Nieuw Boi Akih project Liquid Songs Bekijk de documentaire video over Liquid Songs 23 oktober, 2016 Op zondag 30 oktober presenteert Boi Akih, het duo van zangeres Monica Akihary en Niels Brouwer, hun nieuwe album Liquid Songs, in het Bimhuis, Amsterdam. In dit nieuwe project treden ze aan in kwartetvorm, met basklarinettist Tobias Klein en slagwerkster Ryoko Imai. Lees in onderstaand artikel over het project en bekijk de korte documentairevideo, voorafgaand aan de tour die hen naar Amsterdam, Utrecht, Haarlem, Heiloo, Zaandam en Maastricht brengt.
Transglobal World Music Chart oktober 40 beste albums van dit moment gekozen door 50 journalisten uit de hele wereld 1 oktober, 2016 MixedWorldMusic is een samenwerking aangegaan met de Transglobal World Music Chart, een maandelijkse lijst met de 40 beste wereldmuziekplaten van dat moment, gekozen door een 50-tal journalisten vanuit de hele wereld, waaronder Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans van MixedWorldMusic. Deze chart geeft net weer een andere blik op de actuele stand van zaken van de world music dan de World Music Charts Europe, die we al vele jaren maandelijks publiceren.
Gouden Kalf voor Alex Simu Filmmuziek 'Beyond Sleep' is de Beste! 1 oktober, 2016 Klarinettist Alex Simu - bij velen bekend als lid en mede-oprichter van de succesvolle groep Arifa - is sinds kort actief als componist van soundtracks. En met succes, want met de muziek voor 'Beyond Sleep', gebaseerd op de roman 'Nooit Meer Slapen' van W.F. Hermans, sleepte hij meteen een gouden kalf in de wacht tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht.
Aziza Brahim op tournee ‘De Stem van de Sahrawi’ doet de Benelux aan 29 september, 2016 Zangeres Aziza Brahim werd in Algerije geboren in een vluchtelingenkamp van de Sahrawi, de oorspronkelijke bewoners van de Westelijke Sahara. Dit woestijngebied, ooit een Spaanse kolonie, werd in 1975 door Marokko bezet en is tot op de dag van vandaag geannexeerd. Brahim woont tegenwoordig in Spanje en zingt over het onrecht dat haar volk is aangedaan. Haar aangrijpende songs over leed, verzet en bevrijding doen denken aan de desert blues van Tinariwen , maar ook zijn invloeden uit de Spaanse en Malinese muziek hoorbaar. Komende week tourt ‘De Stem van de Sahrawi’ door de Benelux.
Doek valt definitief voor RASA in Utrecht De wereldmuziek verliest haar laatste 'eigen' podium 29 september, 2016 Vorige week is bekend gemaakt dat het college van de gemeente Utrecht het advies van de commissie Van Dockum over de verdeling van cultuursubsidies in de periode 2017-2020 volgt. Daarmee neemt de gemeente het advies over om de subsidie aan de Stichting RASA te beëindigen. Hiermee valt het doek voor RASA als laatste gespecialiseerde podium voor niet-westerse muziek in Nederland.
Dino Saluzzi voor twee concerten naar Nederland De beroemde Argentijnse bandoneonist ontvangt eindelijk zijn Edison 27 september, 2016 Al in 2014 werd aan Dino Saluzzi de oudste muziekprijs van Nederland toegekend in de categorie World & Jazz. Maar de inmiddels bejaarde musicus komt niet zo vaak meer op bezoek in de Lage Landen, dus staat het Edisonbeeldje al sinds de officiële uitreiking ergens in een kast van NAI in Amersfoort. Dat gaat nu veranderen: tijdens zijn eerstvolgende optreden in Nederland, op 26 oktober in het Bimhuis, zal de Edison aan Dino Saluzzi worden uitgereikt door Carel Kraayenhof, sinds jaar en dag bewonderaar van de Argentijnse meester.
