Wouter Vandenabeele over Tamala Belgische violist op ontekkingsreis met Afrikaanse vrienden 30 november, 2017 Violist Wouter Vandenabeele stond met Ambrozijn aan de wieg van de Belgische neofolkbeweging. Maar sindsdien ontpopt hij zich steeds vaker als muzikale kameleon – iemand die zich moeiteloos vertrouwd weet te maken met andere stijlen, stromingen en tradities. Zo verraste hij in 2009 met strijkersarrangementen voor de muziek van zijn eensnarige collega Issa Sow. Ook in zijn muzikale drieluik 'Chansons Sans Paroles', 'Chansons Pour La Fin d’Un Jour' en 'Chansons Pour Le Temps Qui Reste' duiken muzikanten uit andere culturen op, zoals de Irakese qanunspeler Osama Abdulrasol en de Turkse luitist Emre Gültekin. En nu is hij op pad met twee vrienden uit Senegal: koraspeler Bao Sissoko en zanger Mola Sylla. Tamala noemen ze zich, reizigers. Een gesprek met Wouter Vandenabeele.
Santiago Lara Quartet opent V Intermezzo Flamenco Serie Flamenco meets jazz: Santiago Lara Quartet brengt ode aan jazzgitarist Pat Metheny 24 november, 2017 De Flamenco Biënnale organiseert in haar tussenjaar de Intermezzo Flamenco Serie, dit jaar alweer voor de vijfde keer. In december trapt ze af met een drietal concerten van het Santiago Lara Quartet. Centraal staan de werken van jazzlegende Pat Metheny. Zijn muziek heeft een blijvende invloed hebben gehad op de ontwikkeling van de flamenco. "A tribute to Pat Metheny" bewijst eens te meer de blijvende liefde tussen jazz en flamenco, die in handen van een gitarist als Santiago Lara in niets anders kan uitmonden dan een muzikale liefdesverklaring.

Interview met Ramon Valle De Cubaan die met genoegen bleef hangen in Nederland 18 november, 2017 Ramon Valle, pianist uit Holguin, Cuba, is inmiddels ruim twintig jaar actief in de Nederlandse jazzscene, sinds hij op 6 maart 1996 in de bovenzaal van Paradiso voor het eerst soleerde tijdens een concert van El Medico de la Salsa. 'Een enthousiaste dame had me overgebracht uit Barcelona en daarna ben ik hier blijven hangen. Con mucho gusto'. Een terugblik op ruim twintig jaar Nederlandse muziekgeschiedenis en wat daaraan voorafging.
Matinée Marocaine  in Muziekgebouw aan 't IJ Nabyla Maan + Khalid Bennani + Ahaddaf Quartet 23 november, 2017 Zondagmiddag 26 november staat Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam in het teken van de Marokkaanse muziek, Marokkaanse mode, natuurlijk opgeluisterd door heerlijk eten en drinken: een bijzondere Matinée Marocaine met een concert én een moderne versie van een souk.
Gending en Doelenkwartet - 'Kill the West In Me' Eigentijds muziektheater voor gamelan, strijkkwartet en vocalisten 4 november, 2017 Ensemble Gending behoort al jaren tot de avontuurlijkste gamelanorkesten ter wereld. Samen met de strijkers van het Doelenkwartet brengt Gending nu een eigentijdse theatrale muziekvoorstelling getiteld 'Kill The West In Me'. Het stuk is gebaseerd op opruiende brieven die een Javaanse prinses ooit schreef en kritische teksten van de hedendaagse activiste en schrijfster Ayu Utami. De muziek voor deze bijzondere combinatie van instrumentaria werd geschreven door Boudewijn Tarenskeen en Jonás Bisquert.
Womex editie 2017 bijna ten einde Over verrassingen op de valreep en de druk van verwachtingen 29 oktober, 2017 Met alleen de slotceremonie op zondagmiddag nog te gaan, alwaar de jaarlijkse Womex Award - zeer terecht overigens - zal worden uitgereikt aan de Afrikaanse diva Oumou Sangaré, is een eerste terugblik op Womex 2017 beslist gerechtvaardigd. De voorlaatste festivaldag bracht overigens nog een aantal aangename en (minstens één) minder aangename verrassingen.
