World Music Charts Europe - augustus 2018 Plus de Transglobal World Music Chart top-40 1 augustus, 2018 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 45 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Ook publiceren we in dit artikel de Transglobal World Music Chart top-40 waaraan Charlie Crooijmans en Jaīr Tchong van MixedWorldMusic meewerken, net als nog 48 journalisten uit de hele wereld.
Glatt und Verkehrt 2018 (5) Stemmen krijgen het laatste woord 31 juli, 2018 Op de slotdag van Glatt und Verkehrt editie 2018 draait alles om de menselijke stem. Drie vrouwenstemmen passeren de revue: twee exotische en eentje met een voor de meeste festivalbezoekers vertrouwde klank. Opmerkelijk dat voor de grote finale dit jaar is gekozen voor een artiest van eigen bodem, en nog wel een die zingt in de eigen taal.
Glatt und Verkehrt 2018 (4) Gemengde gevoelens 29 juli, 2018 Er zijn twee soorten muzikanten (natuurlijk zijn er nog veel meer, maar voor dit betoog heb ik genoeg aan twee): zij die doen alsof het allemaal heel makkelijk is en zij die vooral willen laten zien hoeveel inspanning het kost. De Finnen van Frigg, over wie ik het gisteren had, behoren tot de eerstgenoemde categorie. Op deze vierde festivalavond kregen we een perfecte demonstratie van de andere 'school', die me tevens deed beseffen dat het publiek hier in Krems ook té enthousiast kan zijn. En bovendien ging een lang gekoesterde wens min of meer in vervulling.
Glatt und Verkehrt 2018 (3) Het geheim van Krems 28 juli, 2018 Ergens wist ik het al wel, maar ik had het nog nooit verwoord. Gisteren viel het kwartje bij het eerste optreden van de avond door Voxtra uit Brussel. Het begon met de verbazing die te lezen was op de gezichten van de zangers bij het donderende applaus na het openingsnummer. 'Was het echt zó goed?' Je zag het ze denken. En wat volgde, was - zo bleek na afloop - het beste optreden dat ze voor hun gevoel ooit hadden gegeven. Dat is wat een ontvankelijk en verwachtingsvol publiek vermag, tenminste als het klikt tussen podium en zaal. Het geheim van Krems, zo realiseerde ik me opeens, bestaat in niet onbelangrijke mate uit het trouwe publiek dat op grond van ervaringen uit het verleden bereid is iets nieuws en onbekends onbevangen tegemoet te treden en liefdevol te ontvangen. Het klinkt misschien slijmerig, maar ik kan na zes keer Glatt und Verkehrt niet anders concluderen.
Glatt und Verkehrt 2018 (2) Ook teruggrijpen kan vernieuwend zijn 27 juli, 2018 Door nu ook dans op te nemen in zijn programmering maakt artistiek directeur Albert Hosp, die sinds kort aan het roer staat bij Glatt und Verkehrt, het palet van het Oostenrijkse festival nog breder dan het al was, met naast wereldmuziek ook impro, experimenteel en zelfs onversneden klassiek. Bovendien leek bij de keuze rekening te zijn gehouden met het muzikale aspect van dans: alle dansers van gisteravond waren nadrukkelijk hoorbaar - bij de woest stampende flamenco onvermijdelijk, bij het subtiele voetenwerk van Nic Careiss op zijn met contactmicrofoons uitgeruste dansplaat heel doordacht en uitgekiend.
Glatt und Verkehrt 2018 (1) Traditie en vernieuwing aan de oever van de Donau 26 juli, 2018 Festival Glatt und Verkehrt in het Oostenrijkse Krems heeft sinds eind vorig jaar een nieuwe programmeur. Aan hem de taak om aan deze 22ste editie een nieuwe en eigen draai te geven zonder de indrukwekkende reputatie van het festival geweld aan te doen. Want in Krems lukt het al vele jaren ook zónder 'grote namen' om vijf avonden achtereen uitverkocht te geraken. Trouwe bezoekers komen niet alleen uit de buurt maar ook van heinde en verre naar Krems gereisd, in het volste vertrouwen dat hen een boeiende en soms zelfs ronduit enerverende avond te wachten staat.
North Sea Jazz 2018 live verslag vanuit Ahoy' Met Ibeyi en Altin Gün 14 juli, 2018 MixedWorldMusic is op North Sea Jazz 2018 en pikt de worldacts eruit. Jaïr Tchong bespreekt de concerten van Willie Colón, Ibeyi, Togo All Stars, Ruben Blades, Bokanté, Altin Gün en Oumou Sangare.
30 jaar Afrikafestival Hertme - uitgebreid verslag! Nauwelijks grote namen - toch uitverkocht! 9 juli, 2018 Het Afrikafestival in Hertme (nabij Borne in Twente) beleefde afgelopen weekend zijn dertigste editie. Een knappe prestatie voor een organisatie die uitsluitend op vrijwilligers draait en het bovendien zonder overheidssubsidie doet. Anders dan bij het vijfentwintigjarig jubileum was gekozen voor een minder imposante line-up met amper grote namen. Maar de opkomst en het enthousiasme waren er niet minder om. Ton Maas doet verslag.
Holland Festival 2018 Grensverleggend, verrassend en enerverend 7 juli, 2018 Het 71ste Holland Festival, dat van 7 juni tot 1 juli gehouden werd op diverse locaties in Amsterdam, was niet alleen enerverend en grensverleggend, het was ook de laatste van vier edities onder leiding van artistiek directeur Ruth Mackenzie. Na afloop kon zij met trots constateren dat HF 2018 ruim 83.000 bezoekers getrokken had, met als resultaat een gemiddelde zaalbezetting van 80%. Het terugkerende thema dit jaar luidde ‘borders and boundaries’, oftewel het onderzoeken en slechten van culturele grenzen. Naast een dag- en avondvullend programma rondom het Kronos Quartet behoorden de optredens van het Gurdjieff Ensemble en het Marokkaanse Ensemble Rhoum El Bakkali tot de uitschieters. Een terugblik.
World Music Charts Europe - juli 2018 Plus de Transglobal World Music Chart top-40 1 juli, 2018 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 45 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 24 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer. Ook publiceren we in dit artikel de Transglobal World Music Chart top-40 waaraan Charlie Crooijmans en Jaīr Tchong van MixedWorldMusic meewerken, net als nog 48 journalisten uit de hele wereld.
Verslag Houtfestival 2018 met Mixed Media Lounge Zondag 17 juni - een live verslag 17 juni, 2018 Het Houtfestival in het Haarlemmerhout park in Haarlem vond plaats op zondag 17 juni 2018! Als altijd was er muziek op vier podia. Opnieuw was de Mixed Media Lounge, waarvan wij met MixedWorldMusic de host zijn, deel van het programma: live-interviews en miniconcerten met de festivalartiesten. Lees hier ons verslag en bekijk de video's uit de Mixed Media Lounge. 
On The Roof - carte blanche voor Simone Sou Trio van muzikale wereldburgers op dakterras in Noord 8 juni, 2018 In een knus atrium, verborgen op het dak van een bedrijfspand aan de Johan van Hasseltweg in Amsterdam-Noord, organiseert Felix Hildenbrand elke zomer een reeks concerten in de ruim bemeten categorie 'jazz en wereldmuziek'. Op 29 juni geeft hij daar de vrije hand aan slagwerker en percussionist Simone Sou.