Jaarlijst 2016 World Music Charts Aziza Brahim met Abbar El Hamada nummer 1 1 december, 2016 De world music top 50 van 2016! De opgetelde maandlijsten van de World Music Charts, die we iedere maand publiceren en van een Spotify playlist voorzien, leiden tot deze jaarlijst. De charts worden samengesteld uit de persoonlijke lijsten van 46 wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Transglobal World Music Chart december 40 beste albums van dit moment gekozen door 50 journalisten uit de hele wereld 1 december, 2016 MixedWorldMusic is een samenwerking aangegaan met de Transglobal World Music Chart, een maandelijkse lijst met de 40 beste wereldmuziekplaten van dat moment, gekozen door een 50-tal journalisten vanuit de hele wereld, waaronder Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans van MixedWorldMusic. Deze chart geeft net weer een andere blik op de actuele stand van zaken van de world music dan de World Music Charts Europe, die we al vele jaren maandelijks publiceren.
World Music Charts Europe - december 2016 1 december, 2016 In de World Music Charts Europe worden (sinds 25 jaar) de twintig beste albums van de maand gekozen door 46 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Oum bezoekt de Benelux Nieuwe diva uit Marokko 30 november, 2016 De Marokkaanse singer-songwriter Oum is een van de grote talenten van Noord-Afrika. Met haar prachtige, heldere stem, die zowel romantiek als bezinning uitstraalt, verbindt ze op elegante wijze Marokkaanse gnawa met soul, jazz, gospel, r&b en zelfs Cubaanse son. Deze fascinerende live performer met haar kleurrijke hoofdtooien en opvallende sieraden maakte twee jaar geleden al veel indruk tijdens de Womex in Santiago de Compostela. Dat ze sindsdien nog gegroeid is, bewees ze afgelopen zomer met haar optreden op het Afrikafestival in Hertme. Half december komt Oum voor drie concerten naar de Benelux om haar nieuwste album Zarabi te promoten.
Dulce Pontes op tournee door Nederland Hoog bezoek uit Portugal 29 november, 2016 'Ik houd enorm van de fado, maar een fadista zou ik mezelf nooit noemen', vertelt de zangeres die dankzij haar imposante carrière van ruim dertig jaar wel 'de koningin van de fado' wordt genoemd. 'Mijn smaak in muziek is veel breder dan dat: van klassiek tot Keltisch, maar ook chanson, flamenco en muziek uit de Arabische wereld. Als je me vraagt waar ik het meest van houd, is dat toch de echte Portugese volkstraditie, die veel verder terug gaat in de geschiedenis dan de fado.
Transglobal World Music Chart november 40 beste albums van dit moment gekozen door 50 journalisten uit de hele wereld 1 november, 2016 MixedWorldMusic is een samenwerking aangegaan met de Transglobal World Music Chart, een maandelijkse lijst met de 40 beste wereldmuziekplaten van dat moment, gekozen door een 50-tal journalisten vanuit de hele wereld, waaronder Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans van MixedWorldMusic. Deze chart geeft net weer een andere blik op de actuele stand van zaken van de world music dan de World Music Charts Europe, die we al vele jaren maandelijks publiceren.
World Music Charts Europe - november 2016 1 november, 2016 In de World Music Charts Europe worden (sinds 25 jaar!) de twintig beste albums van de maand gekozen door 46 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Fira Mediterrània Culturele markt in het hart van Catalonië 30 oktober, 2016 Manresa, een Catalaans provinciestadje zo'n 90 km ten noorden van Barcelona, is ieder najaar het decor van Fira Mediterrània. Deze bruisende en gezellige culturele markt is hét podium voor nieuwe artistieke creaties, geïnspireerd door de tradities van Catalonië en de Middellandse Zee. Hoewel het merendeel van de shows en voorstellingen afkomstig is uit Catalonië, bood Fira Mediterrània dit jaar ook ruimte aan artiesten uit Algerije, Roemenië, België, Noorwegen en Argentinië. Overdag kwamen kunstenaars, programmeurs, journalisten en andere professionals in het Technisch Museum bijeen om te debatteren, vergaderen, confereren en speeddaten. ’s Middags en 's avonds vonden op straat en in clubs en theaters voorstellingen plaats, die ook voor niet-professionals toegankelijk waren.
