Dawn of Midi - Music Meeting live verslag 14 mei, 2016 Het New Yorkse trio Dawn of Midi beet de spits af tijdens de 32ste Music Meeting in de Apollo-tent. Het trio bestaat uit de klassieke jazzbezetting van piano, bas en drums. Maar de uitwerking is totaal anders...
Music Meeting Producerspanel - kan falen artistiek heilzaam zijn? Anchorsong, officerfishdumplings, Satori en Batida te gast in de Mixed Media Lounge 14 mei, 2016 In de drukbezochte Mixed Media Lounge spraken vier eigentijdse producers over hun kunst. Vooral de Angolees Batida bracht hierbij een interessant punt aan de orde: kan elektronische muziek en spontaniteit samengaan?
Music Meeting 2016 live verslagen, foto's en video's Verslagen van drie dagen pinksterweekend in Park Brakkenstein, Nijmegen 20 mei, 2016 Zoals ieder jaar doet MixedWorldMusic verslag vanaf het festivalterrein Music Meeting. Park Brakkenstein in Nijmegen staat het hele pinksterweekend in het teken van muziek uit alle windstreken. Met MixedWorldMusic doen we live-interviews en mini-concerten met de festivalartiesten in de Mixed Media Lounge. Je kunt ons vinden in de Mezzo-tent. Tijdens drie festivaldagen hebben we een heel aantal verslagen online gezet, zie de links hieronder!
Sevdahzanger Damir Imamović - vernieuwer en toch purist Inspiratie uit het Oosten opent nieuwe wegen voor het Bosnische levenslied 2 maart, 2018 Zanger Damir Imamović uit Sarajevo is een man met een missie. En geen kleintje ook. Zijn ambitie is om de in Bosnië zo gekoesterde sevdah - een stedelijke liedtraditie die vergelijkbaar is met de Portugese fado en de Griekse rebetika - te vernieuwen zonder de eeuwenoude wortels ervan te verloochenen of geweld aan te doen. Dat roept weerstand op, zeker in eigen land. Maar Damir is niet de eerste de beste: telg uit een roemrucht geslacht van sevdahzangers, van wie zijn grootvader Zaim de bekendste was. Maar ook oudtante Đula en Damirs vader behoren tot de sevdah 'Hall of Fame'. Anders dan veel andere eigentijdse sevdahvertolkers richt Damir de blik naar het Oosten - niet alleen naar de Turkse wortels van de traditie, maar ook verder, naar de klassieke zangkunst van Iran en India. Ton Maas raakte jaren geleden in de ban van Imamović door diens titelloze soloalbum uit 2010. En nu is er een groepsproject: Damir Imamović Sevdah Takht. Eind deze maand doet de groep Nederland aan voor concerten in Tilburg (30 maart) en Amsterdam (31 maart).
Leyla McCalla in de Tolhuistuin Onderhoud met een stilistische veelvraat 10 mei, 2016 De Amerikaanse zangeres en celliste Leyla McCalla deed afgelopen weekend met haar trio Amsterdam aan tijdens de promotietournee voor 'A Day for the Hunter, A Day for the Prey', haar nieuwe cd die eind van de maand officieel uitkomt. Net als op haar vorige album 'Vari-Colored Songs, A Tribute to Langston Hughes' speelt de traditie van Hati, het land van haar voorouders, een grote rol. Zondagavond gaf McCalla een concert in de Tuinzaal van Paradiso Noord en voorafgaand sprak Ton Maas met haar in het restaurant van de Tolhuistuin.
Mixed Media Lounge op Music Meeting 14 t/m 16 mei Met o.a. Djelimady Tounkara & Kandia Kouyat, Savina Yannatou, Manolito, Batida, Cory Henry & Carlos Malta, BKO Quintet, Ronald Snijders, No BS! Brass Band, Monika Njava & Jol Rabesolo, en Iberi 13 mei, 2016 Dit weekend pinksterweekend! Met drie dagen de beste muziek die je zelden ziet. Elders op MixedWorldMusic hebben we al uitgebreid het programma van Music Meeting 2016 toegelicht. Nu kunnen we ook het programma bekend maken van het Mixed Media Lounge-onderdeel van Music Meeting in Nijmegen. De festivalartiesten komen voor of na hun optreden naar de Mezzo-tent voor een live-interview en mini-concert.
Home Records nu ook live op het podium Luiks platenlabel pakt uit met bijzonder festival 6 mei, 2016 Het platenlabel Home Records uit Luik brengt al jaren kwalilititatief hoogwaardige cds op de markt. Het gaat daarbij vaak om bijzondere groepen en artiesten die zich muzikaal bewegen op de rand van folk, klassiek, jazz en improvisatie. De grote man achter Home Records is Michel van Achter. Hij besloot om enkele van zijn artiesten die recent een de hebben uitgebracht, nu ook een live podium te bieden. Zo ontstond de eerste editie van het Home Records Festival in Cit Miroir te Luik.
Elda Dorren over een nieuw seizoen De Doelen Rotterdamse zaal heeft nieuwe programmeur 17 mei, 2016 Ze is net terug uit New Orleans, waar ze artiesten heeft gespot voor het New Orleans-festival in juni 2017. Daarvoor was ze in Boedapest, Marseille en Zweden om showcases van nieuwe bands te zien. Elda Dorren was tot 2013 hoofdredacteur van MixedWorldMusic, en is sinds kort programmeur niet-westerse muziek bij De Doelen in Rotterdam. Gezien haar historie met ons online magazine zijn we extra benieuwd naar wat we in het seizoen 2016-2017 van haar programmering kunnen verwachten.
World Music Charts Europe - mei 2016 1 mei, 2016 In de World Music Charts Europe (deze maand sinds 25 jaar!) worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 49 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 25 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
In Memoriam Jan Laurens Hartong De vader van Nederlandse latinjazz scene op 74-jarige leeftijd overleden 2 mei, 2016 Zonder Jan Laurens Hartong zou de latinmuziek in Nederland er ofwel niet geweest zijn, ofwel heel anders uit hebben gezien. Onder zijn supervisie hebben inmiddels generaties musici zich - zowel door hun opleiding bij hem, als in de praktijk samen met hem - opgewerkt tot latinmuzikanten op wereldniveau. In 1983 richtte hij Nueva Manteca op, de formatie die tot op de dag van vandaag onder zijn leiding actief was. In oktober 2015 bracht de band nog het album Crime uit. Hartong was d man van de latin opleiding aan Codarts in Rotterdam. Op 1 mei 2016 is Jan Laurens Hartong overleden. Hij werd 74 jaar.
Musiques Singulires Home Records lanceert eigen festival in Luik 27 april, 2016 Het kleine maar fijne Belgische label Home Records - bekend vanwege zijn fraaie akoestische plaatopnamen in diverse stijlen en genres - organiseert op 4 mei in thuisstad Luik een festival met artiesten uit de eigen stal, waaronder een aantal interessante primeurs.
Syrian Big Band Codarts Union Oorlog slaat onverwachte brug tussen muzikale werelden 25 april, 2016 De oorlog in Syri veroorzaakt onnoemelijk veel leed, maar helpt soms op bizarre wijze ook iets bijzonders tot stand brengen. De Syrian Big Band - ooit de eerste in zijn soort binnen de Arabische wereld - viel in 2011 vanwege de oorlog uit elkaar, waarna een aantal leden op diverse plekken in Europa belandde. The Hague Jazz Days nodigde hen uit naar Nederland te komen en samen met studenten van het Codarts Conservatorium in Rotterdam een gelegenheidsformatie te vormen. Eind april, begin mei zijn ze te zien in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam.