Het jaar 2019 volgens Rik van Boeckel Redacteuren van MixedWorldMusic blikken terug op 2019 - en vooruit! 6 december, 2019
MixedWorldMusic publiceert jaarlijks de MixedWorldMusic jaarlijst, resultaat van de Top 10 lijstjes die de redacteuren van MixedWorldMusic opstelden. 

In afzonderlijke artikelen hebben een aantal redacteuren de toelichtingen, terugblikken en vooruitzichten gepubliceerd. 
MixedWorldMusic Top 10 van 2019 - Kronos Quartet | Mahsa & Marjan Vahdat ‎– Placeless De beste world music albums van 2019 volgens de redacteuren van MixedWorldMusic 10 december, 2019 De MixedWorldMusic.com Top 10 van 2019 is samengesteld door de medewerkers van MixedWorldMusic. Zij stelden ieder hun eigen lijst op, wat opgeteld resulteerde in de gezamenlijke Top 10 van 2019. De nummer 1 van 2019 is het album Placeless van het Kronos Quartet | Mahsa & Marjan Vahdat.
Video-interview met Minyo Crusaders Japanse volksdeuntjes op Latijns-Caribische ritmes 2 december, 2019 Tussen de soundcheck en het optreden op festival Le Guess who? door, was er even tijd om de 10-koppige bigband uit Tokio te interviewen. Omdat niemand goed Engels sprak, besloot Charlie Crooijmans het in het Japans te doen en stelde ze de leden slechts drie vragen: Wie ben je, wat speel je en wat is favoriete artiest, album of muziekstijl? Een video-interview!
World Music Charts Europe - December 2019 Plus de Transglobal World Music Charts Top-40 1 december, 2019 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 42 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer. Ook publiceren we in dit artikel de Transglobal World Music Chart top-40 waaraan Charlie Crooijmans en Jaīr Tchong van MixedWorldMusic meewerken, net als nog 48 journalisten uit de hele wereld.
Russian World Music Awards 2019 Musafir presenteert vierde lichting winnaars in Oefa 17 november, 2019 Rusland behoort niet bepaald tot de hofleveranciers van wereldmuziek. Dankzij de wereldfaam van Huun-Huur-Tu staat de kleine republiek Tuva in Centraal-Azië inmiddels wel op de kaart, maar heel wat mensen weten niet eens dat die deel uitmaakt van de Russische Federatie. Toch wordt er in het uitgestrekte land heel wat meer muziek gemaakt die geïnspireerd is door lokale tradities; niet alleen inheemse Siberische volken, maar ook etnische Russen. Dankzij onversaagd pionierswerk van organisator Nataliya Myazina en journalist Daryana Antipova worden sinds 2016 zelfs jaarlijks de Russian World Music Awards uitgereikt. Afgelopen week werd de vierde lichting prijswinnars gepresenteerd in Oefa, een stad op de grens tussen het Europese en het Aziatische deel van de Russische Federatie.
Maite Hontelé grijpt net naast een Latin Grammy - Rosalia wint veel Grammy's Hoofdprijs voor Rosalia op uitreiking in Las Vegas 14 november 2019 15 november, 2019 Maite Hontelé was gisterenavond, 14 november 2019, een van de vijf genomineerden voor een Latin Grammy in de categorie Best Salsa Album met haar plaat Cuba Linda. Ze greep net naast de prijzen. De Latin Grammy ging naar Tony Succar. Grote winnaar van deze Latin Grammy editie was Rosalía, die ook de hoofdprijs voor beste album in uitgereikt kreeg.
Budapest Ritmo Muziekfestival met de focus op Centraal en Oost-Europa 1 november, 2019 Budapest Ritmo is de naam van een festival en netwerkevenement dat bedoeld is om muziek uit Centraal en Oost-Europa onder de aandacht te brengen van wereldmuziekprofessionals. De vierde editie werd van 3 t/m 6 oktober gehouden op verschillende lokaties in Boedapest. Naast jong lokaal talent bod Budapest Ritmo ook concerten van gevestigde internationale acts zoals de Marko Marković Brass Band, fadozangeres Gisela João en de Cesaria Evora Tribute Band, die zich presenteerden aan een bonte mix van internationale gedelegeerden en lokaal publiek.
Esdras Nogueira's afrobeat-jazzkwartet deze week in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Ode aan het iconische album Transa van Caetano Veloso 24 oktober, 2019 Komende week tourt een niet-te-missen Braziliaans afrobeat-jazzkwartet langs Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Het kwartet van baritonsaxofonist Esdras Nogueira geeft een drietal optredens om hun nieuwe album Transe te presenteren. Transe is een eerbetoon aan het iconische album Transa van Caetano Veloso uit 1972, de deze zanger en componist uit Bahia maakte toen hij in ballingschap zat in Londen tijdens de militaire dictatuur (1964 – 1985). Waarom heeft Esdras gekozen om juist deze LP te herinterpreteren? Zijn er paralellen met toen en nu? Hoe is Esdras te werk gegaan. Met deze vragen in mijn achterhoofd nam ik contact met hem op.

 
World Music Charts Europe - November 2019 Plus de Transglobal World Music Charts Top-40 1 november, 2019 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 43 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer. Ook publiceren we in dit artikel de Transglobal World Music Chart top-40 waaraan Charlie Crooijmans en Jaīr Tchong van MixedWorldMusic meewerken, net als nog 48 journalisten uit de hele wereld.
Reportages vanaf de Womex World Music Expo in Tampere, Finland Showcases en conferentie, 23-27 oktober 2019 25 oktober, 2019 Van 23 tot en met 27 oktober 2019 vond in Tampere, Finland de Womex-beurs plaats, de 25e editie! Met dit artikel hielden we je tijdens Womex op de hoogte van wat er allemaal op ons af kwam, vanaf het beursterrein, maar vooral vanaf de podia waar Womex de muziek presenteerde. Lees de verslagen en bekijk de videofragmenten van de showcases. In omgekeerde chronologische volgorde!
WOMEX jubileumeditie met meer dan 260 artiesten uit 47 landen Woensdag 23 oktober gaat deze wereldmuziekbeurs van start in Tampere, Finland 21 oktober, 2019 In de laatste week van oktober reizen zo’n 2500 wereldmuziekprofessionals uit alle delen van de wereld af naar de Finse stad Tampere, waar tussen 23 en 27 oktober de 25ste editie van WOMEX (World Music Expo) gehouden wordt. Deze jaarlijkse beurs is gedurende 5 dagen en 4 nachten het epicentrum van de wereldmuziek, waar muzikanten, programmeurs, festivaldirecteuren, boekingsagenten, managers en media bij elkaar komen om te netwerken, zaken te doen en te genieten van mooie muziek. Na de aankondiging van de volledige line-up voor de opening Arctic Fire zijn nu alle programma-onderdelen bekend , van de showcases, mentorsessies en het conferentieprogramma tot het filmprogramma en de uitreiking van de WOMEX Awards 2019. De organisatie van WOMEX is zoals ieder jaar in handen van Piranha Arts uit Berlijn.
World Music Charts Europe - oktober 2019 Plus de Transglobal World Music Charts Top-40 1 oktober, 2019 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 43 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer. Ook publiceren we in dit artikel de Transglobal World Music Chart top-40 waaraan Charlie Crooijmans en Jaīr Tchong van MixedWorldMusic meewerken, net als nog 48 journalisten uit de hele wereld.