30 jaar Afrikafestival in Hertme 7-8 juli 2018 Een Afrikaanse sprookje in Twente 6 juni, 2018 Onder de titel 'Een Afrikaanse sprookje in Twente' viert het Afrikafestival in Hertme op 7 en 8 juli zijn dertigjarig jubileum. Een niet geringe prestatie, want in al die jaren heeft de organisatie, die geheel uit vrijwilligers bestaat, nog nooit een cent subsidie ontvangen. Het succes van het festival, waar liefhebbers van Afrikaanse muziek al maanden van te voren naar uitkijken, is te danken aan de kundigheid van programmeur Rob Lokin, de uitermate relaxte, enigszins hippieachtige sfeer en de landelijke ligging in Twente. Het toonaangevende Engelse wereldmuziekmagazine Songlines plaatste het Afrikafestival Hertme meerdere jaren op rij in zijn lijst van 25 beste internationale festivals. Kortom, het beloven weer twee mooie dagen in Hertme te worden, met een bijzonder project van Namibian Tales als aftrap en een uniek concert van de Afrikaanse reggaester Alpha Blondy als afsluiting.
Music Meeting 2018 liveverslag met foto's en video Verslagen vanuit de Mixed Media Lounge en vanaf het festivalterrein 21 mei, 2018 Zoals ieder jaar doet MixedWorldMusic verslag vanaf het festivalterrein van Music Meeting. Park Brakkenstein in Nijmegen staat het hele pinksterweekend in het teken van muziek uit alle windstreken. Met MixedWorldMusic doen we live-interviews en miniconcerten met de festivalartiesten in de Mixed Media Lounge. Tijdens drie festivaldagen zetten we in dit artikel verslagen online. Zie hier ons ruime verslag met veel foto's en video vanuit de 'Oyo', de prachtig op een open plek in het bos gelegen nieuwe locatie van de Mixed Media Lounge.
Mixed Media Lounge op Music Meeting Festival in Nijmegen 19 t/m 21 mei Pinksterweekend 2018 met Seun Kuti, Saz'iso, Kareyce Fotso, Shishani e.v.a. 19 mei, 2018 Elders op deze site vind je alles over het programma van het International Music Meeting Festival 2018. Gedurende drie dagen zijn we met MixedWorldMusic host van de Mixed Media Lounge op Music Meeting voor interviews en miniconcerten met de festivalartiesten. In dit artikel vind je het volledige programma van de Mixed Media Lounge, op zaterdag 19, zondag 20 en maandag 21 mei. De festivalartiesten komen voor of na hun optreden naar de Oyo-tent voor een live-interview met een journalist van MixedWorldMusic en voor een mini-concert.
Joe Boyd vertelt het verhaal achter Saz'iso Nederlandse première op International Music Meeting 2018 16 mei, 2018 De Amerikaanse producer Joe Boyd is al meer dan vijftig jaar lang op zoek naar muzikale parels. De eerste daarvan vond hij in 'Swinging Britain' in de gedaante van Pink Floyd, met wie hij hun debuutplaat 'Arnold Layne' opnam. De allernieuwste diepte hij op uit het zuidelijk bergland van Albanië, resulterend in het gelauwerde album 'At Least Wave Your Handkerchief At Me...' van de door hem bijeengebrachte formatie Saz'iso. Pieter Franssen sprak met Boyd over de totstandkoming van dit bijzondere project dat haar Nederlandse première krijgt op Music Meeting, zondag 20 mei. Hij vroeg ook opnametechnicus Jerry Boys en platenbaas Chris Eckman naar hun ervaringen.
Habib Koité & Bassekou Kouyaté Twee Malinese sterren samen op één podium 13 mei, 2018 Twee Malinese sterren betreden eind deze week gezamenlijk het podium bij concerten in Nederland en België: gitarist/zanger Habib Koité en Bassekou Kouyaté, meester op de ngoni. Normaal treden deze beroemde Malinese muzikanten vrijwel altijd onder eigen vlag op. Deze gezamenlijke Europese tournee, die ook de Benelux aandoet, mag dan ook gerust uniek genoemd worden. Habib Koité en Bassekou Kouyaté kennen elkaar al sinds de jaren tachtig en waren alle twee lid van van Toumani Diabaté’s Symmetric Orchestra. Sindsdien bouwden beide artiesten een succesvolle internationale solocarrière op, maar verloren elkaar nooit uit oog en hart. Hun sterk ritmische muziek met fraaie Malineze melodielijnen zal ongetwijfeld voor de nodige opwinding zorgen bij de komende concerten.
