Traditie op stilettos Bozo Vreco brengt sevdalinka met gevoel voor show 14 maart, 2019 Wat de liefdesliedjes uit de Bosnische traditie van sevdalinka bijzonder maakt, is dat ze zowel vanuit mannelijk als vrouwelijk perspectief zijn geschreven. Je zou kunnen zeggen dat sevdahzanger Bozo Vreco dat heel letterlijk neemt, want hij betreedt sinds enkele jaren het podium in vrouwenkleding. Afgelopen zaterdag was hij voor de tweede keer in Amsterdam en trad op voor een totaal uitverkochte Duif.
World Music Charts Europe - maart 2019 Plus de Transglobal World Music Charts Top-40 1 maart, 2019 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 43 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer. Ook publiceren we in dit artikel de Transglobal World Music Chart top-40 waaraan Charlie Crooijmans en Jaīr Tchong van MixedWorldMusic meewerken, net als nog 48 journalisten uit de hele wereld.
Mediterrane artiesten centraal op Medfest Nieuwe concertreeks doet vijf steden aan 14 februari, 2019 Medfest is de naam van een nieuwe concertreeks waarin muziek uit de Middellandse Zee centraal staat. Dit nieuwe rondreizende muziekfestival doet eind februari en begin maart vijf steden aan, te weten Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Op het programma, dat per avond verschilt,  staan namen van gerenommeerde mediterrane artiesten zoals de Franse band Orange Blossom, de Turkse superster Linet, de Marokkaanse zangeres Hindi Zahra en het speciaal voor het festival opgerichte Medfest Ensemble onder leiding van Martin Fondse en Eric van der Westen. De aftrap vindt plaats op vrijdag 22 februari in Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.
World Music Charts Europe - februari 2019 Plus de Transglobal World Music Charts Top-40 1 februari, 2019 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 43 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer. Ook publiceren we in dit artikel de Transglobal World Music Chart top-40 waaraan Charlie Crooijmans en Jaīr Tchong van MixedWorldMusic meewerken, net als nog 48 journalisten uit de hele wereld.
40 jaar The Ex met speciale gasten uit Ethiopie 1 februari, 2019 The Ex bestaat dit jaar veertig jaar en viert dat heuglijke feit met twee jubileumconcerten in Nederland en Belgie. Al jaren zijn de leden van deze avant-etno-improv-punk-wereldmuziek-formatie gefascineerd door muziek uit Ethiopie. Het mag dan ook nauwelijks verwondering wekken dat The Ex de Ethiopische muziek- en dansacts Fendika en Circus Debre Berhan uitgenodigd heeft voor hun komende concerten. Het beloven twee heel bijzondere avonden te worden. 
Oliver (Tuku) Mtukudzi 1952-2019 De fluwelen stem is niet meer 24 januari, 2019 Niemand in Zimbabwe kon tippen aan zijn populariteit. Wanneer Tuku, zoals iedereen hem noemde, een nieuwe single of een album uitbracht – en dat was vaak –, stroomde zijn muziek in sneltreinvaart door het land. Uit de radio’s van auto’s, taxi’s en bussen, in de winkels, restaurants en bars van de steden en niet snel daarna in de meest afgelegen dorpen en dan vooral in de 'bottle stores', waar mensen hun drank per fles komen kopen. Oliver (Tuku) Mtukudzi werd 66 jaar.
De legendarische Afro-Cuban All Stars in februari in Nederland wo 27 februari in Q-Factory Amsterdam, do 28-2 Luxor Live, Arnhem 19 januari, 2019 ‘A Toda Cuba Le Gusta’, het debuutalbum van de Afro-Cuban All Stars uit 1997, vormde de opmaat voor het wereldwijde succes van de Buena Vista Social Club en de hype rondom Cubaanse muziek. De albums van de Afro-Cuban All Stars en Buena Vista Social Club werden in maart 1996 opgenomen in de wereldvermaarde Egrem-studio’s in Havana. Na afloop van deze historische sessies werd ook het internationale debuut van pianist Rubén González vastgelegd. Bij al deze opnames had Juan de Marcos González, voormalig tresspeler van Sierra Maestra en bandleider van de Afro-Cuban All Stars, misschien wel de belangrijkste rol, als arrangeur, componist, en de man die de deels bejaarde Cubaanse muzikanten weer naar de studio haalde. De Afro-Cuban All Stars komen voor twee concerten naar Nederland: woensdag 27 februari in Q-Factory, Amsterdam, en de dag erna in Luxor Live, Arnhem. We spraken uitgebreid met Juan de Marcos González.
