Het jaar 2017 in MixedWorldMusic perspectief - deel 1 Het jaar van Charlie Crooijmans en Pieter Franssen 26 december, 2017 Onlangs publiceerden we elders op MixedWorldMusic.com de Top 10 lijstjes van 2017 volgens onze redacteuren. Het album met de geweldige titel At Least Wave Your Handkerchief at Me van het Albanese Saz’iso werd gekozen tot album van het jaar.

Meer dan ooit weken de individuele lijstjes van elkaar af. Zoveel zielen, zoveel smaken, maar ook zoveel mooi aanbod in 2017.

De redacteuren gaven ook toelichtingen op hun lijstjes en hebben daarbij vermeld welk concert of festival ze het beste van 2017 vonden, welk boek het meeste opviel, en wat hun verwachting of hoop voor 2018 is.

In een korte reeks artikelen tussen Kerst en Oud & Nieuw publiceren we die mijmeringen. Inclusief natuurlijk mooie audio- en videofootage!
Trance Mission Duo - Tribal revival Legendarische trance-dance-formatie terug in duobezetting 24 december, 2017 De ontmoeting tussen didgeridoospeler Stephen Kent en (bas)klarinettiste Beth Custer vormde begin jaren negentig de kiem voor een spannende hybride tussen etno-ambient en impro. Kent en Kenneth Newby (elektronica) lieten de groep Lights in a Fat City voor wat ze was en vormden samen met Custer en percussionist John Loose het kwartet Trance Mission. Na drie succesvolle studioplaten en diverse internationale tournees nam de groep in 1999 afscheid met het live-album 'A Day Out Of Time'. Kort geleden pakten Kent en Custer de draad weer op en vormen nu samen Trance Mission Duo. Vanaf 20 januari zijn ze twee weken lang te zien en horen in België en Nederland.
De wereld van eigen bodem Dutch Delta Sounds vervolgt concertserie 4 januari, 2018 De serie 'Old Roots, New Routes' van Dutch Delta Sounds krijgt de komende maanden vervolg. In de Amstelkerk aan het Amstelveld in Amsterdam gaat op 6 januari de tweede reeks van vier concerten van start. Daarbij gaat het telkens om wereldmuziekensembles die Nederland als thuisbasis hebben.
Top 10 van 2017 - Saz'iso uit Albanie nummer 1 MixedWorldMusic-medewerkers kiezen beste world music albums van 2017   10 december, 2017 De MixedWorldMusic.com Top 10 van 2017 is samengesteld door de medewerkers van MixedWorldMusic. Zij stelden ieder hun eigen lijst op, wat opgeteld resulteerde in een gezamenlijke Top 10 van 2017. De nummer 1 van 2017 is het album met de welluidende titel 'At Least Wave Your Handkerchief At Me' van het Albanese gezelschap Saz'iso.
In dit artikel vind je alle Top 10nen van de MixedWorldMusic-medewerkers, geïllustreerd door Spotify-streams.
In een ander uitgebreid artikel op MixedWorldMusic kun je de terugblikken lezen die de redacteuren over het muziekleven van 2017 schreven.
Sertab Erener Turkse popdiva voor twee concerten in Nederland 7 december, 2017 Zangeres Sertab Erener won in 2003 als eerste Turkse artiest ooit het Eurovisiesongfestival. Het winnende liedje 'Everyway That I Can' vormde de opmaat voor een succesvolle solocarrière. Ze heeft inmiddels meer dan tien albums op haar naam staan en is razend populair in haar geboorteland, waar ze hit na hit scoort. Haar populariteit dankt ze mede aan haar krachtige stem en opwindende live show.  Volgend week komt de Turkse popdiva voor twee concerten naar Nederland.
11de editie Le Guess Who? Speurtocht naar vernieuwende muziek en herontdekking van tradities 2 december, 2017 De elfde editie van het misschien wel beste, in ieder geval meest veelzijdige muziekfestival van Nederland – Le Guess Who? - bracht tussen 9 en 13 november meer dan 150 acts uit 34 landen samen op diverse locaties in de binnenstad van Utrecht. In totaal ruim 18.000 bezoekers konden genieten van een uitzonderlijk breed muzikaal aanbod – van electro tot jazz en van singer-songwriter tot wereldmuziek, plus nog allerlei fusies van stijlen. Deze editie van Le Guess Who? onderstreepte nog eens dat genres steeds vaker met elkaar gemengd worden en dat het onderscheid maken tussen genres feitelijk een achterhaald idee is. De bezoekers van Le Guess Who? komen dan ook niet zo zeer voor een bepaald genre of een grote naam; ze zijn op zoek naar vernieuwende, spannende en creatieve muziek.
World Music Charts Europe - december 2017 Plus de Transglobal World Music Chart top-40 1 december, 2017 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 45 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Ook publiceren we in dit artikel de Transglobal World Music Chart top-40 waaraan Charlie Crooijmans en Jaïr Tchong van MixedWorldMusic meewerken, net als nog 48 journalisten uit de hele wereld.
Wouter Vandenabeele over Tamala Belgische violist op ontekkingsreis met Afrikaanse vrienden 30 november, 2017 Violist Wouter Vandenabeele stond met Ambrozijn aan de wieg van de Belgische neofolkbeweging. Maar sindsdien ontpopt hij zich steeds vaker als muzikale kameleon – iemand die zich moeiteloos vertrouwd weet te maken met andere stijlen, stromingen en tradities. Zo verraste hij in 2009 met strijkersarrangementen voor de muziek van zijn eensnarige collega Issa Sow. Ook in zijn muzikale drieluik 'Chansons Sans Paroles', 'Chansons Pour La Fin d’Un Jour' en 'Chansons Pour Le Temps Qui Reste' duiken muzikanten uit andere culturen op, zoals de Irakese qanunspeler Osama Abdulrasol en de Turkse luitist Emre Gültekin. En nu is hij op pad met twee vrienden uit Senegal: koraspeler Bao Sissoko en zanger Mola Sylla. Tamala noemen ze zich, reizigers. Een gesprek met Wouter Vandenabeele.
Santiago Lara Quartet opent V Intermezzo Flamenco Serie Flamenco meets jazz: Santiago Lara Quartet brengt ode aan jazzgitarist Pat Metheny 24 november, 2017 De Flamenco Biënnale organiseert in haar tussenjaar de Intermezzo Flamenco Serie, dit jaar alweer voor de vijfde keer. In december trapt ze af met een drietal concerten van het Santiago Lara Quartet. Centraal staan de werken van jazzlegende Pat Metheny. Zijn muziek heeft een blijvende invloed hebben gehad op de ontwikkeling van de flamenco. "A tribute to Pat Metheny" bewijst eens te meer de blijvende liefde tussen jazz en flamenco, die in handen van een gitarist als Santiago Lara in niets anders kan uitmonden dan een muzikale liefdesverklaring.

