World Music Charts Europe - april 2017 1 april, 2017 In de World Music Charts Europe worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 46 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Music Meeting Festival in Pinksterweekend Met Junun, Africa Negra, Toto La Momposina, Orchestre Poly-Rythmo, Bitori, e.v.a. 2 juni, 2017 Pinksteren in Nijmegen is voor MixedWorldMusic elk jaar weer een hoogtepunt. Enerzijds door de altijd rijke, inventieve, avontuurlijke programmering van het Music Meeting Festival, anderzijds omdat we met MixedWorldMusic het Music Meeting-onderdeel Mixed Media Lounge hosten: drie dagen lang miniconcerten en live-interviews in de Mezzo-tent onder de fraaie bomen van Park Brakkenstein. We houden jullie vooraf en tijdens het festival op de hoogte van alles rondom Music Meeting. De ticketverkoop is begonnen en het hoofdprogramma is inmiddels compleet. Zet in je agenda: Pinksterweekend 3-4-5 juni. Music Meeting Festival!
Verslag showcasefestival Babel Med 2017 Hippe havenstad herbergt handel in wereldmuziek 28 maart, 2017 Massilia is de oude Griekse naam voor de bruisende Zuid-Franse havenplaats Marseille, van oudsher een knooppunt in de handel over zee tussen Afrika en Europa. Drie dagen per jaar is Marseille ook het epicentrum van de handel in wereldmuziek. In maart vindt dan namelijk het wereldmuziek- en jazzforum Babel Med Music (kortweg Babel Med) plaats. Overdag komen zo’n tweeduizend professionals bijeen, onder wie festivaldirecteuren, programmeurs, boekingsagenten, managers, artiesten en media, die Babel Med gebruiken om te netwerken, confereren en speeddaten. ’s Avonds zijn er showcases, die voor iedereen toegankelijk zijn. De 13e editie, die gehouden werd van 16 t/m 19 maart, leek op het eerste gezicht weinig spannend, maar had toch de nodige verrassingen in petto. Een terugblik.
Verslingerd aan het draaien Interview met Johannes Geworkian Hellmann 24 maart, 2017 Twee van de meest verrassende en geslaagde optredens tijdens de Celtic & Balfolk Night, vorige maand in De Doelen, hadden één persoon gemeen: Johannes Geworkian Hellman. Deze draailierspeler uit Zweden was met maar liefst twee groepen van de partij: het trio Garizim en het duo Symbio. Daarmee had Hellman de hand in zowel de aftrap als het sluitstuk van het festival. Nieuwsgierig geworden zocht Ton Maas contact met Hellman en sprak hem uitvoerig via Skype.
Zitakula op slotavond Movies that Matter Zeventig films over mensenrechten en een rechtvaardige, duurzame wereld 22 maart, 2017 “Film is de waarheid in 24 beelden per seconde en mensenrechten zijn de waarheid 24 uur per dag.” Aldus Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland. Van vrijdag 24 maart tot en met zaterdag 1 april is er in Den Haag weer het jaarlijkse Movies that Matter, het film- en debatfestival dat begon als een activiteit van Amnesty, maar inmiddels is verzelfstandigd en goed verankerd in Den Haag, ‘de internationale stad van vrede en recht’. Voor de verschillige burgers is dit filmfestival inmiddels een vaste waarde op de agenda. Op 1 april sluit de band Zitakula het festival af in Den Haag.
Oumou Sangaré tourt en kondigt nieuwe plaat aan Benelux tour van 25 t/m 29 april - nieuw album Mongoya 17 maart, 2017 Ze is de beroemdste zangeres van Mali. Haar nieuwe plaat Mogoya komt 19 mei 2017 uit. Luister hier vast naar een voorproefje. Voorafgaand aan de release tourt ze door de Benelux: Groningen, Amsterdam, Brussel, Eindhoven, Rotterdam, tussen 25 en 29 april.
