Marokkaanse souldiva Oum op Music Meeting Bedwelmende klanken van een rijzende ster 14 mei, 2018 De Marokkaanse singer-songwriter Oum is een van de rijzende sterren aan het Noord-Afrikaanse muziekfirmament. Met haar prachtige, heldere stem, die zowel romantiek als bezinning uitstraalt, verbindt ze op elegante wijze Marokkaanse gnawa met soul, jazz, gospel, r&b en zelfs Cubaanse son. Deze charmante live performer met haar veelkleurige hoofdtooien en prachtige sieraden maakte drie jaar geleden al grote indruk tijdens haar showcase op de Womex in Santiago de Compostela. Haar concert op Eerste Pinksterdag op de International Music Meeting zal zonder twijfel magische momenten en kippenvel opleveren.
Sazíiso - wonderschone klaagzang uit AlbaniŽ Het tranendal van de Balkan op MusicMeeting 15 mei, 2018 AlbaniŽ is zonder twijfel het meest onbekende land van Europa. Al was het maar omdat het decennia lang hermetisch gesloten was, veel strenger nog dan andere landen met communistische regimes. En net als in de Sovjet-Unie werden lokale volkstradities vervangen door kitscherige staatsfolklore. Dus toen begin jaren negentig voor het eerst de klaagliederen uit het zuiden van AlbaniŽ buiten de eigen grenzen te horen vielen, spitsten liefhebbers meteen de oren. Een echte doorbraak bleef helaas uit, maar mede dankzij producer Joe Boyd en de Albanese 'supergroep' Saz'iso komt daar nu verandering in. Zondag 20 mei is Saz'iso te zien tijdens de International Music Meeting in Nijmegen.
World Music Charts Europe - mei 2018 Plus de Transglobal World Music Chart top-40 1 mei, 2018 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 45 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer. Ook publiceren we in dit artikel de Transglobal World Music Chart top-40 waaraan Charlie Crooijmans en Jańęr Tchong van MixedWorldMusic meewerken, net als nog 48 journalisten uit de hele wereld.
15 jaar MuziekPublique in Brussel De wereld ligt misschien niet aan je voeten, maar wel om de hoek 25 april, 2018 MuziekPublique, de Brusselse organisatie die de wereldmuziek bij voorkeur uit de eigen buurt peurt, vierde onlangs haar vijftienjarig bestaan. Dat werd op passende wijze gedaan met een tweetal avondvullende voorstellingen waar een aantal van de tot dusver ontwikkelde eigen producties de revue passeerde, zoals Blindnote, Refugees for Refugees, Voxtra en Tamala. Ton Maas woonde voor MixedWorldMusic de feestelijkheden bij en sprak met oprichter en directeur Peter van Rompaey over de geschiedenis van MuziekPublique en zijn plannen voor de toekomst.
Balkan Trafik in de Bozar Meer dan het zoveelste balkanfestival 23 april, 2018 Afgelopen weekeinde (19-22 april) bood het Brusselse Bozar voor de twaalfde keer een uitbundig festival vol balkancultuur. Balkan Trafik wil meer zijn dan een verzameling bands en wat catering. Dat men daarin slaagt met behoud van een vast publiek en een eigenzinnige programmering, geeft hoop aan de avontuurlijke muziekliefhebber. Vlak voordat het begon sprak Mixed World Music met de twee organisatoren van Balkan Trafik.