'Aita, de stem van de liefde' Marokkaanse zielepijn aan het IJ 15 januari, 2019 Aita is een muzikale uitingsvorm die ontstond op het Marokkaanse platteland en uitdrukking geeft aan pijn, blijdschap en vooral liefde. Aita betekent in het Arabisch ‘schreeuw’ of ‘klaagzang’. Het muzikale erfgoed van aita is door 250 artiesten vastgelegd op ‘Chikhates & Chioukhs de l’Aita’, een indrukwekkende anthologie die uit 10 cd’s en een uitgebreid boekwerk bestaat. De uitgave van deze cd-box in 2017 vormde de inspiratie voor het programma ‘Aïta, de stem van de liefde’, dat zondagmiddag 20 januari in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam opgevoerd wordt. Middelpunt van deze unieke voorstelling is het optreden van de gerenommeerde aïta-zangeressen Khadija Margoum en Khadija El Bidaouia.
Maarten Ornstein, Rima Kcheich en Mike Fentross presenteren nieuw project Barokmuziek van Huygens in het Arabisch vertolkt 8 januari, 2019 Ombre de Mon Amant, het splinternieuwe project van Maarten Ornstein, Rima Khcheich en Mike Fentross, speelt zich af in het nog vrijwel onontgonnen grensgebied tussen klassiek Arabische muziek, jazz en barok. Voor Ornstein is het bovendien de vervulling van een wens om twee werelden waarin hij zich de laatste jaren regelmatig beweegt, niet alleen met elkaar in contact te brengen maar werkelijk te verbinden op een manier die van beide kanten openheid en inspanning vereist. Later deze maand verschijnt het tweede album van Ornstein en Fentross met Kcheich als gast en presenteren ze hun project tijdens de Flamenco Biennale. Ton Maas vroeg Maarten Ornstein naar het waarom en hoe van deze unieke onderneming.
World Music Charts Europe - januari 2019 Plus de Transglobal World Music Charts Top-40 1 januari, 2019 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 45 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer. Ook publiceren we in dit artikel de Transglobal World Music Chart top-40 waaraan Charlie Crooijmans en Jaīr Tchong van MixedWorldMusic meewerken, net als nog 48 journalisten uit de hele wereld.
Het jaar 2018 in MixedWorldMusic perspectief Extra's bij onze jaarlijstjes van 2018 31 december, 2018 Onlangs publiceerden we elders op MixedWorldMusic.com de Top 10 lijstjes van 2018 volgens onze redacteuren. Het album met de welluidende titel 'Istikrarli Hayal Hakikattir' van de Turkse zangeres Gaye Su Akyol werd gekozen tot album van het jaar.
De redacteuren gaven ook toelichtingen op hun lijstjes en hebben daarbij onder meer vermeld welk concert of festival ze het beste van 2018 vonden, welk boek het meeste opviel, en wat hun verwachtingen voor 2019 zijn.


Old Roots New Routes 2019 Nieuwe concertserie van Dutch Delta Sounds in Amsterdam 24 december, 2018 Het begint een traditie te worden. Voor de derde keer alweer organiseert Dutch Delta Sounds een serie concerten met wereldmuziek van eigen bodem, althans gemaakt door muzikanten die in Nederland gevestigd zijn. Het laat weer eens zien hoe divers de Nederlandse samenleving is en hoe rijk aan interculturele dialogen. Want het zijn niet alleen onversneden tradities die hier klinken, maar ook en vooral muzikale sporen die door migratie zijn getrokken.