Tweede editie Colores Colombia gaat 4 oktober van start Colombiaanse muziek en cultuur in de spotlight 30 september, 2018 Hedendaagse muziek en cultuur uit Colombia staan centraal tijdens de tweede editie van het festival Colores Colombia, dat van 4 t/m 14 oktober 2018 gehouden wordt op verschillende locaties in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Maastricht. Naast concerten staan exposities, films en lezingen op het programma. Blikvanger van Colores Colombia 2018 is de afrocolombiaanse topformatie Alé Kumá, die in het Bimhuis in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam een muzikaal duel aangaat met de Congolese rumbagitarist Dizzy Mandjeku.
Roots en Royalty aan de Zaan Eliza en Martin Carthy strelen oren in Zaandam 16 september, 2018 Roots aan de Zaan programmeert al zes jaar lang concerten van toonaangevende artiesten uit de wereld van de folk en aanverwanten, zoals singer-songwriters. Niet zelden weten ze de crème-de-la-crème te strikken voor een concert in Zaandam. Martin Simpson, The Unthanks, Cara Dillon, Eric Taylor, Julie Murphy, Altan, Magna Carta, Fotheringay en vele anderen passeerden al de revue. Afgelopen zaterdagavond had de Zaanse club een heuse klapper in de aanbieding in de gedaante van Martin Carthy, pionier van de Britse folkbeweging in de jaren zestig, en zijn inmiddels al even beroemde dochter Eliza.
Nieuwe World serie in Muziekgebouw aan 't IJ Concerten van Zakir Hussain, Cuca Roseta, Ladysmith Black Mambazo, Maria Rita, Master Drummers of Burundi en vele anderen 4 september, 2018 Voor het tweede achtereenvolgende jaar presenteert Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam de serie 'World', een mooie reeks concerten met muziek uit allerlei werelddelen. Met Maria Rita, het openingsconcert van het Newlands Festival, Zakir Hussain, Pandit Rajan + Pandit Sajan Misra, Cuca Roseta, Master Drummers of Burundi, Budhaditya Mukherjee, Ladysmith Black Mambazo, Orange Blossom + MEDFest Ensemble en net als vorig jaar een Matinée Marocaine, dit jaar met Khadija Margoum en Khadija El Bidaouia.
World Music Charts Europe- september 2018 Plus de Transglobal World Music Chart top-40 1 september, 2018 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 45 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Ook publiceren we in dit artikel de Transglobal World Music Chart top-40 waaraan Charlie Crooijmans en Jaīr Tchong van MixedWorldMusic meewerken, net als nog 48 journalisten uit de hele wereld.
In Memoriam Khaira Arby Zangeres in Bamako overleden 24 augustus, 2018

'Je moet langskomen. Timboektoe is een mysterie en dat openbaart zich alleen als je er bent. Je zult dagelijks verrast worden.


Wie Khaíra Arby op haar praatstoel wilde hebben deed er goed aan deze onderwerpen aan te snijden: muziek, de positie van vrouwen in haar land, Mali, en bovenal haar geliefde Timboektoe. Een gepassioneerder ambassadrice had de stad van de 333 heiligen (dat is de officiële bijnaam) zich niet kunnen wensen. Timboektoe, de mysterieuze. Timboektoe, de kruising van al die verschillende volken met hun culturen. Khaira Arby sprak hun talen en bezong ze in hun eigen ritmes. Ze creëerde daarmee een unieke stijl waarmee ze de hele wereld betoverde. De weg erheen was niet eenvoudig.


Op 19 augustus is Khaira Arby overleden. Een In Memoriam.

