Transglobal World Music Chart november 40 beste albums van dit moment gekozen door 50 journalisten uit de hele wereld 1 november, 2016 MixedWorldMusic is een samenwerking aangegaan met de Transglobal World Music Chart, een maandelijkse lijst met de 40 beste wereldmuziekplaten van dat moment, gekozen door een 50-tal journalisten vanuit de hele wereld, waaronder Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans van MixedWorldMusic. Deze chart geeft net weer een andere blik op de actuele stand van zaken van de world music dan de World Music Charts Europe, die we al vele jaren maandelijks publiceren.
World Music Charts Europe - november 2016 1 november, 2016 In de World Music Charts Europe worden (sinds 25 jaar!) de twintig beste albums van de maand gekozen door 46 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Fira Mediterrània Culturele markt in het hart van Catalonië 30 oktober, 2016 Manresa, een Catalaans provinciestadje zo'n 90 km ten noorden van Barcelona, is ieder najaar het decor van Fira Mediterrània. Deze bruisende en gezellige culturele markt is hét podium voor nieuwe artistieke creaties, geïnspireerd door de tradities van Catalonië en de Middellandse Zee. Hoewel het merendeel van de shows en voorstellingen afkomstig is uit Catalonië, bood Fira Mediterrània dit jaar ook ruimte aan artiesten uit Algerije, Roemenië, België, Noorwegen en Argentinië. Overdag kwamen kunstenaars, programmeurs, journalisten en andere professionals in het Technisch Museum bijeen om te debatteren, vergaderen, confereren en speeddaten. ’s Middags en 's avonds vonden op straat en in clubs en theaters voorstellingen plaats, die ook voor niet-professionals toegankelijk waren.
Salif Keita akoestisch! Uniek concert in Muziekgebouw aan 't IJ 27 oktober, 2016 Sinds zijn eerste legendarische concert in Paradiso in het midden van de jaren tachtig trad de Malinese superster Salif Keita vele malen in Nederland op, altijd in een elektrische setting. Hoe goed deze concerten ook vaak waren, fans van ‘de gouden stem van Afrika’ dromen al jaren van een intiem concert met begeleiding van alleen akoestische instrumenten. Zondag 6 november gaat hun droom in vervulling bij een bij voorbaat uniek akoestisch concert van Salfi Keita in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Bas Springer, fan van het eerste uur, blikt alvast vooruit.
Novembertour en nieuw album Orchestre Poly-Rythmo Legendarische band uit Benin doet Haarlem, Rotterdam en Utrecht aan 25 oktober, 2016 Homemade voodoofunk. Funk met een beetje James Brown, een toefje psychedelica, veel voodooritmes en all over the place de feel van afrobeat. Dat krijg je met een avond Orchestre Poly-Rythmo, de legendarische band uit Benin, sinds vijf jaar weer overmatig productief nadat hun muziek door Analog Africa nieuw leven werd ingeblazen met het compilatie-album Echos Hypnotiques. Begin november komt de band naar Haarlem (2-11), Rotterdam (3-11) en Utrecht (5-11), met het nieuwe album Madjafalao in de achterzak.
Liveverslag Womex World Music Expo Santiago de Compostela Showcases en conferentie 19-23 oktober 2016 26 oktober, 2016 Van 19 tot 23 oktober 2016 vond in Santiago de Compostela, Galicië, Spanje, de Womex beurs plaats. Via dit artikel hebben we jullie van donderdag 20 tot en met zondag 23 oktober op de hoogte gehouden van wat er allemaal op ons af kwam, vanaf het beursterrein, maar vooral vanaf de zeven podia waar Womex de muziek presenteert. Lees de verslagen en bekijk de livevideo’s van de showcases van H'Sao, Trio da Kali, Black String, Delgres, Mehdi Nassouli, Edmar Castaneda, Calypso Rose, Bargou 08, Jupiter Okwess, Noura Mint Seymali, Narf & Timbila Muzimba, Adnan Joubran, Pascuala Ilabaca y Fauna, Kondi Band, Vassvik, Ponk, DJ Rachael, Throes + The Shine, Bella Ciao, Mehdi Nassouli, Derek Gripper, Bareto, Nakany Kanté, Maria Arnal & Marcel Bagés, Talabarte, Carmen Paris, en Kepa Junkera!