Interview met Ramon Valle De Cubaan die met genoegen bleef hangen in Nederland 18 november, 2017 Ramon Valle, pianist uit Holguin, Cuba, is inmiddels ruim twintig jaar actief in de Nederlandse jazzscene, sinds hij op 6 maart 1996 in de bovenzaal van Paradiso voor het eerst soleerde tijdens een concert van El Medico de la Salsa. 'Een enthousiaste dame had me overgebracht uit Barcelona en daarna ben ik hier blijven hangen. Con mucho gusto'. Een terugblik op ruim twintig jaar Nederlandse muziekgeschiedenis en wat daaraan voorafging.
Matinée Marocaine  in Muziekgebouw aan 't IJ Nabyla Maan + Khalid Bennani + Ahaddaf Quartet 23 november, 2017 Zondagmiddag 26 november staat Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam in het teken van de Marokkaanse muziek, Marokkaanse mode, natuurlijk opgeluisterd door heerlijk eten en drinken: een bijzondere Matinée Marocaine met een concert én een moderne versie van een souk.
Gending en Doelenkwartet - 'Kill the West In Me' Eigentijds muziektheater voor gamelan, strijkkwartet en vocalisten 4 november, 2017 Ensemble Gending behoort al jaren tot de avontuurlijkste gamelanorkesten ter wereld. Samen met de strijkers van het Doelenkwartet brengt Gending nu een eigentijdse theatrale muziekvoorstelling getiteld 'Kill The West In Me'. Het stuk is gebaseerd op opruiende brieven die een Javaanse prinses ooit schreef en kritische teksten van de hedendaagse activiste en schrijfster Ayu Utami. De muziek voor deze bijzondere combinatie van instrumentaria werd geschreven door Boudewijn Tarenskeen en Jonás Bisquert.