The Nile Project sluit Holland Festival Proms af op 24 juni Slotstuk van een dag met zes programma’s waaronder Sinta Wullur 9 juni, 2017 In 2011 ging ‘The Nile Project’ van start, een veelomvattend initiatief dat de volkeren langs de Nijl, de langste rivier ter wereld, bij elkaar wil brengen, onder meer via muziek. ‘Aswan’ was het eerste album, dit jaar verscheen ‘Jinja’ en in juni komt de grote formatie al met haar derde plaat ‘Tana’. Met dat repertoire maken ze op 24 juni deel uit van de Holland Festival Proms, de spectaculaire afsluiting van het festival in Het Concertgebouw te Amsterdam.
Rose Petal Jam - Het Amsterdam Harry Partch Project De wondere wereld van componist Harry Partch 9 mei, 2017 Ondanks alle vernieuwers die in de twintigste eeuw de 'serieuze' muziek onder handen namen, geldt de Amerikaanse componist Harry Partch nog altijd als een buitenbeentje. Zo ontwikkelde hij een geheel eigen toonsysteem en bouwde eigenhandig de instrumenten waarop zijn muziek gespeeld kon worden. Ook was hij een warm pleitbezorger van de alledaagse spreekstem, die hij veelvuldig liet klinken in zijn werken. De westerse klassieke muziek, zoals die zich de afgelopen drie eeuwen heeft ontwikkeld, beschouwde Partch als een complot tegen natuurlijke intervallen en zuivere intonatie. Bovendien wilde hij breken met de Europese wortels ervan en een echt Amerikaanse traditie vestigen.
Lula Pena zondag 14 mei op bezoek in Rotterdam Kosmopolitisch buitenbeentje uit Portugal 8 mei, 2017 Met niet meer dan een gitaar - handen die zacht de snaren beroeren, knokkels die op de klankkast slaan - haar ademhaling, haar stem - diep en laag, met een vreemde lichte trilling - en de poëzie neemt Lula Pena je mee op haar reis. Een reis naar het oneindige. Op het ritme van de woorden - Portugees, Spaans, Frans of Grieks - trekt ze non-stop voort. Ze is volledig in het hier en nu. En wordt zo één met haar publiek. Een portret voorafgaand aan haar concert in LantarenVenster, Rotterdam, op zondag 14 mei.
Tallinn Music Week 2017 - verslag Cultuur bloeit in historische Hanzestad 24 april, 2017 Hoewel Estland slechts 1,3 miljoen inwoners telt, kent deze kleine Baltische staat een levendige muziekscene, die eind maart, begin april gepresenteerd werd tijdens de achtste Tallinn Music Week. In totaal 250 showcases werden gehouden op tientallen locaties in de hoofdstad Tallinn, een prachtige middeleeuwse Hanzestad met oude kerken, houten huizen en kronkelige straatjes, maar ook met nieuwe creatieve hotspots in voormalige industriële complexen. Hoewel de naam anders doet vermoeden, biedt de Tallinn Music Week veel meer dan muziek alleen. Met conferenties, een filmfestival, een design- en voedselmarkt, pop-up restaurants en lezingen was van verveling dan ook geen sprake. Een terugblik.
World Music Charts Europe - mei 2017 1 mei, 2017 In de World Music Charts Europe worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 46 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Tamikrest op tournee door Benelux Woestijnblues uit Mali 7 april, 2017 Uit de gortdroge, bloedhete Sahara in het noorden van Mali komt de groep Tamikrest, een belangrijke exponent van de desert blues. Net als streekgenoten Tinariwen mengt de zevenmansformatie rond songschrijver-zanger-gitarist Ousmane Ag Mossa muziek van de nomadische Toeareg met rock en blues. Op de vlucht voor het oorlogsgeweld in Noord-Mali brengt Tamikrest beklemmende songs over geweld, verdreven worden van huis en haard en het verlangen naar vrede. Om hun onlangs verschenen vierde cd 'Kidal' te promoten maakt Tamikrest eind april een tournee door Nederland en België. Via de mail legde Bas Springer enkele vragen voor aan Ousmane.