Salif Keita akoestisch! Uniek concert in Muziekgebouw aan 't IJ 27 oktober, 2016 Sinds zijn eerste legendarische concert in Paradiso in het midden van de jaren tachtig trad de Malinese superster Salif Keita vele malen in Nederland op, altijd in een elektrische setting. Hoe goed deze concerten ook vaak waren, fans van ‘de gouden stem van Afrika’ dromen al jaren van een intiem concert met begeleiding van alleen akoestische instrumenten. Zondag 6 november gaat hun droom in vervulling bij een bij voorbaat uniek akoestisch concert van Salfi Keita in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Bas Springer, fan van het eerste uur, blikt alvast vooruit.
Novembertour en nieuw album Orchestre Poly-Rythmo Legendarische band uit Benin doet Haarlem, Rotterdam en Utrecht aan 25 oktober, 2016 Homemade voodoofunk. Funk met een beetje James Brown, een toefje psychedelica, veel voodooritmes en all over the place de feel van afrobeat. Dat krijg je met een avond Orchestre Poly-Rythmo, de legendarische band uit Benin, sinds vijf jaar weer overmatig productief nadat hun muziek door Analog Africa nieuw leven werd ingeblazen met het compilatie-album Echos Hypnotiques. Begin november komt de band naar Haarlem (2-11), Rotterdam (3-11) en Utrecht (5-11), met het nieuwe album Madjafalao in de achterzak.
Liveverslag Womex World Music Expo Santiago de Compostela Showcases en conferentie 19-23 oktober 2016 26 oktober, 2016 Van 19 tot 23 oktober 2016 vond in Santiago de Compostela, Galicië, Spanje, de Womex beurs plaats. Via dit artikel hebben we jullie van donderdag 20 tot en met zondag 23 oktober op de hoogte gehouden van wat er allemaal op ons af kwam, vanaf het beursterrein, maar vooral vanaf de zeven podia waar Womex de muziek presenteert. Lees de verslagen en bekijk de livevideo’s van de showcases van H'Sao, Trio da Kali, Black String, Delgres, Mehdi Nassouli, Edmar Castaneda, Calypso Rose, Bargou 08, Jupiter Okwess, Noura Mint Seymali, Narf & Timbila Muzimba, Adnan Joubran, Pascuala Ilabaca y Fauna, Kondi Band, Vassvik, Ponk, DJ Rachael, Throes + The Shine, Bella Ciao, Mehdi Nassouli, Derek Gripper, Bareto, Nakany Kanté, Maria Arnal & Marcel Bagés, Talabarte, Carmen Paris, en Kepa Junkera!
Vicente Amigo eind oktober in Nederland Wereldberoemde flamencogitarist presenteert nieuw album 14 oktober, 2016 In 1983 trad de toen nog zeer jeugdige flamencogitarist Vicente Amigo solo op in de populaire talkshow van Sonja Barend. Zij introduceerde deze protégé van Paco Peña als volgt :’Hij is nog maar net 16 jaar, kan geen noot lezen en is nu al beter dan alle leraren die hij gehad heeft’. Wat volgde waren ontroerende beelden van een timide puber die. tijdens zijn allereerste tv-optreden ooit. een demonstratie gaf van zijn toen al fabelachtige techniek. Sindsdien is Vicente Amigo uitgegroeid tot een van de grootste flamencogitaristen van deze tijd. Eind oktober geeft deze snaarvirtuoos twee concerten in Nederland om zijn nieuwste cd Memoria de los Sentidos te presenteren.