World Music Charts Europe - november 2017 Plus de Transglobal World Music Chart top-40 1 november, 2017 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 45 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer. Ook publiceren we in dit artikel de Transglobal World Music Chart top-40 waaraan Charlie Crooijmans en Jaïr Tchong van MixedWorldMusic meewerken, net als nog 48 journalisten uit de hele wereld.
Womex 2017 beschouwd - over daycases, diners en pareltjes in de avond What's in a place? 28 oktober, 2017 Voor het eerst in haar geschiedenis streek de jaarlijkse wereldmuziekexpo WOMEX neer in een stad die relatief klein is en bovendien nauwelijks toerisme kent. Het zorgt voor verrassingen - zowel aangename als vervelende. En dan is er natuurlijk ook nog de muziek, waar het uiteindelijk allemaal om draait.
Reportages vanaf de Womex World Music Expo in Katowice Showcases en conferentie, 25-29 oktober 2017 29 oktober, 2017 Van 25 tot en met 29 oktober 2017 vindt in Katowice, Polen, de Womex beurs plaats. Met dit artikel houden we je op de hoogte van wat er allemaal op ons af komt, vanaf het beursterrein, maar vooral vanaf de podia waar Womex de muziek presenteert. Lees de verslagen en bekijk de livevideo’s van de showcases.
Womex 2017 opent in grootse stijl Poolse rootsmuziek schittert in spectaculaire, nieuwe concertzaal 26 oktober, 2017 De World Music Expo (WOMEX), het jaarlijks showcasefestival annex vakbeurs voor de wereldmuzieksector, streek voor editie 2017 neer in Katowice, een voormalige mijn- en industriestad in het zuiden van Polen. Het bleek een slimme keuze, want alle locaties waar de evenementen plaatsvinden - beurshal, concertzaal, muziekclub, et cetera - liggen op amper honderd meter afstand van elkaar in de Strefa Cultury, een nieuw ontwikkeld stadshart vlak naast de oude binnenstad. Het traditionele openingsgala, dat op de woensdagavond gehouden wordt, was misschien wel het meest geslaagde ooit in de geschiedenis van de Womex.
Le Guess Who? Elfde editie met Bulgaars vrouwenkoor, Marokkaanse gnawa en Irakese Maqam 23 oktober, 2017 Experiment, avontuur en muzikale grensverlegging vormen de uitgangspunten van Le Guess Who?, een van de meest veelzijdige muziekfestivals die ons land rijk is. Dit jaar viert het zijn elfde editie. Van 9 tot 13 november zijn er concerten op diverse locaties in de binnenstad van Utrecht, uiteenlopend van poppodia en theaters tot kerken en galeries. Opnieuw stelde een aantal curatoren een boeiend programma samen, variërend van experimentele pop en jazz tot hiphop en folk. Ook zijn diverse wereldmuziekacts geprogrammeerd, zoals de Marokkaanse gnawamuzikant Maâlem Houssam Guinia & Band, het Bulgaarse vrouwenkoor Le Mystère des Voix Bulgares, Bosnische accordeonvirtuoos Mario Batkovic, tarabzanger Abdel Karim Shaar uit Libanon, mbirakoningin Stella Chiwese uit Zimbabwe, zangeres Farida Mohammed Ali uit Irak en koraspeler Sekou Kouyaté uit Guinee Conakry. De Malinese diva Oumou Sangaré was aanvankelijk ook geprogrammeerd, maar moest helaas afzeggen.
Reportage Fira Mediterrania de Manresa Culturele markt in het hart van Catalonië jubileert 21 oktober, 2017 Manresa, een Catalaans provinciestadje zo'n 60 km ten noorden van Barcelona, is elk najaar het decor van Fira Mediterrania de Manresa. Deze bruisende culturele markt, dit jaar voor de twintigste keer georganiseerd, is hét podium voor nieuwe artistieke creaties geïnspireerd door de tradities van Catalonië en andere streken rond de Middellandse Zee. Hoewel het merendeel van de showcases en voorstellingen uit Catalaans aanbod bestaat, bood Fira Mediterrània dit jaar ook ruimte aan artiesten uit Portugal, Frankrijk, België, Marokko en Italië. Overdag komen kunstenaars, programmeurs, journalisten en andere professionals in het Technisch Museum bijeen om te debatteren, vergaderen, confereren en speeddaten. ’s Middags en 's avonds vinden op straat en in clubs en theaters voorstellingen plaats die ook voor lokaal publiek toegankelijk zijn.