Alles over International Music Meeting 2018 In pinksterweekend op volledig vernieuwd festivalterrein in Nijmegen 19 mei, 2018 De International Music Meeting neemt al vele jaren haar naam letterlijk. Muziekontmoetingen te over weer dit jaar op het driedaagse festival in Nijmegen tijdens het pinksterweekend. Juist nu muziekstijlen minder dan ooit te duiden zijn als puur world music of puur jazz, laat Music Meeting al die stijlen organisch ineenvloeien. Het programma van 2018 staat weer als een huis en gaat plaatsvinden op een volledig opgeschud festivalterrein. Een editie om niet te missen dus! See you there, 19-20-21 mei!†
30 jaar Carel Kraayenhof Ensemble Jubileum en afscheid in een 26 maart, 2018 Wie bandoneonspeler Carel Kraayenhof nog een keer aan het werk wil zien met zijn voltallige sextet, zal moeten opschieten. Want als de jubileumtournee van ruim twintig voorstellingen door het hele land in november voorbij is, valt na dertig jaar definitief het doek voor het Carel Kraayenhof Ensemble. Te weinig werk en te hoge kosten dwingen Kraayenhof om zonder zijn vaste groep verder te gaan. Hoe kon dat gebeuren?
World Music Charts Europe - april 2018 Plus de Transglobal World Music Chart top-40 1 april, 2018 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 45 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Ook publiceren we in dit artikel de Transglobal World Music Chart top-40 waaraan Charlie Crooijmans en Jańęr Tchong van MixedWorldMusic meewerken, net als nog 48 journalisten uit de hele wereld.
World Music Charts Europe - maart 2018 Plus de Transglobal World Music Chart top-40 1 maart, 2018 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 45 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer. Ook publiceren we in dit artikel de Transglobal World Music Chart top-40 waaraan Charlie Crooijmans en Jaīr Tchong van MixedWorldMusic meewerken, net als nog 48 journalisten uit de hele wereld.
Frank van Herk overleden 23 februari, 2018 Vanochtend bereikte ons het bericht dat ex-collega Frank van Herk gisteren is overleden. Frank was jarenlang verbonden aan de Volkskrant en schreef zowel over jazz als over wereldmuziek. Zijn pen was altijd vlot en beeldend, kon scherp zijn indien nodig, maar nooit bitter of zuur. Voor veel lezers was hij een ijkpunt als het ging om kwaliteit. Sinds zijn vertrek bij de krant in 2012 was hij niet meer actief als muziekjournalist, maar legde zich vooral toe op filmvertalingen. Zo voorzag hij onlangs nog de televisieseries 'Hollands Hoop' en 'Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen' van Engels- en Duitstalige ondertitels, ten behoeve van de export. Frank is 60 jaar geworden.
DŠlava op tournee door BelgiŽ Zoektocht naar vergeten Moravische volksmuziek 17 februari, 2018 'The Book of Transfigurations', het tweede album van het uit Vancouver afkomstige ensemble DŠlava, werd verleden jaar door slechts weinigen opgemerkt. †Op deze cd herinterpreteren zangeres Julia Ulehla en haar partner gitarist Aram Bajakian Ė de kern van DŠlava - dertien Moravische volksliedjes die meer dan honderd jaar geleden werden getranscribeerd door Ulehlaís overgrootvader Vladimir. Op werkelijk unieke wijze catapulteren Ulehla en Bajakian vergeten Tsjechische volksmuziek naar de moderne tijd door ze te mengen met avant-garde en post rock. Volgende week begint de Europese tour van DŠlava met twee concerten in BelgiŽ.
Aynur op tournee Koerdisch-Turkse diva doet Nederland en BelgiŽ aan 2 februari, 2018 Zangeres Aynur was de eerste Koerdische artiest ooit die in de eigen taal optrad voor de Turkse staatstelevisie. De afgelopen jaren†heeft ze het imago van Koerdisch-Turkse zangeres losgelaten. Ze laat zich niet langer alleen inspireren door Koerdische en Turkse muziek, maar verwerkt ook invloeden uit andere mediterrane landen en Centraal-AziŽ. Handelsmerk van deze diva is haar glasheldere stem, die doordrenkt is van passie en weemoed. In 2017 gaf het Berklee Mediterranean Music Institute haar een Master of Mediterranean Music Award, een grote blijk van erkenning voor haar inmiddels imposante oeuvre. Eind februari maakt Aynur een tournee door Nederland en BelgiŽ.