Zitakula op slotavond Movies that Matter Zeventig films over mensenrechten en een rechtvaardige, duurzame wereld 22 maart, 2017 “Film is de waarheid in 24 beelden per seconde en mensenrechten zijn de waarheid 24 uur per dag.” Aldus Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland. Van vrijdag 24 maart tot en met zaterdag 1 april is er in Den Haag weer het jaarlijkse Movies that Matter, het film- en debatfestival dat begon als een activiteit van Amnesty, maar inmiddels is verzelfstandigd en goed verankerd in Den Haag, ‘de internationale stad van vrede en recht’. Voor de verschillige burgers is dit filmfestival inmiddels een vaste waarde op de agenda. Op 1 april sluit de band Zitakula het festival af in Den Haag.
Oumou Sangaré tourt en kondigt nieuwe plaat aan Benelux tour van 25 t/m 29 april - nieuw album Mongoya 17 maart, 2017 Ze is de beroemdste zangeres van Mali. Haar nieuwe plaat Mogoya komt 19 mei 2017 uit. Luister hier vast naar een voorproefje. Voorafgaand aan de release tourt ze door de Benelux: Groningen, Amsterdam, Brussel, Eindhoven, Rotterdam, tussen 25 en 29 april.
Roberto Fonseca 23 maart in LantarenVenster, Rotterdam Fonseca speelt 'Abuc', een ode aan Cuba 8 maart, 2017 Abuc is de omkering van Cuba, het land van Roberto Fonseca. Het is ook de titel van zijn nieuwste album, een ode aan Cuba. De plaat eindigde op de tweede plaats van de MixedWorldMusic Top 10 van 2016, zoals gekozen door ons Mixed-team van journalisten. De muziek van dat album zal hij op donderdag 23 maart ten gehore brengen in LantarenVenster, Rotterdam. Ongetwijfeld wordt het een dynamisch concert van Fonseca en zijn achtmansformatie.
Youssou N’Dour op tournee in Nederland Comeback van 'de Nachtegaal van Dakar' 7 maart, 2017 Youssou N’Dour is zonder twijfel de populairste en meest gelauwerde muzikant die het Afrikaanse continent heeft voortgebracht. Zijn gouden stem leverde hem al vroeg de bijnaam 'De Nachtegaal van Dakar' op. In de jaren zeventig en tachtig ontwikkelde hij zijn eigen stijl, een mix van Senegalese ritmes, pop, reggae, funk en latin. Zijn grote internationale doorbraak kwam in 1994 toen hij, in duet met Neneh Cherry, de wereldwijde hit '7 Seconds' scoorde. Na een kortstondige politieke loopbaan als Minister van Cultuur en Toerisme richt de Senegalese superster zich weer helemaal op de muziek. Om zijn inmiddels 34ste cd' Afrika Rekk' te promoten komt N’Dour eind maart voor twee concerten naar Nederland. Bas Springer blikt vooruit.
Chris Thile in het Bimhuis De emancipatie van de mandoline 3 maart, 2017 Op zaterdag 18 maart voltrekt zich in het Amsterdamse Bimhuis iets unieks. Dan treedt daar de Amerikaanse mandolinevirtuoos Chris Thile op met een soloprogramma. De zesendertigjarige Amerikaan is niet alleen een duivelskunstenaar op het kleine tokkelinstrument, maar ook een muzikale ruimdenker, gezegend met een scherpe geest. Sinds hij op zijn twaalfde debuteerde, heeft hij een imposante carrière opgebouwd die reikt van bluegrass en country via pop en jazz tot onversneden klassiek. Ton Maas blijkt vooruit op dit bijzondere evenement.