Roberto Fonseca 23 maart in LantarenVenster, Rotterdam Fonseca speelt 'Abuc', een ode aan Cuba 8 maart, 2017 Abuc is de omkering van Cuba, het land van Roberto Fonseca. Het is ook de titel van zijn nieuwste album, een ode aan Cuba. De plaat eindigde op de tweede plaats van de MixedWorldMusic Top 10 van 2016, zoals gekozen door ons Mixed-team van journalisten. De muziek van dat album zal hij op donderdag 23 maart ten gehore brengen in LantarenVenster, Rotterdam. Ongetwijfeld wordt het een dynamisch concert van Fonseca en zijn achtmansformatie.
Youssou N’Dour op tournee in Nederland Comeback van 'de Nachtegaal van Dakar' 7 maart, 2017 Youssou N’Dour is zonder twijfel de populairste en meest gelauwerde muzikant die het Afrikaanse continent heeft voortgebracht. Zijn gouden stem leverde hem al vroeg de bijnaam 'De Nachtegaal van Dakar' op. In de jaren zeventig en tachtig ontwikkelde hij zijn eigen stijl, een mix van Senegalese ritmes, pop, reggae, funk en latin. Zijn grote internationale doorbraak kwam in 1994 toen hij, in duet met Neneh Cherry, de wereldwijde hit '7 Seconds' scoorde. Na een kortstondige politieke loopbaan als Minister van Cultuur en Toerisme richt de Senegalese superster zich weer helemaal op de muziek. Om zijn inmiddels 34ste cd' Afrika Rekk' te promoten komt N’Dour eind maart voor twee concerten naar Nederland. Bas Springer blikt vooruit.
Chris Thile in het Bimhuis De emancipatie van de mandoline 3 maart, 2017 Op zaterdag 18 maart voltrekt zich in het Amsterdamse Bimhuis iets unieks. Dan treedt daar de Amerikaanse mandolinevirtuoos Chris Thile op met een soloprogramma. De zesendertigjarige Amerikaan is niet alleen een duivelskunstenaar op het kleine tokkelinstrument, maar ook een muzikale ruimdenker, gezegend met een scherpe geest. Sinds hij op zijn twaalfde debuteerde, heeft hij een imposante carrière opgebouwd die reikt van bluegrass en country via pop en jazz tot onversneden klassiek. Ton Maas blijkt vooruit op dit bijzondere evenement.
World Music Charts - maart 2017 1 maart, 2017 In de World Music Charts Europe worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 46 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Mokoomba met nieuw album op tournee Pan-Afrikaanse dansmuziek uit Zimbabwe   19 februari, 2017 Mokoomba klinkt net zo fris en krachtig als het gedonder van de wereldberoemde watervallen bij hun woonplaats Victoria Falls, een stadje aan de Zambezi rivier in het noorden van Zimbabwe. Deze zes jonge muzikanten maakten de afgelopen jaren een ijzersterke indruk met hun broeierige pan-Afrikaanse mix van lokale Tongaritmes, Zuid-Afrikaanse muziek, afrobeat, soul en soukous. Op hun derde, grotendeels akoestische album Luyando, dat op 10 maart verschijnt, exploreert Mokoomba de muzikale erfenis van de Tonga, de oorspronkelijke bewoners van de Zambezi vallei, waartoe de meeste groepsleden behoren. Eind februari speelt Mokoomba in Rotterdam en Brussel. Bas Springer blikt vooruit.
Raquel Tavares volgende week in Nederland De fadista die al op de kleuterschool werd ontdekt 14 februari, 2017 Zangeres Raquel Tavares, die volgende week aan haar Nederlandse tournee begint, is meer dan de zoveelste fadista uit Portugal. Ze begon al op haar vijfde fado te zingen en won later de belangrijkste fadowedstrijd van het land, de Grande Noite do Fado. In 2006 werd ze bovendien onderscheiden met de Amália Rodrigues Award. Reden genoeg om meer aan de weet te komen over haar opmerkelijke carrière. Dus nam Ton Maas de telefoon...