muziekleven van 2016 schreven.
Huib Schippers benoemd tot directeur van Smithsonian Folkways Nederlander aan het roer bij legendarisch platenlabel 7 december, 2016 Sinds juni van dit jaar wordt het Amerikaanse label Folkways, tegenwoordig onderdeel van het prestigieuze Smithsonian Institute, geleid door een Nederlander: voormalig muziekjournalist en platenzaakeigenaar Huib Schippers. Hij geeft er een succesvolle wetenschappelijke carrière als hoogleraar in Queensland, Australië voor op. Een tijdje geleden was Schippers in ons land voor het symposium ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van WMDC/Grounds, aan de oprichting waarvan hij zelf destijds meewerkte. Ton Maas zocht Schippers op in Rotterdam voor een gesprek over zijn nieuwe werkkring.
Jaarlijst 2016 World Music Charts Aziza Brahim met Abbar El Hamada nummer 1 1 december, 2016 De world music top 50 van 2016! De opgetelde maandlijsten van de World Music Charts, die we iedere maand publiceren en van een Spotify playlist voorzien, leiden tot deze jaarlijst. De charts worden samengesteld uit de persoonlijke lijsten van 46 wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Transglobal World Music Chart december 40 beste albums van dit moment gekozen door 50 journalisten uit de hele wereld 1 december, 2016 MixedWorldMusic is een samenwerking aangegaan met de Transglobal World Music Chart, een maandelijkse lijst met de 40 beste wereldmuziekplaten van dat moment, gekozen door een 50-tal journalisten vanuit de hele wereld, waaronder Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans van MixedWorldMusic. Deze chart geeft net weer een andere blik op de actuele stand van zaken van de world music dan de World Music Charts Europe, die we al vele jaren maandelijks publiceren.
World Music Charts Europe - december 2016 1 december, 2016 In de World Music Charts Europe worden (sinds 25 jaar) de twintig beste albums van de maand gekozen door 46 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.