World Music Charts - maart 2017 1 maart, 2017 In de World Music Charts Europe worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 46 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Mokoomba met nieuw album op tournee Pan-Afrikaanse dansmuziek uit Zimbabwe   19 februari, 2017 Mokoomba klinkt net zo fris en krachtig als het gedonder van de wereldberoemde watervallen bij hun woonplaats Victoria Falls, een stadje aan de Zambezi rivier in het noorden van Zimbabwe. Deze zes jonge muzikanten maakten de afgelopen jaren een ijzersterke indruk met hun broeierige pan-Afrikaanse mix van lokale Tongaritmes, Zuid-Afrikaanse muziek, afrobeat, soul en soukous. Op hun derde, grotendeels akoestische album Luyando, dat op 10 maart verschijnt, exploreert Mokoomba de muzikale erfenis van de Tonga, de oorspronkelijke bewoners van de Zambezi vallei, waartoe de meeste groepsleden behoren. Eind februari speelt Mokoomba in Rotterdam en Brussel. Bas Springer blikt vooruit.
Raquel Tavares volgende week in Nederland De fadista die al op de kleuterschool werd ontdekt 14 februari, 2017 Zangeres Raquel Tavares, die volgende week aan haar Nederlandse tournee begint, is meer dan de zoveelste fadista uit Portugal. Ze begon al op haar vijfde fado te zingen en won later de belangrijkste fadowedstrijd van het land, de Grande Noite do Fado. In 2006 werd ze bovendien onderscheiden met de Amália Rodrigues Award. Reden genoeg om meer aan de weet te komen over haar opmerkelijke carrière. Dus nam Ton Maas de telefoon...
Frans-Colombiaans Pixvae voor twee concerten in Nederland Interview met gitarist Damien Cluzel 13 februari, 2017 Vernoemd naar de vrucht van een palmboom is het Frans-Colombiaanse Pixvae voor de Franse gitarist Damien Cluzel de derde formatie waarin hij het snijvlak zoekt van muziekculturen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. MixedWorldMusic sprak met Cluzel aan de vooravond van twee Nederlandse optredens, 17 februari in Grounds Rotterdam en 20 februari in Paradiso Amsterdam.
CaboCubaJazz presenteert nieuw album Corason Africano Cd-presentatie 17 februari in Bimhuis Amsterdam 12 februari, 2017 Rotterdamser kan je het niet krijgen. Dat klinkt misschien vreemd als je het over CaboCubaJazz hebt, maar dat is het niet. Rotterdam is buiten Kaapverdië zelf de belangrijkste leverancier van Kaapverdische muziek ter wereld, met een van de twee bandleiders van CaboCubaJazz als belangrijke speler. En met de wereldmuziekopleiding van Codarts is Cuba dichterbij dan waar ook in Europa. Nils Fischer, de tweede bandleider en zelf docent aan Codarts, heeft een rijke ervaring in zowel Kaapverdische als afrocubaanse en latinjazzbands en -projecten. Hij bracht een uniek gezelschap en repertoire bij elkaar en het nieuwe album Corason Africano gloeit weer aan alle kanten. Op 17 februari presenteert de groep haar nieuwe cd in het Amsterdamse Bimhuis.
World Music Charts Europe - februari 2017 1 februari, 2017 In de World Music Charts Europe worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 46 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Ballaké Sissoko en Vincent Ségal op tournee Malinese korameester ontmoet Franse cellist 24 januari, 2017 De virtuoze Malinese koraspeler Ballaké Sissoko en de Franse cellist Vincent Ségal spelen al jarenlang samen. Hun instrumentale melange van traditionele West-Afrikaanse klanken en kamermuziek op het album 'Chamber Music' (2009) werd wereldwijd met superlatieven overladen. Op de opvolger 'Musique de Nuit' halen beide muzikanten opnieuw het allerbeste in elkaar naar boven op een verbluffend mooi album, dat door de medewerkers van MixedWorldMusic.com werd gekozen tot beste cd van 2015 . Begin februari komt het duo voor vier optredens naar Nederland en België. Het beloven sprankelende concerten vol improvisaties en tempowisselingen te worden. Bas Springer blikt vooruit.