Marokkaanse souldiva Oum op Music Meeting Bedwelmende klanken van een rijzende ster 14 mei, 2018 De Marokkaanse singer-songwriter Oum is een van de rijzende sterren aan het Noord-Afrikaanse muziekfirmament. Met haar prachtige, heldere stem, die zowel romantiek als bezinning uitstraalt, verbindt ze op elegante wijze Marokkaanse gnawa met soul, jazz, gospel, r&b en zelfs Cubaanse son. Deze charmante live performer met haar veelkleurige hoofdtooien en prachtige sieraden maakte drie jaar geleden al grote indruk tijdens haar showcase op de Womex in Santiago de Compostela. Haar concert op Eerste Pinksterdag op de International Music Meeting zal zonder twijfel magische momenten en kippenvel opleveren.
Saz’iso - wonderschone klaagzang uit Albanië Het tranendal van de Balkan op MusicMeeting 15 mei, 2018 Albanië is zonder twijfel het meest onbekende land van Europa. Al was het maar omdat het decennia lang hermetisch gesloten was, veel strenger nog dan andere landen met communistische regimes. En net als in de Sovjet-Unie werden lokale volkstradities vervangen door kitscherige staatsfolklore. Dus toen begin jaren negentig voor het eerst de klaagliederen uit het zuiden van Albanië buiten de eigen grenzen te horen vielen, spitsten liefhebbers meteen de oren. Een echte doorbraak bleef helaas uit, maar mede dankzij producer Joe Boyd en de Albanese 'supergroep' Saz'iso komt daar nu verandering in. Zondag 20 mei is Saz'iso te zien tijdens de International Music Meeting in Nijmegen.
World Music Charts Europe - mei 2018 Plus de Transglobal World Music Chart top-40 1 mei, 2018 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 45 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer. Ook publiceren we in dit artikel de Transglobal World Music Chart top-40 waaraan Charlie Crooijmans en Jaīr Tchong van MixedWorldMusic meewerken, net als nog 48 journalisten uit de hele wereld.
15 jaar MuziekPublique in Brussel De wereld ligt misschien niet aan je voeten, maar wel om de hoek 25 april, 2018 MuziekPublique, de Brusselse organisatie die de wereldmuziek bij voorkeur uit de eigen buurt peurt, vierde onlangs haar vijftienjarig bestaan. Dat werd op passende wijze gedaan met een tweetal avondvullende voorstellingen waar een aantal van de tot dusver ontwikkelde eigen producties de revue passeerde, zoals Blindnote, Refugees for Refugees, Voxtra en Tamala. Ton Maas woonde voor MixedWorldMusic de feestelijkheden bij en sprak met oprichter en directeur Peter van Rompaey over de geschiedenis van MuziekPublique en zijn plannen voor de toekomst.
Balkan Trafik in de Bozar Meer dan het zoveelste balkanfestival 23 april, 2018 Afgelopen weekeinde (19-22 april) bood het Brusselse Bozar voor de twaalfde keer een uitbundig festival vol balkancultuur. Balkan Trafik wil meer zijn dan een verzameling bands en wat catering. Dat men daarin slaagt met behoud van een vast publiek en een eigenzinnige programmering, geeft hoop aan de avontuurlijke muziekliefhebber. Vlak voordat het begon sprak Mixed World Music met de twee organisatoren van Balkan Trafik.
Alles over International Music Meeting 2018 In pinksterweekend op volledig vernieuwd festivalterrein in Nijmegen 19 mei, 2018 De International Music Meeting neemt al vele jaren haar naam letterlijk. Muziekontmoetingen te over weer dit jaar op het driedaagse festival in Nijmegen tijdens het pinksterweekend. Juist nu muziekstijlen minder dan ooit te duiden zijn als puur world music of puur jazz, laat Music Meeting al die stijlen organisch ineenvloeien. Het programma van 2018 staat weer als een huis en gaat plaatsvinden op een volledig opgeschud festivalterrein. Een editie om niet te missen dus! See you there, 19-20-21 mei! 
30 jaar Carel Kraayenhof Ensemble Jubileum en afscheid in een 26 maart, 2018 Wie bandoneonspeler Carel Kraayenhof nog een keer aan het werk wil zien met zijn voltallige sextet, zal moeten opschieten. Want als de jubileumtournee van ruim twintig voorstellingen door het hele land in november voorbij is, valt na dertig jaar definitief het doek voor het Carel Kraayenhof Ensemble. Te weinig werk en te hoge kosten dwingen Kraayenhof om zonder zijn vaste groep verder te gaan. Hoe kon dat gebeuren?