Nynke Laverman over Wachter Haar Friese verbeelding komt in 2016 eindelijk volop aan de macht 16 september, 2016 Na vier albums die in samenwerking met anderen werden geproduceerd, besloten zangeres Nynke Laverman en haar echtgenoot, slagwerker, componist en programmer Sytze Pruiksma, het creatieve heft volledig in eigen hand te nemen, met 'Wachter', een verbluffend, diep, emotioneel en zeer gevarieerd meesterwerkje in het Fries, als ge(s)laagde uitkomst van een periode van vruchtbaar brainstormen. We zochten Nynke Laverman op voor een interview.
Festival De Oriënt - 17 t/m 25 september Oost en West ontmoeten elkaar in Deventer 14 september, 2016 Tijdens de Vredesweek wordt in Deventer een bijzonder evenement georganiseerd ter bevordering van begrip tussen 'oost' en 'west'. Het programma omvat naast lezingen, filmvoorstellingen, workshops en een quiz ook een groot aantal optredens van muzikanten.
Club Mystique nieuw latin podium in Amsterdam Cubop City Big Band speelt elke laatste maandag van de maand 3 september, 2016 Club Mystique is een nieuw muziekpodium in het centrum van Amsterdam. De vorige locatie van Mystique was van oorsprong een salsa dansschool met een live muziekprogrammering die hoofdzakelijk bestond uit gerenommeerde internationale latin acts. Op de nieuwe locatie aan de Smaksteeg 19, vlakbij het Centraal Station zal er een bredere muziekprogrammering gaan plaatsvinden.
Festival Sacred Songs in Den Haag Religieus geïnspireerde muziek uit verschillende culturen 30 september, 2016 Het gloednieuwe Haagse Festival Sacred Songs zet religieus geïnspireerde muziek uit diverse culturen in de schijnwerpers. Het programma met artiesten uit binnen- en buitenland biedt spirituele liederen uit Tibet en India, gloedvolle black gospel en prachtige soefizang uit Marokko en het Midden-Oosten. Naast concerten op 9, 10 en 11 december in de Nieuwe Kerk zijn er lezingen en workshops in o.a. theater De Vaillant in de Schilderswijk. De vocale productie Sacred Songs – Haagse Stemmen laat een rijkdom en diversiteit aan mooie stemmen uit Den Haag horen.
Mixed Media Lounge donderdagmiddag a.s. in Tolhuistuin op Dutch Delta Sounds Met Minyeshu, Boi Akih, Voodrish, Göksel Yilmaz, Antimufa, Ronald Snijders en Rumbatá 8 september, 2016 Op 7 en 8 september treden 's avonds talloze world music artiesten op in het festival Dutch Delta Sounds. Zeven van die groepen geven ook acte de présence donderdagmiddag 8 september in de IJzaal van de Tolhuistuin voor een live-interview en miniconcert in de Mixed Media Lounge. Tussen half twee en vijf uur. Met in volgorde van opkomst Göksel Yilmaz, Voodrish, Minyeshu, Rumbatá, Antimufa, Ronald Snijders, en Boi Akih. Zij worden geïnterviewd door Mixed World Music-journalisten Ton Maas, Bas Springer en Jaïr Tchong. Gratis toegang!

Morgenland keert terug naar Amsterdam Muzikale dialoog tussen Oost en West 3 september, 2016 Na een succesvolle pilot in 2015 krijgt het Morgenland Festival uit Osnabrück een volwaardig 'filiaal' in Amsterdam. De eerste editie vindt van 14 tot 18 september plaats in het Bimhuis, Splendor en de Tolhuistuin. En er staan unieke combi's op het programma, zoals die van Toumani Diabaté uit Mali met Kayhan Kalhor uit Iran. Tubabeest Michel Godard treedt in dialoog met de beroemde zanger Alim Qasimov uit Azerbeidzjan.