Music Meeting Live: Maarja Nuut - dance in slow motion Verslag vanaf het festivalterrein 4 juni, 2017 De jonge Estse violiste en zangeres Maarja Nuut geeft met haar 'loopstation' een hoogst persoonlijke en zeer eigentijdse draai aan de volksmuziek van haar vaderland. Repetitieve patronen die langzaam transformeren of oplossen in andere, geven haar muziek een bezwerende werking, die nog versterkt wordt door de concentratie waarmee ze te werk gaat. Sinds ze een duo vormt met elektronicaspecialist Hendrik Kaljujärv, neemt ook de belangstelling vanuit de dancewereld toe. Nuut en Kaljujärv stonden al eerder op Le Guess Who en maakten gisteravond hun opwachting tijdens MMMoves, de op elektronische dance gerichte openingsavond van het Nijmeegse Music Meeting Festival.
Music Meeting Live: Voudou & Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou Verslag vanuit de Mixed Media Lounge en vanaf het festivalterrein 3 juni, 2017 Op de eerste dag van Music Meeting Festival 2017 in Nijmegen draait alles en iedereen rond het thema MMMoves: 'electronic dance meets traditional meets experimental'. Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou heeft een achtergrond in voudou, het tweede thema van deze dag. Dat thema werd ingeleid door een interview in de Mixed Media Lounge met Leendert van der Valk over zijn onlangs verschenen, gelijknamige boek. Kijk het hele interview terug en lees het verslag van het concert in dit artikel.
Houtfestival in Haarlem met Mixed Media Lounge - 18 juni Met Toko Telo, Ornina Ensemble en Afework Nigussie & Zea 17 juni, 2017 Het Houtfestival in het Haarlemmerhout park in Haarlem vindt plaats op zondag 18 juni 2017 van 12.00 - 23.00 uur! De 32e editie alweer! Als altijd muziek op vier podia, waarvan er een gereserveerd is voor de Mixed Media Lounge: de muziektent waar de festivalartiesten naar toe komen voor een live-interview door de journalisten van MixedWorldMusic en een intiem, akoestisch miniconcert. Lees hier alles over het programma op alle vier de podia en in de Mixed Media Lounge.

Mixed Media Lounge op Music Meeting Festival in Nijmegen 3 t/m 5 juni Met o.a.Toto la Momposina, Brian Blade, Junun, Bitori en BCUC & Shabaka Hutchings 2 juni, 2017 Dit weekend pinksterweekend! Met drie dagen de beste muziek die je zelden ziet. Elders op MixedWorldMusic hebben we al uitgebreid het programma van Music Meeting Festival 2017 toegelicht. Nu kunnen we ook het programma bekend maken van het Mixed Media Lounge-onderdeel van de Music Meeting in Nijmegen. De festivalartiesten komen voor of na hun optreden naar de Mezzo-tent voor een live-interview met een journalist van MixedWorldMusic en een mini-concert.
Kondi Band verbond van duimpiano en electronic beats Opwindende afro-techno onder aanvoering van duimpiano 27 mei, 2017 Kondi Band is het resultaat van een verbond tussen Sorie Kondi uit Sierra Leone - zanger en virtuoos bespeler van de duimpiano (kondi) - en de Amerikaanse producer en dj Chief Boima. De remix die Boima maakte van Kondi's 'Without Family No Money', bleef in de dancewereld niet onopgemerkt en van het een kwam het ander: Kondi reisde naar Amerika en dook met Chief Boima de studio in om een cd op te nemen voor het trendsettende afro-label Strut. Ook live heeft de groep zich inmiddels bewezen als gestroomlijnde dansmachine in de opzwepende traditie van Batida en Konono No. 1.
World Music Charts Europe - juni 2017 1 juni, 2017 In de World Music Charts Europe worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 46 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
A Night in Indonesia in Paradiso In het kader van het Holland festival op vrijdag 16 juni 8 juni, 2017 Duik in het Indonesische nachtleven. 'A Night in Indonesia', in de drie zalen van Paradiso, is een festival op zich, met het beste uit de underground en de meest indrukwekkende live performers die er te vinden zijn tussen Yogyakarta en Amsterdam. De avond staat in het teken van het focusthema van deze editie van het Holland Festival: Indonesië.
The Nile Project sluit Holland Festival Proms af op 24 juni Slotstuk van een dag met zes programma’s waaronder Sinta Wullur 9 juni, 2017 In 2011 ging ‘The Nile Project’ van start, een veelomvattend initiatief dat de volkeren langs de Nijl, de langste rivier ter wereld, bij elkaar wil brengen, onder meer via muziek. ‘Aswan’ was het eerste album, dit jaar verscheen ‘Jinja’ en in juni komt de grote formatie al met haar derde plaat ‘Tana’. Met dat repertoire maken ze op 24 juni deel uit van de Holland Festival Proms, de spectaculaire afsluiting van het festival in Het Concertgebouw te Amsterdam.
Rose Petal Jam - Het Amsterdam Harry Partch Project De wondere wereld van componist Harry Partch 9 mei, 2017 Ondanks alle vernieuwers die in de twintigste eeuw de 'serieuze' muziek onder handen namen, geldt de Amerikaanse componist Harry Partch nog altijd als een buitenbeentje. Zo ontwikkelde hij een geheel eigen toonsysteem en bouwde eigenhandig de instrumenten waarop zijn muziek gespeeld kon worden. Ook was hij een warm pleitbezorger van de alledaagse spreekstem, die hij veelvuldig liet klinken in zijn werken. De westerse klassieke muziek, zoals die zich de afgelopen drie eeuwen heeft ontwikkeld, beschouwde Partch als een complot tegen natuurlijke intervallen en zuivere intonatie. Bovendien wilde hij breken met de Europese wortels ervan en een echt Amerikaanse traditie vestigen.
Lula Pena zondag 14 mei op bezoek in Rotterdam Kosmopolitisch buitenbeentje uit Portugal 8 mei, 2017 Met niet meer dan een gitaar - handen die zacht de snaren beroeren, knokkels die op de klankkast slaan - haar ademhaling, haar stem - diep en laag, met een vreemde lichte trilling - en de poëzie neemt Lula Pena je mee op haar reis. Een reis naar het oneindige. Op het ritme van de woorden - Portugees, Spaans, Frans of Grieks - trekt ze non-stop voort. Ze is volledig in het hier en nu. En wordt zo één met haar publiek. Een portret voorafgaand aan haar concert in LantarenVenster, Rotterdam, op zondag 14 mei.
Tallinn Music Week 2017 - verslag Cultuur bloeit in historische Hanzestad 24 april, 2017 Hoewel Estland slechts 1,3 miljoen inwoners telt, kent deze kleine Baltische staat een levendige muziekscene, die eind maart, begin april gepresenteerd werd tijdens de achtste Tallinn Music Week. In totaal 250 showcases werden gehouden op tientallen locaties in de hoofdstad Tallinn, een prachtige middeleeuwse Hanzestad met oude kerken, houten huizen en kronkelige straatjes, maar ook met nieuwe creatieve hotspots in voormalige industriële complexen. Hoewel de naam anders doet vermoeden, biedt de Tallinn Music Week veel meer dan muziek alleen. Met conferenties, een filmfestival, een design- en voedselmarkt, pop-up restaurants en lezingen was van verveling dan ook geen sprake. Een terugblik.
World Music Charts Europe - mei 2017 1 mei, 2017 In de World Music Charts Europe worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 46 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.