Reportages vanaf de Womex World Music Expo in Las Palmas Showcases en conferentie, 24-28 oktober 2018 28 oktober, 2018 Van 24 tot en met 28 oktober 2018 vond in Las Palmas, Gran Canaria, de Womex beurs plaats. Met dit artikel hebben we je op de hoogte gehouden van wat er allemaal op ons af kwam, vanaf het beursterrein, maar vooral vanaf de podia waar Womex de muziek presenteerde. Lees de verslagen, en vooral de laatste toevoegingen, en bekijk de livevideos van de showcases.
Womex 2018 op Gran Canaria vanaf 24 oktober World music showcases, beurs en seminars 8 oktober, 2018 Als ieder jaar verhuist de redactie van MixedWorldMusic eind oktober naar de Womex World Music Expo. Alles en iedereen die iets met world music te maken heeft is daar aanwezig. Een deskundige jury heeft tientallen acts uitgekozen om zichzelf te presenteren aan dat vakpubliek. Het zijn stuk voor stuk artiesten en bands van wie verwacht wordt dat ze komend jaar de wereld over gaan, dus ook in Nederland en Belgie zullen gaan optreden.

In onderstaand artikel laten we die acts vast zien in twee videotrailers.

Tijdens Womex, van 24 tot 28 oktober zal het MixedWorldMusic-team verslag doen vanaf de beurs, die dit jaar plaatsvindt in het Spaanse Las Palmas op Gran Canaria.
Q-Factory World in november en december: 4 concerten in Amsterdam-Oost Meridian Brothers, Los Van Van, Gaye Su Akyol en Massada 9 oktober, 2018 Het relatief nieuwe podium in Amsterdam-Oost, Q-Factory, presenteert in november en december een viertal world-concerten van hoog niveau. In volgorde van opkomst: de waanzinnige cumbia van Meridian Brothers (Colombia), de psychedelische muziek van Gaye Su Akyol (Turkije), de onweerstaanbare songo/timba van Los Van Van en de revival van het Molukse Massada.
Barcelona Gipsy Balkan Orchestra zet Zonnehuis in vuur en vlam Verrassende Catalaanse visie op balkanmuziek 6 oktober, 2018 Dankzij Promaja Events valt er sinds enige tijd in Amsterdam veel bijzonders te genieten op het gebied van de Balkanmuziek. Eerder dit jaar kregen we al kippenvel bij een van de kroonjuwelen van de Bosnische sevdah, zanger en gitarist Damir Imamovic met zijn groep Sevdah Takht. En op 2 november komt Amira Medunjanin, de nachtegaal van Sarajevo, met haar trio om het Bosnische levenslied te vertolken in de Duif. Gisteravond was het Zonnehuis in Amsterdam-Noord het toneel van misschien wel de grootste verrassing van het muzikale drieluik: balkanmuziek uit Barcelona!
World Music Charts Europe - oktober 2018 Plus de Transglobal World Music Charts top-40 1 oktober, 2018 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 45 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer. Ook publiceren we in dit artikel de Transglobal World Music Chart top-40 waaraan Charlie Crooijmans en Jaīr Tchong van MixedWorldMusic meewerken, net als nog 48 journalisten uit de hele wereld.
Tweede editie Colores Colombia gaat 4 oktober van start Colombiaanse muziek en cultuur in de spotlight 30 september, 2018 Hedendaagse muziek en cultuur uit Colombia staan centraal tijdens de tweede editie van het festival Colores Colombia, dat van 4 t/m 14 oktober 2018 gehouden wordt op verschillende locaties in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Maastricht. Naast concerten staan exposities, films en lezingen op het programma. Blikvanger van Colores Colombia 2018 is de afrocolombiaanse topformatie Alé Kumá, die in het Bimhuis in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam een muzikaal duel aangaat met de Congolese rumbagitarist Dizzy Mandjeku.
Roots en Royalty aan de Zaan Eliza en Martin Carthy strelen oren in Zaandam 16 september, 2018 Roots aan de Zaan programmeert al zes jaar lang concerten van toonaangevende artiesten uit de wereld van de folk en aanverwanten, zoals singer-songwriters. Niet zelden weten ze de crème-de-la-crème te strikken voor een concert in Zaandam. Martin Simpson, The Unthanks, Cara Dillon, Eric Taylor, Julie Murphy, Altan, Magna Carta, Fotheringay en vele anderen passeerden al de revue. Afgelopen zaterdagavond had de Zaanse club een heuse klapper in de aanbieding in de gedaante van Martin Carthy, pionier van de Britse folkbeweging in de jaren zestig, en zijn inmiddels al even beroemde dochter Eliza.
Nieuwe World serie in Muziekgebouw aan 't IJ Concerten van Zakir Hussain, Cuca Roseta, Ladysmith Black Mambazo, Maria Rita, Master Drummers of Burundi en vele anderen 4 september, 2018 Voor het tweede achtereenvolgende jaar presenteert Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam de serie 'World', een mooie reeks concerten met muziek uit allerlei werelddelen. Met Maria Rita, het openingsconcert van het Newlands Festival, Zakir Hussain, Pandit Rajan + Pandit Sajan Misra, Cuca Roseta, Master Drummers of Burundi, Budhaditya Mukherjee, Ladysmith Black Mambazo, Orange Blossom + MEDFest Ensemble en net als vorig jaar een Matinée Marocaine, dit jaar met Khadija Margoum en Khadija El Bidaouia.
World Music Charts Europe- september 2018 Plus de Transglobal World Music Chart top-40 1 september, 2018 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 45 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Ook publiceren we in dit artikel de Transglobal World Music Chart top-40 waaraan Charlie Crooijmans en Jaīr Tchong van MixedWorldMusic meewerken, net als nog 48 journalisten uit de hele wereld.
In Memoriam Khaira Arby Zangeres in Bamako overleden 24 augustus, 2018

'Je moet langskomen. Timboektoe is een mysterie en dat openbaart zich alleen als je er bent. Je zult dagelijks verrast worden.


Wie Khaíra Arby op haar praatstoel wilde hebben deed er goed aan deze onderwerpen aan te snijden: muziek, de positie van vrouwen in haar land, Mali, en bovenal haar geliefde Timboektoe. Een gepassioneerder ambassadrice had de stad van de 333 heiligen (dat is de officiële bijnaam) zich niet kunnen wensen. Timboektoe, de mysterieuze. Timboektoe, de kruising van al die verschillende volken met hun culturen. Khaira Arby sprak hun talen en bezong ze in hun eigen ritmes. Ze creëerde daarmee een unieke stijl waarmee ze de hele wereld betoverde. De weg erheen was niet eenvoudig.


Op 19 augustus is Khaira Arby overleden. Een In Memoriam.

World Music Charts Europe - augustus 2018 Plus de Transglobal World Music Chart top-40 1 augustus, 2018 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 45 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Ook publiceren we in dit artikel de Transglobal World Music Chart top-40 waaraan Charlie Crooijmans en Jaīr Tchong van MixedWorldMusic meewerken, net als nog 48 journalisten uit de hele wereld.
Glatt und Verkehrt 2018 (5) Stemmen krijgen het laatste woord 31 juli, 2018 Op de slotdag van Glatt und Verkehrt editie 2018 draait alles om de menselijke stem. Drie vrouwenstemmen passeren de revue: twee exotische en eentje met een voor de meeste festivalbezoekers vertrouwde klank. Opmerkelijk dat voor de grote finale dit jaar is gekozen voor een artiest van eigen bodem, en nog wel een die zingt in de eigen taal.