Vicente Amigo eind oktober in Nederland Wereldberoemde flamencogitarist presenteert nieuw album 14 oktober, 2016 In 1983 trad de toen nog zeer jeugdige flamencogitarist Vicente Amigo solo op in de populaire talkshow van Sonja Barend. Zij introduceerde deze protégé van Paco Peña als volgt :’Hij is nog maar net 16 jaar, kan geen noot lezen en is nu al beter dan alle leraren die hij gehad heeft’. Wat volgde waren ontroerende beelden van een timide puber die. tijdens zijn allereerste tv-optreden ooit. een demonstratie gaf van zijn toen al fabelachtige techniek. Sindsdien is Vicente Amigo uitgegroeid tot een van de grootste flamencogitaristen van deze tijd. Eind oktober geeft deze snaarvirtuoos twee concerten in Nederland om zijn nieuwste cd Memoria de los Sentidos te presenteren.
Verslag van het Mekudeshet festival Een opmerkelijk festival in Jeruzalem 7 oktober, 2016 Mixed-medewerker Charlie Crooijmans werd vorige maand uitgenodigd door Jerusalem Season of Culture (JSOC) om deel te nemenaan een zesdaagse persreis naar Jeruzalem ter gelegenheid van het Mekudeshet festival. Aangezien de laatste tijd veel fantastische Israëlische muzikanten zoals Avishai Cohen, Shai Maestro, Ester Rada, A-Wa en Omer Klein ons land aandoen, leek het haar een goed idee om zelf maar eens poolshoogte te nemen. Hier is haar verslag.
Le Guess Who? Jubileumeditie met Braziliaanse samba, Estse folk en Ethiopische pianomuziek 8 november, 2016 Experiment, avontuur en muzikale grensverlegging vormen de uitgangspunten van Le Guess Who?, een van de meest veelzijdige muziekfestivals die ons land rijk is. Dit jaar viert het festival zijn tiende editie van 10 t/m 13 november op diverse locaties in de binnenstad van Utrecht. Voor deze jubileumeditie stelden vier curatoren (Wilco, Savages, Julia Holter en Suuns) een boeiend programma samen, variërend van experimentele pop en jazz tot hiphop en folk. Ook zijn diverse wereldmuziekacts geprogrammeerd, zoals de Braziliaanse sambakoningin en protestzangeres Elza Soares, de Malinese n’gonimeester Bassekou Kouyaté en de Estse zangeres Maarja Nuut.
Eerste editie Ud Festival binnenkort van start Arabische luit verbindt Oost en West tijdens nieuw festival 2 oktober, 2016 Met het Ud Festival is ons land weer een splinternieuw festival rijker. De eerste editie, georganiseerd door het Amsterdams Andalusisch Orkest in samenwerking met Theater De Meervaart, wordt van 14 oktober tot 13 november gehouden op diverse podia in Amsterdam, Utrecht en Den Bosch. Het boordevolle programma bevat naast optredens van Nederlandse ûdspelers en collega muzikanten uit Griekenland, Palestina, Turkije, Marokko en België ook een concert van de Tunesische zanger, componist en virtuoos Dhafer Youssef, die zijn nieuwste cd 'Diwan Of Beauty And Odd' zal presenteren in het Concertgebouw in Amsterdam. Een vooruitblik.
Videotrailers van de Womex showcases 2016 De Womex-selectie Santiago de Compostela, 19-23 oktober 2016 19 oktober, 2016 Als ieder jaar verhuist de redactie van MixedWorldMusic medio oktober naar de Womex World Music Expo. Waarom? Omdat daar alles en iedereen die iets met world music te maken heeft aanwezig is, en een deskundige jury 33 acts heeft uitgekozen om zichzelf te presenteren aan dat vakpubliek. Het zijn stuk voor stuk artiesten en bands van wie verwacht wordt dat ze komend jaar de wereld over gaan, dus ook in Nederland en België zullen gaan optreden. In onderstaand artikel laten we die acts vast zien en geven we een beeld van welke Nederlandse en Belgische artiesten zich presenteren aan de Womex-gangers. Tijdens Womex, van 19 tot 23 oktober zal het MixedWorldMusic-team verslag doen vanaf de beurs, die dit jaar plaatsvindt in Santiago de Compostela.
World Music Charts Europe - oktober 2016 1 oktober, 2016 In de World Music Charts Europe worden (sinds 25 jaar!) de twintig beste albums van de maand gekozen door 46 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.