World Music Charts Europe - augustus 2018 Plus de Transglobal World Music Chart top-40 1 augustus, 2018 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 45 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Ook publiceren we in dit artikel de Transglobal World Music Chart top-40 waaraan Charlie Crooijmans en Jaīr Tchong van MixedWorldMusic meewerken, net als nog 48 journalisten uit de hele wereld.
Glatt und Verkehrt 2018 (5) Stemmen krijgen het laatste woord 31 juli, 2018 Op de slotdag van Glatt und Verkehrt editie 2018 draait alles om de menselijke stem. Drie vrouwenstemmen passeren de revue: twee exotische en eentje met een voor de meeste festivalbezoekers vertrouwde klank. Opmerkelijk dat voor de grote finale dit jaar is gekozen voor een artiest van eigen bodem, en nog wel een die zingt in de eigen taal.
Glatt und Verkehrt 2018 (4) Gemengde gevoelens 29 juli, 2018 Er zijn twee soorten muzikanten (natuurlijk zijn er nog veel meer, maar voor dit betoog heb ik genoeg aan twee): zij die doen alsof het allemaal heel makkelijk is en zij die vooral willen laten zien hoeveel inspanning het kost. De Finnen van Frigg, over wie ik het gisteren had, behoren tot de eerstgenoemde categorie. Op deze vierde festivalavond kregen we een perfecte demonstratie van de andere 'school', die me tevens deed beseffen dat het publiek hier in Krems ook t enthousiast kan zijn. En bovendien ging een lang gekoesterde wens min of meer in vervulling.
Glatt und Verkehrt 2018 (3) Het geheim van Krems 28 juli, 2018 Ergens wist ik het al wel, maar ik had het nog nooit verwoord. Gisteren viel het kwartje bij het eerste optreden van de avond door Voxtra uit Brussel. Het begon met de verbazing die te lezen was op de gezichten van de zangers bij het donderende applaus na het openingsnummer. 'Was het echt z goed?' Je zag het ze denken. En wat volgde, was - zo bleek na afloop - het beste optreden dat ze voor hun gevoel ooit hadden gegeven. Dat is wat een ontvankelijk en verwachtingsvol publiek vermag, tenminste als het klikt tussen podium en zaal. Het geheim van Krems, zo realiseerde ik me opeens, bestaat in niet onbelangrijke mate uit het trouwe publiek dat op grond van ervaringen uit het verleden bereid is iets nieuws en onbekends onbevangen tegemoet te treden en liefdevol te ontvangen. Het klinkt misschien slijmerig, maar ik kan na zes keer Glatt und Verkehrt niet anders concluderen.
Glatt und Verkehrt 2018 (2) Ook teruggrijpen kan vernieuwend zijn 27 juli, 2018 Door nu ook dans op te nemen in zijn programmering maakt artistiek directeur Albert Hosp, die sinds kort aan het roer staat bij Glatt und Verkehrt, het palet van het Oostenrijkse festival nog breder dan het al was, met naast wereldmuziek ook impro, experimenteel en zelfs onversneden klassiek. Bovendien leek bij de keuze rekening te zijn gehouden met het muzikale aspect van dans: alle dansers van gisteravond waren nadrukkelijk hoorbaar - bij de woest stampende flamenco onvermijdelijk, bij het subtiele voetenwerk van Nic Careiss op zijn met contactmicrofoons uitgeruste dansplaat heel doordacht en uitgekiend.
Glatt und Verkehrt 2018 (1) Traditie en vernieuwing aan de oever van de Donau 26 juli, 2018 Festival Glatt und Verkehrt in het Oostenrijkse Krems heeft sinds eind vorig jaar een nieuwe programmeur. Aan hem de taak om aan deze 22ste editie een nieuwe en eigen draai te geven zonder de indrukwekkende reputatie van het festival geweld aan te doen. Want in Krems lukt het al vele jaren ook znder 'grote namen' om vijf avonden achtereen uitverkocht te geraken. Trouwe bezoekers komen niet alleen uit de buurt maar ook van heinde en verre naar Krems gereisd, in het volste vertrouwen dat hen een boeiende en soms zelfs ronduit enerverende avond te wachten staat.
North Sea Jazz 2018 live verslag vanuit Ahoy' Met Ibeyi en Altin Gn 14 juli, 2018 MixedWorldMusic is op North Sea Jazz 2018 en pikt de worldacts eruit. Jar Tchong bespreekt de concerten van Willie Coln, Ibeyi, Togo All Stars, Ruben Blades, Bokant, Altin Gn en Oumou Sangare.