Tournee Oumou Sangare vanaf eind april Interview met de Malinese diva over nieuw album Mogoya 5 april, 2017 De Malinese diva Oumou Sangaré staat al meer dan vijfentwintig jaar aan de top van de Afrikaanse muziek. Met haar glasheldere, betoverend mooie stem vertolkt ze de muziek uit de Wassoulou-regio in het zuiden van Mali. Het was een tijd stil rondom Sangaré, die het naar eigen zeggen druk had met optredens en haar zakenimperium. Haar nieuwe plaat Mogoya komt 19 mei 2017 uit. Voorafgaand aan de release tourt ze door de Benelux: Groningen, Amsterdam, Brussel, Eindhoven, Rotterdam, tussen 25 en 29 april. Concerten waar liefhebbers van Afrikaanse muziek ongetwijfeld reikhalzend naar uit zullen kijken. Bas Springer blikt vooruit.
Daymé Arocena op bezoek in Nederland en België 'La Lupe, zij is het voor mij helemaal!' 4 april, 2017 Zangeres en componiste Daymé Arocena bracht op 10 maart haar tweede album 'Cubafonia' uit. In haar geboorteland Cuba werd ze al op haar negende toegelaten tot het prestigieuze conservatorium voor klassieke muziek in Havana. Inmiddels is ze wereldwijd een bekende verschijning, van L.A. tot Tokyo. Overal neemt ze het publiek voor zich in met haar immense vocale bereik en haar gevoel voor humor. Vanaf morgen is ze vier dagen lang te bewonderen in de Benelux. Reden genoeg voor Pieter Franssen om haar uitvoerig aan de tand te voelen.
World Music Charts Europe - april 2017 1 april, 2017 In de World Music Charts Europe worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 46 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Music Meeting Festival in Pinksterweekend Met Junun, Africa Negra, Toto La Momposina, Orchestre Poly-Rythmo, Bitori, e.v.a. 2 juni, 2017 Pinksteren in Nijmegen is voor MixedWorldMusic elk jaar weer een hoogtepunt. Enerzijds door de altijd rijke, inventieve, avontuurlijke programmering van het Music Meeting Festival, anderzijds omdat we met MixedWorldMusic het Music Meeting-onderdeel Mixed Media Lounge hosten: drie dagen lang miniconcerten en live-interviews in de Mezzo-tent onder de fraaie bomen van Park Brakkenstein. We houden jullie vooraf en tijdens het festival op de hoogte van alles rondom Music Meeting. De ticketverkoop is begonnen en het hoofdprogramma is inmiddels compleet. Zet in je agenda: Pinksterweekend 3-4-5 juni. Music Meeting Festival!
Verslag showcasefestival Babel Med 2017 Hippe havenstad herbergt handel in wereldmuziek 28 maart, 2017 Massilia is de oude Griekse naam voor de bruisende Zuid-Franse havenplaats Marseille, van oudsher een knooppunt in de handel over zee tussen Afrika en Europa. Drie dagen per jaar is Marseille ook het epicentrum van de handel in wereldmuziek. In maart vindt dan namelijk het wereldmuziek- en jazzforum Babel Med Music (kortweg Babel Med) plaats. Overdag komen zo’n tweeduizend professionals bijeen, onder wie festivaldirecteuren, programmeurs, boekingsagenten, managers, artiesten en media, die Babel Med gebruiken om te netwerken, confereren en speeddaten. ’s Avonds zijn er showcases, die voor iedereen toegankelijk zijn. De 13e editie, die gehouden werd van 16 t/m 19 maart, leek op het eerste gezicht weinig spannend, maar had toch de nodige verrassingen in petto. Een terugblik.
Verslingerd aan het draaien Interview met Johannes Geworkian Hellmann 24 maart, 2017 Twee van de meest verrassende en geslaagde optredens tijdens de Celtic & Balfolk Night, vorige maand in De Doelen, hadden één persoon gemeen: Johannes Geworkian Hellman. Deze draailierspeler uit Zweden was met maar liefst twee groepen van de partij: het trio Garizim en het duo Symbio. Daarmee had Hellman de hand in zowel de aftrap als het sluitstuk van het festival. Nieuwsgierig geworden zocht Ton Maas contact met Hellman en sprak hem uitvoerig via Skype.